Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ συνιστά αυτοσυγκράτηση για την Κυπριακή ΑΟΖ
- 30/10/2014, 14:37
- SHARE
Ίσες αποστάσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας κράτησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ που συναντήθηκε με τους Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο.
Τα ανοικτά μέτωπα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία, συζήτησαν στη συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτεμπεργκ.
Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η Ελλάδα παρά τη δεδομένη δημοσιονομική της στενότητα, είναι ένα από τα τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανά άνω του 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και πως πλέον αποτελεί νησίδα ασφαλείας στην περιοχή.
Αναφερόμενος στην κρίση στη Συρία, στο Ιράκ και στην τρομοκρατική δράση των τζιχαντιστών, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης δεν γίνεται μόνο με στρατιωτικά μέσα και πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι μηχανισμοί της εταιρικής συνεργασίας όπως ο μεσογειακός διάλογος.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι παραμένει ένας σταθερός σύμμαχος εδώ και 60 χρόνια, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα όσα είδε στην στρατιωτική άσκηση «Πυρπολητής» που παρακολούθησε σήμερα το πρωί.
Νωρίτερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την επιθετική δράση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές, ζητώντας να συγκεντρωθούν στις σημαντικές προκλήσεις που συνιστά η αστάθεια στη Συρία και στο Ιράκ και οι «επιθετικές» πολιτικές της Ρωσίας.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από την πλευρά του διευκρίνισε ότι εξήγησε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ, πως η λύση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και το πρόβλημα η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένα παλιό και αξιόπιστο μέλος της Συμμαχίας, ότι η ευρωατλαντική κατεύθυνση συμβάλλει στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, υπενθύμισε ότι η Αθήνα υπερκαλύπτει τις δεσμεύσεις της για τις αμυντικές δαπάνες και είπε ότι εξήγησε στον γγ του ΝΑΤΟ τους ιστορικούς λόγους, για τους οποίους η ελληνική κοινωνία αναμένει την αλληλεγγύη της Συμμαχίας.
Επίσης, ο κ. Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει «να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία», ζήτησε από τη Μόσχα «να αποσύρει τα στρατεύματά της» και χαρακτήρισε υπονόμευση των συμφωνιών του Μινσκ, τη διεξαγωγή εκλογών στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχουν οι αυτονομιστές.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, αρνήθηκε ότι βρισκόμαστε «σε κατάσταση Ψυχρού Πολέμου», αλλά κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη και υπογράμμισε την ανάγκη ισχυρού ΝΑΤΟ σε υψηλή ετοιμότητα. Επίσης, εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στις συμμαχικές αποστολές στο Κόσοβο, το Αφγανιστάν και τη Μεσόγειο.
Απαντώντας σε ερώτηση, για τα χθεσινά ρωσικά αεροπορικά γυμνάσια πλησίον συνόρων ευρωπαϊκών κρατών, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι «αυτά που είδαμε χτες απλώς επιβεβαιώνουν αυτά που είδαμε το τελευταίο έτος, ήτοι μία ενισχυμένη εναέρια δραστηριότητα από πλευράς των δυνάμεων της Ρωσίας, καθ’ όλο το μήκος των συνόρων του ΝΑΤΟ».
Κατά το τρέχον έτος έχουν σημειωθεί περισσότερες από εκατό αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών, τριπλάσιες δηλαδή σε σχέση με το περυσινό 12μηνο, ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Διαβάστε επίσης: