Γιατί ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ κράτησε σιγή ιχθύος για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Γιατί ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ κράτησε σιγή ιχθύος για τις εκλογές στις ΗΠΑ
epaselect epa07943756 Chairman and CEO of Facebook Mark Zuckerberg returns from a short break while testifying before the US House Financial Services Committee hearing on 'An Examination of Facebook and Its Impact on the Financial Services and Housing Sectors', on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 23 October 2019. Zuckerberg faces questions from lawmakers concerned over issues with the cryptocurrecy Libra, financial data and potential misinformation on Facebook surrounding the 2020 US presidential election. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι σημαίνει μια διακυβέρνηση Trump για τη Meta;

Ο Mark Zuckerberg έχει «καεί» στο παρελθόν. Στις εκλογές του 2016 και του 2020, το Facebook βρέθηκε υπό έντονη κριτική. (Και αυτό συνεχίζεται: Την Τετάρτη υπήρξε ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο για παρατεταμένα ζητήματα από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.)

Το 2024, ο Zuckerberg και η Meta επέλεξαν να παίξουν με ασφάλεια, προσπαθώντας να μείνουν όσο πιο μακριά γινόταν από τις εκλογές. Χωρίς μεγάλες προσπάθειες για εγγραφή ψηφοφόρων στο Facebook. Χωρίς άλλες δωρεές 400 εκατομμυρίων δολαρίων για προσπάθειες ενθάρρυνσης ψήφου όπως το 2020. Χωρίς προώθηση σελίδων ειδήσεων ή ομάδων στο Facebook που θα μπορούσαν να διοργανώσουν κάτι όπως μια μεγάλη και επικίνδυνη συγκέντρωση.

Η Meta «έκοψε το κακό από τη ρίζα» μειώνοντας τις προτάσεις ειδήσεων και πολιτικού περιεχομένου στο Facebook, το Threads και το Instagram. Σίγουρα, αυτό οφειλόταν εν μέρει στο ότι οι χρήστες ζήτησαν λιγότερο πολιτικό περιεχόμενο — αλλά ήταν επίσης αρκετά βολικό για μια εταιρεία που ήθελε να βγει από τον εφιάλτη των συνεχών αντιπαραθέσεων.

Η στρατηγική απέδωσε: Την Τρίτη, υπήρχε ελάχιστη συζήτηση για τον ρόλο της Meta στις εκλογές. Ο υποτιθέμενος «αντίπαλος» του Zuckerberg, ο Elon Musk, έκανε το ακριβώς αντίθετο: Πήγε «όλα για όλα» υπέρ του Trump, με τα δικά του χρήματα και τη δύναμη της δικής του κοινωνικής πλατφόρμας. Αυτό αποδείχθηκε καλό για τον Musk — αλλά ήταν και ένα ρίσκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι, η Meta πέρασε τις εκλογές χωρίς να πειστεί η μισή χώρα ότι βοήθησε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Εν τω μεταξύ, είναι απίθανο ο Zuckerberg να συρθεί στο Κογκρέσο για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την αντιληπτή μεροληψία της πλατφόρμας του.

Τι σημαίνει μια διακυβέρνηση Trump για τη Meta; Θα το δούμε. Υπάρχουν κάποιες πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για τους μεγάλους της τεχνολογίας — για παράδειγμα, οι δασμοί θα μπορούσαν να βλάψουν ορισμένα μέρη των δραστηριοτήτων τους. Και η Meta ήδη αντιμετωπίζει μια σειρά νομικών μαχών με πολιτείες. Ωστόσο, οποιαδήποτε πιθανά αποτελέσματα — θετικά ή αρνητικά — βρίσκονται περισσότερο στη σφαίρα των συνηθισμένων σκαμπανεβασμάτων και όχι σε υπαρξιακές κρίσεις. Για τη Meta, πιθανότατα θα είναι κατά βάση «business as usual».

Όσο για την απειλή του Trump να φυλακίσει τον Zuckerberg; Ήταν μέρος της ρητορικής του Trump καθώς γκρίνιαζε για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020. Τώρα που κέρδισε με καθαρό και αποφασιστικό τρόπο, μάλλον θα προχωρήσει παρακάτω.

Και ο Zuckerberg, όπως και άλλοι CEOs, φαίνεται να έχει βρει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να «διαχειρίζεται» τον Trump: να τον αντιμετωπίζει ιδιωτικά — ο Zuckerberg συναντήθηκε με τον Trump σε ένα απόρρητο δείπνο το 2019 — και να τον επαινεί δημόσια. Μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Trump τον Ιούλιο, ο Zuckerberg δήλωσε ότι ο Trump δείχνει «άγριος» (“badass”).

Την Τετάρτη, ο Zuckerberg συνέχισε να «παίζει» με ασφάλεια. Δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Threads συγχαίροντας τον Trump για τη νίκη του. Αλλά φαινόταν πως έπαιζε πραγματικά με ασφάλεια: Δεν δημοσίευσε το μήνυμά του μέχρι δύο ώρες αφότου ο Jeff Bezos είχε δημοσιεύσει τα δικά του συγχαρητήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: