Τα στοιχήματα των εταιρειών AI ενόψει των εκλογών

Τα στοιχήματα των εταιρειών AI ενόψει των εκλογών
Photo: Shutterstock
Ενώ οι ζωντανές ενημερώσεις των εκλογών μπορεί να είναι χρήσιμες για τους χρήστες, το εκλογικό περιεχόμενο που δημιουργείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη ενέχει έναν αριθμό κινδύνων.

Η μέρα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ έφτασε και η μάχη είναι πάρα πολύ αμφίρροπη για να χωρέσει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο ενδεχομένως να χρειαστεί μέρες για να αποσαφηνιστεί, αφού η καταμέτρηση σε πολιτείες-κλεδιά θα είναι μακρά.

Καθώς οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης είναι στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων πλέον, πολλοί χρήστες θα στραφούν σε αντίστοιχα εργαλεία για να ζητήσουν την οποιαδήποτε σχετική με τις εκλογές πληροφορία. Οι εταιρείες, τώρα, καλούνται να πάρουν ορισμένες σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το βάθος των πληροφοριών που θέλουν να διοχετεύσουν μέσω των εφαρμογών τους. Όπως βλέπουμε, υπάρχει ένα σχετικό εύρος, με άλλες να επιθυμούν να δώσουν στον χρήστη μια σχετικά γενική εικόνα, και άλλες να μην επιθυμούν να τοποθετηθούν ευθέως καθόλου.

ChatGPT

Αρκεί να θυμηθούμε ότι ίσως η πιο γνωστή εφαρμογή AI chatbot, το ChatGPT της εταιρείας OpenAI, δεν υπήρχε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση τον Νοέμβριο του 2020. Και πόσο έχει αλλάξει το τοπίο στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης από τότε.

Η OpenAI φαίνεται να προσπαθεί να παίρνει μια μέση στάση στο θέμα, καθώς Η OpenAI θα συνεχίσει να ενσωματώνει τις απαντήσεις που σχετίζονται με τις εκλογές στο ChatGPT, παρέχοντας παράλληλα ορισμένα επιπλέον χαρακτηριστικά στο φως των εκλογών.

Ρωτώντας το ChatGPT «ποιος θα κερδίσει τις εκλογές;», η απάντηση που δίνει είναι: «Μπορεί να μη διαθέτω τις πιο πρόσφατες πληροφορίες. Για τις πιο πλήρεις και ενημερωμένες πληροφορίες για τις εκλογές των ΗΠΑ, επισκεφθείτε πηγές ειδήσεων όπως το Associated Press και το Reuters, ή συμβουλευθείτε την κρατική ή την τοπική εκλογική αρχή σας».

Ακόμα, θα προωθεί χρήστες σε ουδέτερες πληροφριακές ιστοσελίδες σχετικά με τον τρόπο και τον τόπο που θα μπορούν να ψηφίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Perplexity

Η μηχανή αναζήτησης AI ξεκίνησε ένα ειδικό «Election Information Hub» που χρησιμοποιεί AI για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την επερχόμενη παρακολούθηση των εκλογών και των αποτελεσμάτων. Ο κόμβος περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τα διαδικαστικά της ψηφοφορίας, τις ώρες των δημοσκοπήσεων και την ανάλυση που έχει γίνει από την Τεχνητή Νοημοσύνη σχετικά με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και τους υποψηφίους.

Για ερωτήσεις που σχετίζονται με τις εκλογές, η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα «επιμελημένο σύνολο» μη κομματικών και ελεγμένων από fact-checkers πηγών, ανέφερε η εταιρεία. Ο ξεχωριστός κόμβος δε χρησιμοποιεί αποθηκευμένες γνώσεις από τα δεδομένα εκπαίδευσης του μοντέλου στις απαντήσεις του, γεγονός που βοηθά στην ελαχιστοποίηση των ψευδαισθήσεων.

Ο Άλον Γιάμιν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ανάλυσης κειμένου Copyleaks με έδρα την τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ότι η προσέγγιση της Perplexity «μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στο φιλτράρισμα και στην πλαισίωση του περιεχομένου», βοηθώντας τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές.

Gemini

Απ’ ότι φαίνεται, η Google έχει περιορίσει αρκετά τις δυνατότητες του AI μοντέλου της, Gemini, όσον αφορά τις ερωτήσεις που δέχεται σχετικά με τις εκλογές και τους υποψηφίους. Η εταιρεία που έχει αντιμετωπίσει αρκετή κριτική για προηγούμενα λάθη της, έβαλε τους περιορισμούς στο Gemini «γιατί ποτέ δε μπορείς να προσέχεις αρκετά».

Αλληλεπιδρώντας με το Gemini, στην ίδια ερώτηση όπως και στο ChatGPT, η απάντηση ήταν «Δεν μπορώ να βοηθήσω με τις απαντήσεις για τις εκλογές και τα πολιτικά πρόσωπα αυτή τη στιγμή. Ενώ ποτέ δεν θα έλεγα σκόπιμα κάτι που είναι ανακριβές, μπορεί να κάνω λάθη. Έτσι, ενώ εργάζομαι για να βελτιωθώ, μπορείτε να δοκιμάσετε την Αναζήτηση Google», καταδεικνύοντας τη διστακτικότητα της εταιρείας. Η απάντηση παραμένει η ίδια όση επιμονή και να δείξει ο χρήστης.

Ο Μπραντ Κάρσον, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Americans for Responsible Innovation, σε πρόσφατη τοποθέτησή του χαρακτήρισε «όχι εύκολη δουλειά» την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, και ενώ είναι έξυπνο για τις εταιρείες να προσπαθούν και να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν την παραπληροφόρηση, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν νομοθεσίες που απαιτούν από τις εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης να επισημαίνουν με σαφήνεια τις πληροφορίες που εξυπηρετούν τους χρήστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: