Έρευνα GPO για το CEO Initiative 2024: Tι “βλέπουν” οι CEOs για οικονομία, τεχνολογία και βιώσιμη ανάπτυξη

Έρευνα GPO για το CEO Initiative 2024: Tι “βλέπουν” οι CEOs για οικονομία, τεχνολογία και βιώσιμη ανάπτυξη
H έρευνα πραγματοποιήθηκε από την GPO για λογαριασμό του CEO Initiative Forum - Το 55% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ και το 35% απασχολούν περισσότερα από 500 άτομα.

Στη μεγάλη έρευνα που διοργάνωσε το Fortune Greece και η Tsomokos, σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων GPΟ για λογαριασμό του CEO Initiative Forum 2024 αναλύσαμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι επικεφαλής οργανισμών στον επιχειρηματικό κόσμο.

Το 55% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ και το 35% απασχολούν περισσότερα από 500 άτομα.

Δείτε τη συζήτηση του Tάσου Ζάχου, CEO/Editor in Chief Fortune Greece με τους Αντώνη Παπαργύρη και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο της GPO στο CEO Initiative 2024 και τα βίντεο highligths της έρευνας, που επιμελήθηκε η εταιρεία Celyphos, την οποία εκπροσώπησε ο Managing Director Αντώνης Καλούδης. 

Aναλυτικά: 

Όσον αφορά το επιχειρηματικό κλίμα, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, με το 67% να αξιολογεί ως καλή την οικονομική κατάσταση και 8 στους 10 να αναμένουν αύξηση εσόδων για τις εταιρείες τους.

Πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα στην οικονομία της χώρας;

Βλέποντας ευκαιρίες κυρίως στην τεχνητή νοημοσύνη, την ενέργεια και τις υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, επιζητούν μεταρρυθμίσεις για να περιοριστεί η διαχρονική ανισορροπία του δημόσιου τομέα, με κύρια εμπόδια τη γραφειοκρατία, την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και το υψηλό μη μισθολογικό κόστος.

Πόσο ικανοποιημένος/η μείνατε από τις συναλλαγές κατά τους τελευταίους μήνες με τις παρακάτω δημόσιες υπηρεσίες;

Ποια θεωρείτε τα δυο σημαντικότερα εμπόδια που αντιμετωπίζετε σήμερα ως επιχείρηση;

Παράλληλα θεωρούν ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν σήμερα τη δυσκολία εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού και το αποδίδουν στη μη σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας και στην έλλειψη ανάπτυξης δεξιοτήτων (προσθήκη ερώτηση 34)»

Τέλος, οι επιχειρηματίες επιδιώκουν ένα απλούστερο, δικαιότερο φορολογικό σύστημα που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, με ενιαίο συντελεστή 15-20% και παραμονή του φόρου 5% για τα μερίσματα.

Ποιος θα θέλατε να είναι ο ενιαίος συντελεστής φορολόγησης;

Μέρος 2 – Γεωπολιτικά

Για στο σύνθετο παγκόσμιο τοπίο, οι συμμετέχοντες κατά 97% αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία τους προέρχεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Ακολουθούν οι τομείς της κυβερνοασφάλειας και της ιδεολογικής πόλωσης.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες σας για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας;

Ειδικά το 52% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει πολύ και αρκετά τη λειτουργία τους.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχούν τους Έλληνες CEOs, με 8 στους 10 να εκφράζουν ανησυχία για ζητήματα όπως η άνοδος της ακροδεξιάς και η έλλειψη ενότητας.

Σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά τις προκλήσεις, 9 στους 10 βλέπουν περιθώριο εμβάθυνσης των οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία, αν και απορρίπτουν το οικονομικό της μοντέλο ως παράδειγμα προς αποφυγή, προτιμώντας το παράδειγμα χωρών όπως το Ισραήλ, η Δανία και η Πορτογαλία.

Μέρος 3 – Τεχνολογία – Καινοτομία

Σχετικά με τις ραγδαίες αλλαγές που φέρνει η εξελίξη της τεχνολογίας, οι Έλληνες CEOs βλέπουν στις νέες τεχνολογίες το κλειδί για το μέλλον και σχεδιάζουν να επενδύσουν σε αυτές άμεσα, μέσα στην επόμενη διετία.

Ήδη, το 67% έχει υιοθετήσει λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, ενώ 9 στους 10 επενδύουν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων του προσωπικού τους.

Σε ποιο βαθμό έχετε υιοθετήσει στην εταιρεία σας μοντέλα και πρακτικές της Τεχνητής Νοημοσύνης;

Όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, σχεδόν όλοι υποστηρίζουν τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, θεωρώντας τα μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα.

Επιπλέον, 1 στους 2 CEOs δηλώνουν έτοιμοι να επενδύσουν σε εταιρείες-τεχνοβλαστούς, αναγνωρίζοντας την καινοτομία ως κινητήρια δύναμη της οικονομίας.

Mέρος 4 – Βιώσιμη Ανάπτυξη

Παράλληλα, η βιώσιμη ανάπτυξη εξακολουθεί να αποτελεί βασική προτεραιότητα για την πλειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματιών, με 9 στους 10 να ενσωματώνουν πρακτικές ESG και να διαπιστώνουν θετικό αντίκτυπο στην απόδοση των εταιρειών τους.

Η υιοθέτηση κριτηρίων ESG έχει θετική ή αρνητική επίδραση στην οικονομική απόδοση της εταιρείας σας;

Αυτές οι πρακτικές βελτιώνουν τις σχέσεις με τους πελάτες και προσελκύουν νέους επενδυτές και μετόχους. Τα ευρωπαϊκά πρότυπα βιωσιμότητας έχουν συμβάλει σημαντικά, με το 67% των CEOs να αναφέρει ότι βοήθησαν στην οικονομική ανάπτυξη.

Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις υιοθετούν καινοτόμες πρακτικές, επενδύουν στο προσωπικό, αναλαμβάνουν δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας και δίνουν έμφαση στην ανακύκλωση.

Η έρευνα της GPO για το CEO Initiative Forum δείχνει ότι οι Έλληνες CEOs βλέπουν τις νέες τεχνολογίες, το ανθρώπινο δυναμικό και τη βιώσιμη ανάπτυξη ως τα θεμέλια ενός ανταγωνιστικού μέλλοντος.

Το ερώτημα είναι αν η χώρα μπορεί να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ, να ξεπεράσει διαχρονικές παθογένεις και να προσαρμοστεί στις ίδιες ταχύτητες.

Δείτε όλη την έκθεση της GPO για το CEO Initiative Forum 2024:

Έκθεση FORTUNE CEO INITIATIVE 2024