Η Νορβηγία κρατικοποιεί το δίκτυο εξαγωγής φυσικού αερίου – Πού στοχεύει

Η Νορβηγία κρατικοποιεί το δίκτυο εξαγωγής φυσικού αερίου – Πού στοχεύει
A general overview of Equinor's LNG facility is pictured in Melkoeya, outside Hammerfest, on january 31, 2023. Norway is growing wealthier by the minute as the conflict in Ukraine boosts its gas revenues, but it is not a "war profiteer", its prime minister insists, saying aid to Kyiv is forthcoming. (Photo by Ole Berg-Rusten / NTB / AFP) / Norway OUT Photo: AFP
Η Νορβηγία εξαγοράζει το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου από ιδιώτες επενδυτές, καταβάλλοντας 1,64 δισεκατομμύρια δολάρια για την εθνικοποίηση της υποδομής που συνδέει τη χώρα με βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας προχώρησε σε συμφωνία εξαγοράς των μεριδίων ιδιωτών σε ένα μεγάλο μέρος του εκτεταμένου δικτύου αγωγών φυσικού αερίου της χώρας, ενισχύοντας τον κρατικό έλεγχο σε μια κρίσιμης σημασίας ενεργειακή υποδομή.

Από το 2023, η Νορβηγία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να αναλάβει την κυριότητα της πλειονότητας του δικτύου αγωγών και άλλων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, όταν οι παραχωρήσεις λήξουν το 2028, καλώντας τους τρέχοντες ιδιοκτήτες σε διαπραγματεύσεις για την ομαλή μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε η καταβολή 18,1 δισεκατομμυρίων κορωνών (περίπου 1,64 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επτά ιδιωτικές εταιρείες, έναντι των συμμετοχών τους σε ένα δίκτυο 9.000 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει σημαντικές υποθαλάσσιες διαδρομές προς Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Βέλγιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το νορβηγικό Υπουργείο Ενέργειας στοχεύει στη διασφάλιση προσιτών τιμολογίων για τις εξαγωγικές εταιρείες και τη στήριξη της κερδοφορίας της παραγωγής φυσικού αερίου μακροπρόθεσμα. Παρά το γεγονός ότι η Νορβηγία αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη μείωση των ρωσικών εξαγωγών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση τόνισε ότι η απόφαση εθνικοποίησης δεν σχετίζεται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Η εξαγορά αυτή ενισχύει το ποσοστό του νορβηγικού κράτους στην κοινοπραξία Gassled, που κατέχει μεγάλο μέρος του δικτύου, ανεβάζοντας τη συμμετοχή του από 46,7% σε 100%. Παρότι επτά εταιρείες συμφώνησαν στη συναλλαγή — μεταξύ αυτών οι Shell, CapeOmega, ConocoPhillips, Equinor, Hav Energy, Orlen και Silex — δύο άλλοι όμιλοι, οι North Sea Infrastructure και M Vest Energy, αρνήθηκαν την προσφορά, διατηρώντας τα μερίδιά τους στις εγκαταστάσεις της Nyhamna και της Polarled αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: