Ο στρατηγός Τραορέ αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου στην Μπουρκίνα Φάσο
- 31/10/2014, 17:40
- SHARE
Χάος στους δρόμους της πρωτεύουσας με δεκάδες διαδηλωτές να λεηλατούν υπουργεία και καταστήματα.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο, ο στρατηγός Ονορέ Τραορέ, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει από σήμερα «αρμοδιότητες αρχηγού του κράτους» όπως ορίζουν οι συνταγματικές διατάξεις, μετά την παραίτηση του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ από την εξουσία.
«Με βάση τις συνταγματικές διατάξεις, διαπιστώνοντας το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε και λόγω της επείγουσας ανάγκης διάσωσης του έθνους (…) θα αναλάβω από σήμερα την ευθύνη του αρχηγού του κράτους», ανέφερε ο Τραορέ στην ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Μπουρκίνα Φάσο, όταν ο πρόεδρος παραιτείται αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, όμως το κοινοβούλιο είχε ήδη διαλυθεί την Πέμπτη από τον Τραορέ.
Το Παρίσι έσπευσε να χαιρετίσει την παραίτηση του Κομπαορέ, ο οποίος εγκατέλειψε το αξίωμά του μετά τις αιματηρές κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα με αφορμή την πρόθεσή του να τροποποιήσει το Σύνταγμα για να διεκδικήσει την παραμονή του στην εξουσία. Η αποχώρηση του Κομπαορέ «θα επιτρέψει να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.
Η Γαλλία έκανε επίσης έκκληση για «τη γρήγορη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών» στην Μπουρκίνα Φάσο.
Ο Κομπαορέ, που κατέλαβε την εξουσία πραξικοπηματικά το 1987, αναγκάστηκε να παραιτηθεί καθώς χιλιάδες διαδηλωτές συνέρρευσαν και σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου. Στο μήνυμά του, που διαβάστηκε από τους τοπικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές μέσα στις επόμενες 90 ημέρες.
Οι συγκεντρωμένοι στους δρόμους της Ουαγκαντούγκου άρχισαν να χορεύουν και να τραγουδούν όταν ανακοινώθηκε η παραίτηση του Κομπαορέ, ωστόσο η ατμόσφαιρα βάρυνε όταν έγινε σαφές ότι ο στρατηγός Τραορέ θα αναλάβει τα ηνία της χώρας. Πολλοί διαδηλωτές δήλωναν ότι θα προτιμούσαν να αναλάβει επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης ο απόστρατος στρατηγός Κουαμέ Λουγκέ, ένας δημοφιλής πρώην υπουργός Άμυνας ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι επιχείρησε να ανατρέψει τον Κομπαορέ το 2004.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την αντιπολίτευση για την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραορέ.
Μια αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών και της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Μπουρκίνα Φάσο για συνομιλίες με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.
Δεκάδες διαδηλωτές λεηλατούν υπουργεία και καταστήματα στην πρωτεύουσα
Πολλά κτίρια στη συνοικία όπου εδρεύουν τα υπουργεία, στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, λεηλατήθηκαν σήμερα, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο Μπλεζ Κομπαορέ και την ανάληψη της εξουσίας από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.
Δεκάδες άνθρωποι, πολλοί εφοδιασμένοι με χειράμαξες, κυκλοφορούσαν στη λεωφόρο Ανεξαρτησίας, έναν από τους κυριότερους οδικούς άξονες της πρωτεύουσας, πολύ κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου το οποίο πυρπολήθηκε την Πέμπτη από τους διαδηλωτές. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι από πολλά υπουργεία και άλλα κυβερνητικά κτίρια ξηλώθηκαν τα παράθυρα, οι πόρτες, τα κλιματιστικά ενώ κάποιοι πήραν ακόμη και τα τραπέζια και τις καρέκλες.
«Δεν είμαστε κλέφτες. Απλώς παίρνουμε πίσω αυτά που μας έκλεψε η συμμορία του Κομπαορέ», είπε ένας από τους ανθρώπους αυτούς.
Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σπανίως επενέβαιναν στις λεηλασίες. Ένας αστυνομικός επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται από το πρωί. «Περιπολούμε, μερικές φορές τους ζητάμε να μην πάρουν τα πράγματα και εκείνοι υπακούν», είπε, αποκαλύπτοντας ότι δεν έχει δοθεί καμία εντολή μέχρι στιγμής στους αστυνομικούς να σταματήσουν τους κλέφτες.
Μολονότι έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τον στρατό «για να προστατευθούν οι περιουσίες και οι ζωές», δεν εφαρμόζεται αυστηρά από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Την Πέμπτη τα σπίτια πολλών στελεχών του καθεστώτος Κομπαορέ λεηλατήθηκαν ή πυρπολήθηκαν στην πρωτεύουσα και το Μπόμπο Ντιουλάσο, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας. Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης πολλοί έμποροι που θεωρούνταν προσκείμενοι στον πρώην πρόεδρο και τον αδελφό του, τον Φρανσουά Κομπαορέ. Στο κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών ενός εμπόρου που ήταν γνωστό ότι διατηρούσε σχέσεις με την οικογένεια του προέδρου μέχρι το βράδυ της Πέμπτης δεν είχε απομείνει πλέον τίποτα.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters