Deutsche Bank: Πώς αντιδρούν οι αγορές στις αμερικανικές εκλογές; Τα μαθήματα από τις δύο τελευταίες δεκαετίες

Deutsche Bank: Πώς αντιδρούν οι αγορές στις αμερικανικές εκλογές; Τα μαθήματα από τις δύο τελευταίες δεκαετίες
American flag and election vote silhouette composition. Describe the 2024 US election situation and results. Basemap and background concept. Double exposure hologram. Photo: Shutterstock
Η Deutsche Bank αναλύει την αντίδραση των αγορών σε έξι αμερικανικές εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000.

Οι αυριανές αμερικανικές εκλογές δεν είναι μόνο πολιτικό γεγονός με διεθνή εμβέλεια, αλλά και κρίσιμη στιγμή για τις αγορές, που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Η Deutsche Bank, εξετάζοντας τις τελευταίες έξι προεδρικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ από το 2000, σημειώνει πως οι αντιδράσεις της Wall Street ποικίλλουν σε κάθε εκλογική περίοδο, με τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει ενίοτε μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με το αποτέλεσμα, τις προσδοκίες και τα παγκόσμια γεγονότα που συνυπάρχουν.

Για παράδειγμα, το 2000, οι αγορές αντέδρασαν νευρικά στο αμφίρροπο αποτέλεσμα μεταξύ Τζορτζ Μπους και Αλ Γκορ, που παρέμεινε αβέβαιο για έναν ολόκληρο μήνα, οδηγώντας τον S&P 500 σε πτώση 8% κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Εν μέσω αβεβαιότητας, οι επενδυτές στράφηκαν στα ομόλογα, οδηγώντας σε πτώση την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στο 5,26%. Αντίθετα, το 2004, η νίκη του Μπους προσέφερε πολιτική συνέχεια, η οποία ενίσχυσε τις αγορές και οδήγησε τον S&P 500 σε ράλι.

Η νίκη του Ομπάμα το 2008, αν και αναμενόμενη, συνοδεύτηκε από ισχυρό sell-off στις αγορές λόγω της οικονομικής κρίσης, με τον δείκτη να υποχωρεί κατά 5,3% την επομένη των εκλογών. Αντίστοιχα το 2012, η επανεκλογή του Ομπάμα σήμανε μια «κίνηση risk-off» για τις αγορές, οι οποίες επηρεάστηκαν από τους φόβους για τον αμερικανικό «δημοσιονομικό γκρεμό» αλλά και τις ανησυχίες για την ελληνική κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεγαλύτερη έκπληξη σημειώθηκε το 2016 με την εκλογή του Τραμπ, μια νίκη που οι αγορές δεν είχαν προεξοφλήσει και η οποία οδήγησε σε απότομη άνοδο τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με το αμερικανικό δεκαετές να φτάνει το 2,44% μέχρι το τέλος του έτους. Αντίστοιχα το 2020, η νίκη του Μπάιντεν και η προοπτική μιας διχασμένης κυβέρνησης στήριξε τον S&P 500 σε συνδυασμό με την ανακάλυψη του εμβολίου της Pfizer, που έδωσε περαιτέρω ώθηση στην αγορά.

Η Deutsche Bank επισημαίνει ότι η αντίδραση των αγορών στις αμερικανικές εκλογές δεν είναι μονοδιάστατη, αφού συνυπάρχουν και άλλοι καταλυτικοί παράγοντες, όπως η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και οι αποφάσεις της Fed. Αυτό επιβεβαιώνεται και φέτος, καθώς δύο ημέρες μετά τις εκλογές, οι αγορές θα στρέψουν την προσοχή τους στην απόφαση της Fed για τα επιτόκια, που ενδέχεται να καθορίσει την πορεία των αμερικανικών αγορών μέχρι το τέλος του έτους.

Η φετινή αναμέτρηση αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον της Wall Street, με τους επενδυτές να διαμορφώνουν στρατηγικές ανάλογα με την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: