«Η Κίνα δεν υστερεί σε τεχνολογία», λέει ο πρόεδρος της Microsoft – Τι σημαίνει αυτό για τη Δύση
- 13/11/2024, 15:52
- SHARE
Ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft, έθεσε σε αμφισβήτηση την επικρατούσα αντίληψη περί υστέρησης της Κίνας στην τεχνολογία, δηλώνοντας ότι, αντίθετα με τις συνήθεις απόψεις, η Κίνα ακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις και ενίοτε τις καθοδηγεί. Σε ομιλία του στο τεχνολογικό συνέδριο Web Summit στη Λισαβόνα, ανέφερε ότι η άποψη περί υστέρησης συχνά προκύπτει από την έλλειψη άμεσης επαφής με την τεχνολογική πρόοδο της χώρας. «Η Κίνα δεν υστερεί σε τεχνολογία. Αντίθετα, βρίσκεται συχνά μπροστά, εντυπωσιάζοντας όσους έχουν την ευκαιρία να τη δουν από κοντά», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Παρά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι οποίες έχουν ενταθεί γύρω από τον έλεγχο των εξαγωγών και τη διαμάχη για την τεχνολογική πρωτοκαθεδρία, η Κίνα προχωρά ακάθεκτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Huawei, η οποία παρουσίασε πρόσφατα smartphone με δυνατότητες 5G, αιφνιδιάζοντας την αγορά και αψηφώντας τους αμερικανικούς περιορισμούς.
Ο Σμιθ τόνισε την αναγκαιότητα για συνεργασία μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών με στόχο την προώθηση και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, αναγνωρίζοντας ότι το μέλλον προμηνύεται ανταγωνιστικό, αλλά και γεμάτο δυνατότητες. Η Microsoft, με παρουσία στην Κίνα από το 1992, διατηρεί το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο εκτός ΗΠΑ στη χώρα. Παρότι η εταιρεία δεν στοχεύει να επεκταθεί ως εγχώριος πάροχος, συνεχίζει να εξυπηρετεί κινεζικές επιχειρήσεις και να δραστηριοποιείται στον τομέα των εταιρικών υπηρεσιών.
Όσον αφορά τις προκλήσεις που ενδεχομένως να προκύψουν με την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Σμιθ παραδέχτηκε ότι είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Αναγνωρίζει, ωστόσο, πως οι δυνατότητες της Microsoft στην Κίνα εξαρτώνται εξίσου από τις επιθυμίες της αμερικανικής και της κινεζικής κυβέρνησης. Σε τομείς όπως τα εταιρικά δεδομένα, οι δύο κυβερνήσεις φαίνεται να είναι πιο ανεκτικές, ενώ οι καταναλωτικές υπηρεσίες αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερο σκεπτικισμό.
Ο Σμιθ κατέληξε προβλέποντας ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η μεταφορά της τεχνολογίας θα καθορίζεται κυρίως από τις κυβερνήσεις και όχι από τις ίδιες τις εταιρείες, ανοίγοντας έναν νέο, προσεκτικό διάλογο γύρω από την τεχνολογική πολιτική.