Δεν είναι μόνο η Κίνα: Ποιες άλλες χώρες φοβούνται τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ;

Δεν είναι μόνο η Κίνα: Ποιες άλλες χώρες φοβούνται τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ;
epa11597706 Republican presidential nominee and former US president Donald Trump speaks to members of the media following his presidential debate with Vice President Kamala Harris in the debate's press file in Philadelphia, Pennsylvania, USA, 10 September 2024. The two candidates faced off for 90 minutes in their only planned debate of the 2024 presidential election. EPA/JIM LO SCALZO
Τα ελλείμματα με άλλους ασιατικούς εξαγωγείς έχουν αυξηθεί σημαντικά και μπορεί να τεθούν υπό αυξημένο έλεγχο.

Η επικράτηση του Ντόναλτ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου και η επάνοδος του στον Λευκό Οίκο έχουν από τώρα ανησυχήσει μια σειρά χωρών για τους εμπορικούς δασμούς που θα εφαρμόσει η Ουάσινγκτον τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, δεν είναι μόνο η Κίνα που θα πρέπει να ανησυχεί για τους δασμούς του Τραμπ.

Ενώ το διμερές εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα έχει μειωθεί κάπως μετά την κυβέρνηση Τραμπ, τα ελλείμματα με άλλους ασιατικούς εξαγωγείς έχουν αυξηθεί σημαντικά και μπορεί να τεθούν υπό αυξημένο έλεγχο, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού Άντριου Τίλτον σε πρόσφατο σημείωμά του.

«Με τον Τραμπ και κάποιους πιθανούς διορισμένους να επικεντρώνονται στη μείωση των διμερών ελλειμμάτων, υπάρχει ο κίνδυνος ότι – με ένα είδος «whack-a-mole» τρόπου – η εκτίναξη των διμερών ελλειμμάτων θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει δασμούς των ΗΠΑ σε άλλες ασιατικές οικονομίες», σημείωσε.

Όπως ανέφερε το CNBC, ένας δασμός είναι ένας φόρος στα εισαγόμενα αγαθά, αλλά δεν πληρώνεται από τη χώρα εξαγωγής. Έτσι, οι αμερικανικοί δασμοί θα πληρώνονται από τις εταιρείες που επιθυμούν να εισάγουν προϊόντα στη χώρα, αυξάνοντας το κόστος τους.

«Η Κορέα, η Ταϊβάν και κυρίως το Βιετνάμ έχουν σημειώσει μεγάλα εμπορικά κέρδη έναντι των ΗΠΑ», παρατήρησε ο Τίλτον, προσθέτοντας ότι οι θέσεις της Κορέας και της Ταϊβάν αντανακλούν τις «προνομιακές θέσεις» τους στην αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών, ενώ το Βιετνάμ έχει επωφεληθεί από την ανακατεύθυνση του εμπορίου από την Κίνα.

Το 2023, το εμπορικό πλεόνασμα της Νότιας Κορέας με τις Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να έφτασε το ρεκόρ των 44,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο πλεόνασμα με οποιαδήποτε χώρα, με τις εξαγωγές αυτοκινήτων να αποτελούν σχεδόν το 30% όλων των αποστολών προς τις ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές της Ταϊβάν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 έφτασαν στο ύψος ρεκόρ των 24,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 57,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με τη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών να προέρχεται από την τεχνολογία πληροφοριών και τα οπτικοακουστικά προϊόντα.

Εν τω μεταξύ, το εμπορικό πλεόνασμα του Βιετνάμ με τις ΗΠΑ μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου ανέρχεται σε 90 δισ. δολάρια.

Η Ινδία και η Ιαπωνία εμφανίζουν επίσης εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ, με το πλεόνασμα της Ιαπωνίας να παραμένει σχετικά σταθερό και της Ινδίας να αυξάνεται συγκρατημένα τα τελευταία χρόνια, ανέφερε η Goldman Sachs.

Στο μέλλον, αυτοί οι ασιατικοί εμπορικοί εταίροι ενδέχεται να προσπαθήσουν να μειώσουν αυτά τα πλεονάσματα και να «αποσπάσουν την προσοχή» με διάφορα μέσα, όπως η μετατόπιση των εισαγωγών προς τις ΗΠΑ, όπου είναι δυνατόν, εκτιμά ο Τίλτον.

«Η εμπορική πολιτική είναι το σημείο όπου ο κ. Τραμπ είναι πιθανό να έχει τη μεγαλύτερη συνέπεια για την αναδυόμενη Ασία στη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ» σύμφωνα με ανάλυση της Barclays.

Οι προτεινόμενοι δασμοί του Τραμπ είναι πιθανότερο να προκαλέσουν «μεγαλύτερο πόνο» στις πιο ανοικτές οικονομίες της περιοχής, με την Ταϊβάν να είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε αυτή την απειλή από ό,τι η Νότια Κορέα ή η Σιγκαπούρη, έγραψαν οι οικονομολόγοι της τράπεζας με επικεφαλής τον Μπράιαν Ταν.

«Βλέπουμε την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία στη μέση, με την Ταϊλάνδη να εκτιμάται ότι θα δεχθεί ελαφρώς μεγαλύτερο πλήγμα» συμπληρώνουν.

Τα αμερικανικά στοιχεία δείχνουν ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα μειώθηκε στα 279,11 δισ. δολάρια το 2023, από 346,83 δισ. δολάρια το 2016.

Παρόλο που το εμπόριο των ΗΠΑ με την Κίνα μειώθηκε μετά την εφαρμογή των δασμών στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, ο όγκος του εμπορίου διοχετεύθηκε αντ’ αυτού σε τρίτες χώρες, όπως το Βιετνάμ, το Μεξικό, η Ινδονησία και η Ταϊβάν, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο Μάρι Πανγκέστου, πρώην υπουργός Εμπορίου της Ινδονησίας.

«Αλλά αν κοιτάξετε την αλυσίδα εφοδιασμού, στην πραγματικότητα τα περισσότερα εξαρτήματα εξακολουθούν να προέρχονται από την Κίνα. Το αποκαλούμε επιμήκυνση της αλυσίδας εφοδιασμού. Έτσι, στον Τραμπ 2.0, δύο πράγματα θα συμβούν. Θα αρχίσει να παρατηρεί ότι το εμπόριο εξακολουθεί να πηγαίνει στην Κίνα» πρόσθεσε.

«Αυτό θα αυξήσει την προστασία. Όχι μόνο προς την Κίνα, αλλά και προς τις χώρες που έχουν διμερή ελλείμματα με τις ΗΠΑ», εκτίμησε ο Πανγκέστου.

Ανεξάρτητα από τους δασμούς, η Goldman εξακολουθεί να αναμένει συνεχή πίεση για τη μετεγκατάσταση ορισμένων αλυσίδων εφοδιασμού από την Κίνα στη Νοτιοανατολική Ασία, την Ινδία ή το Μεξικό ειδικότερα.

Ο Τραμπ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να επιβάλει έναν γενικό δασμό που θα κυμαίνεται από 10% έως 20% σε όλες τις εισαγωγές, μαζί με πρόσθετους δασμούς από 60% έως 100% στα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα. Η Goldman αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν πρόσθετους δασμούς κατά μέσο όρο 20% στα κινεζικά προϊόντα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com