Βρετανία: Επιπλέον 89 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών μεταναστών

Βρετανία: Επιπλέον 89 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών μεταναστών
epa11202050 Around 60 migrants cross the English Channel on a small boat, on 06 March 2024. The UK government has suffered more setbacks at the House of Lords recently on its plan to send migrants to Rwanda to deter the Channel crossings. Despite the British and French government's efforts to prevent migrants from making the dangerous journey on small boats, many are willing to take the risk to claim asylum in the UK. EPA/TOLGA AKMEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Βρετανία θα αφιερώσει επιπλέον 75 εκατ. λίρες (89 εκατ. ευρώ) στη μάχη κατά των δικτύων διακινητών μεταναστών, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης της Interpol η οποία διεξάγεται στη Γλασκόβη.

Με το ποσό αυτό αυξάνονται σε 150 εκατ. λίρες οι πόροι για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την καταπολέμηση των συμμοριών που οργανώνουν τις παράνομες διελεύσεις μεταναστών από τη Μάγχη, οι οποίες έχουν φτάσει επίπεδα ρεκόρ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, που εξελέγη τον Ιούλιο, εγκατέλειψε το αμφιλεγόμενο σχέδιο των προηγούμενων κυβερνήσεων των Συντηρητικών το οποίο προέβλεπε την απέλαση στη Ρουάντα των αιτούντων άσυλο που εισέρχονται παράνομα στη Βρετανία.

Αντ’ αυτού δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει τους διακινητές μεταναστών και να ενισχύσει τη συνεργασία του Λονδίνου με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Στάρμερ πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα ομιλία κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Interpol, η οποία διεξάγεται ως την Πέμπτη στη Γλασκόβη.

«Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της πρόκλησης» που αποτελούν τα δίκτυα διακινητών, πρόκειται να υπογραμμίσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εξελέγην για να εγγυηθώ την ασφάλεια του βρετανικού λαού. Τα στιβαρά σύνορα αποτελούν μέρος αυτού. Όμως η ασφάλεια δεν σταματά στα σύνορά μας», θα υπογραμμίσει.

«Δεν υπάρχει τίποτα το προοδευτικό στο να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στον θάνατο ανδρών, γυναικών και παιδιών στη Μάγχη», θα προσθέσει.

Περίπου 31.094 μετανάστες έχουν φτάσει παράνομα στη Βρετανία μέσω της Μάγχης από τον Ιανουάριο, περισσότεροι από όσοι το σύνολο του 2023.

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχουν πνιγεί στο ίδιο διάστημα, γεγονός που καθιστά το 2024 την πιο φονική χρονιά από το 2018 όταν οι μετανάστες ξεκίνησαν να κάνουν το επικίνδυνο αυτό ταξίδι.

«Πρόκειται για ένα φρικτό εμπόριο το οποίο πρέπει να εξαλειφθεί παντού όπου ανθεί. Για τον λόγο αυτό θα εφαρμόσουμε στις συμμορίες (των διακινητών) την προσέγγιση που ακολουθούμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματική», θα επισημάνει ο Στάρμερ.

Εξάλλου η Βρετανία έχει δημιουργήσει ένα κέντρο διοίκησης «για την ασφάλεια των συνόρων», το οποίο έχει στόχο «να τερματίσει τον κατακερματισμό μεταξύ της αστυνομίας, των συνοριοφυλάκων και των υπηρεσιών Πληροφοριών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ