CEO Initiative Forum: Τα προαπαιτούμενα για να επιταχυνθούν πραγματικά οι παραγωγικές επενδύσεις
- 07/11/2024, 18:37
- SHARE
Η οικονομία χρειάζεται παραγωγικές επενδύσεις και συνένωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μεγάλα σχήματα, ενώ οι επενδυτές θέλουν πολιτική και οικονομική σταθερότητα -χωρίς εκπλήξεις- ώστε η εθνική οικονομία να χτίζει ανθεκτικότητα και να διατηρεί σταθερή πορεία βιώσιμης ανάπτυξης στο μέλλον.
Πρόκειται για ένα κολάζ απόψεων που αναδείχθηκαν από επιχειρηματίες, στελέχη της αγοράς και της οικονομίας στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum. Οι απόψεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί, αν και υπάρχει ευνοϊκό περιβάλλον και πολιτική σταθερότητα ενώ η χώρα έχει αφήσει πίσω τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
Ο Θεόδωρος Πελαγίδης, Υποδιοικητής, Τράπεζα Ελλάδος σημείωσε σχετικά ότι “η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει ξανά ποτέ, εκτός εάν πυροβολήσει τα πόδια της”. Επίσης, οι τράπεζες έχουν βελτιώσει τους δείκτες τους, αλλά δεν είναι πολλές εταιρείες bankable. Επίσης, είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου, με ενίσχυση της μεταποίησης, ταυτόχρονα με εξορθολογισμό του κόστους ενέργειας.
Στην σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος αναφέρθηκε και η Ελένη Βρεττού, CEO, Attica Bank σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο δείκτης κόκκινων δανείων έχει υποχωρήσει σε 6% (από 49%) και οδεύει σε 3%. Από την πλευρά του ο Δρ. Άρις Καρυτινός, CEO, Prodea Investments, εξήγησε ότι το real estate είναι κατεξοχήν παραγωγικό και οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα είναι επίσης παραγωγικές. Όπως είπε, για παράδειγμα, το τουριστικό real estate αφορά τον τουρισμό, έναν σημαντικό τροφοδότη του ΑΕΠ.
Επενδύσεις “ναι μεν αλλά”
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα πηγαίνουν καλά σύμφωνα με τον Δημήτρη Σκάλκο, Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, που υπενθύμισε ότι την περίοδο 2019-2023 πραγματοποιήθηκε το 33% των άμεσων επενδύσεων που έγιναν τα προηγούμενα 23 χρόνια. Οι κλάδοι που αφορούν τη χώρα άμεσα για επενδύσεις είναι η μεταποίηση, τα logistics (όπου η Ελλάδα εξελίσσεται σε κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου), η τεχνολογία και οι τηλεπικοινωνίες, καθώς και οι μεταφορές.
Την ανάγκη της χώρας να εστιάσει σε παραγωγικές επενδύσεις ανέδειξε και ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου AKTOR, που σημείωσε την ανάγκη για πολιτική αλλά και οικονομική σταθερότητα. Όπως εξήγησε, ξένοι επενδυτές, αν και έχουν στο ραντάρ τους την Ελλάδα, διατηρούν επιφυλάξεις δεδομένου ότι δεν έχουμε δημιουργήσει ακόμη ένα ασφαλές περιβάλλον που σημαίνει δυνατότητες για λήψη αποφάσεων σχετικά γρήγορα και οικονομική σταθερότητα -πέρα από την πολιτική- καθώς π.χ. ο φόβος έκτακτης φορολογίας μπορεί να αποθαρρύνει τους επενδυτές. Ο κ. Εξάρχου μίλησε για τις επενδύσεις του ομίλου AKTOR σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι εξαγορές θα έχουν συνέχεια.
“Λεφτά υπάρχουν” για τις μικρομεσαίες
Εντωμεταξύ, η συζήτηση για επενδύσεις και βιώσιμη ανάπτυξη έχει στον πυρήνα της τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Ωστόσο είναι πρόβλημα το γεγονός ότι δεν αξιοποιούν τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO, Deloitte Ελλάδος, 75% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν γνωρίζουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν.
Πρακτικά “λεφτά υπάρχουν”, όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος & CEO, INSPIRING EARTH αλλά όπως πρόσθεσε το πρόβλημα είναι ότι δεν σκύβει κανείς στην πραγματική οικονομία που βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως π.χ. στον κατασκευαστικό κλάδο όπου έχουμε 3-4 μεγάλους ομίλους οι οποίοι όμως βασίζονται σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρότεινε επίσης την ανάπτυξη ενός επενδυτικού βραχίονα, στα πρότυπα μικρομεσαίων funds.
Σε ένα περιβάλλον όπου αυξάνονται οι αβεβαιότητες οι μικρομεσαιες επιχειρήσεις καλούνται επίσης να βελτιώσουν τις δομές διακυβέρνησης. Καλούνται να επιλύσουν προκλήσεις όπως η διαδοχή, συγκρούσεις και έλλειψη ανεξαρτησίας μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, όπως ανέφερε η Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, Πρόεδρος EBEA, Πρόεδρος ΕΕΔΕΓΕ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Ας σημειωθεί ότι το 85% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι οικογενειακές αλλά έχουν και μέχρι 5 εργαζόμενους, όπως σημείωσε ο Βασίλης Πετίνης, Managing Partner, RSM Greece, που αναφέρθηκε στις αντικειμένικές δυσκολίες για να προωθηθούν συναλλαγές, συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Ο ρόλος της τεχνολογίας
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να σημειωθεί ο κρίσιμος ρόλος των επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες, θέμα που ανέδειξε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μιλώντας για την ενσωμάτωση προωθημένων τεχνολογιών στο εκπαιδευτικό σύστημα και ήδη στο επόμενο διάστημα θα δούμε και εργαλεία ΤΝ στο σχολείο. Η Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια ΝA Ευρώπης, Google, πρόσθεσε την ανάγκη να ρυθμιστεί μεν η ΤΝ αλλά να ρυθμιστεί σωστά και αναφέρθηκε στην έρευνα & ανάπτυξη ως στρατηγικό στόχο για την Ευρώπη, που την χωρίζει χάσμα με τις ΗΠΑ.
Στο ίδιο μοτίβο ο Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & CEO, Accenture τόνισε ότι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα αφορά την υιοθέτηση της τεχνολογίας, είτε αυτό έχει να κάνει με την άμυνα είτε με την πράσινη μετάβαση. Σημείωσε δε ότι η έκθεση Ντράγκι έχει προσδιορίσει “αστρονομικά” ποσά στο επίπεδο των επενδύσεων κι αυτό ήρθε ως αντίδραση στις αντίστοιχες πρωτοβουλίες των ΗΠΑ που οδήγησαν ευρωπαϊκές εταιρείες να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ.