Ελληνικά Βραβεία 2024 L’Oréal-UNESCO για τις γυναίκες στην επιστήμη: Τιμητική διάκριση 3 ερευνητριών

Ελληνικά Βραβεία 2024 L’Oréal-UNESCO για τις γυναίκες στην επιστήμη: Τιμητική διάκριση 3 ερευνητριών
Σοφία Ζαχαράκη – Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δέσποινα Κωλέτση, Μάριος Θεμιστοκλέους -Υφυπουργός Υγείας
Τιμητική διάκριση για 3 νέες Ελληνίδες ερευνήτριες για το σημαντικό ερευνητικό τους έργο στην Ελλάδα και τη συνεισφορά τους στις Θετικές Επιστήμες.

Η 13η Τελετή Βράβευσης του ελληνικού προγράμματος L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 07 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, με συντονίστρια της βραδιάς την κα. Χριστίνα Βίδου. Ακολουθώντας πιστά τη δέσμευσή τους να στηρίζουν ενεργά και με συνέπεια τις γυναίκες στην Επιστήμη, η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO βράβευσαν και φέτος τρεις σπουδαίες Ελληνίδες επιστήμονες, που διακρίθηκαν για το έργο τους στους τομείς των Βιοεπιστημών, των Φυσικών Επιστημών και των Μαθηματικών, συμβάλλοντας καθοριστικά μέσω της έρευνάς τους στην Ελλάδα, στην πρόοδο της επιστημονικής γνώσης του κλάδου που εκπροσωπούν.

Δήμητρα Πετρίδη – Corporate Affairs & Engagement Director L’Oréal Hellas, Ιωάννης Στράτης – Καθηγητής Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστίνα Μπουλακάκη – Στέλεχος ΕΕΕ UNESCO, Μαρία Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα – Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Δέσποινα Κωλέτση – Διδακτορική Ερευνήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ιατρικής, Μαρίνα Ηλιοπούλου – Καθηγήτρια Μαθηματικών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Alessandra Delfini – Country Managing Director L’Oréal Hellas , Χριστίνα Βίδου – Δημοσιογράφος, Σοφία Καλανταρίδου – Καθηγήτρια Ιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πηνελόπη Μαυρομαρά – Ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης – Καθηγητής Χημείας και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Θεόδωρος Λαόπουλος – Καθηγητής Φυσικής και Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Οι ερευνήτριες στις οποίες απονεμήθηκαν τα βραβεία L’Oréal-UNESCO για το 2024 είναι οι :

Μαρίνα Ηλιοπούλου, Καθηγήτρια Μαθηματικών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για το ερευνητικό της έργο, το οποίο βρίσκεται στις τομές των χώρων της αρμονικής ανάλυσης, της διακριτής γεωμετρίας και της θεωρίας αριθμών.

Δέσποινα Κωλέτση, Διδακτορική Ερευνήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ιατρικής και διδακτικό & ερευνητικό προσωπικό της Κλινικής Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Μαρία Χαρίση, Ινστιτούτο Αστροφυσικής για το ερευνητικό της έργο που εστιάζει στην ανίχνευση διπλών συστημάτων μελανών οπών – που δημιουργούνται από συγκρούσεις γαλαξιών – με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών παρατηρήσεων και δεδομένων βαρυτικών κυμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα. Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για θέματα UNESCO κος. Γιώργος Κώτσηρας και ο Υφυπουργός Υγείας, κος Μάριος Θεμιστοκλέους, που απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό και αναφέρθηκαν στην αξία του θεσμού και στη σημασία του στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα δήλωσε: «Η συμμετοχή της γυναίκας στα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δρώμενα είναι η απάντηση στις μονοδιάστατες και ορθολογιστικές αντρικές προσεγγίσεις. Η κοινωνία οφείλει να προστατεύει τη γυναίκα, σεβόμενη το θείο χάρισμα που της δόθηκε, να είναι όχι μόνο έμπνευση για δημιουργία ζωής, αλλά πηγή της ίδιας της ζωής. Στήριξη της γυναίκας, όμως, σημαίνει διασφάλιση των δικαιωμάτων της στους τομείς τόσο της εκπαίδευσης, όσο και της εργασίας, αλλά και προστασία του διττού της ρόλου ως εργαζόμενης και μητέρας.»

Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα, Δέσποινα Κωλέτση, Μαρίνα Ηλιοπούλου, Alessandra Delfini

H Γενική Διευθύντρια της L’Oréal Hellas, κα. Alessandra Delfini με τη σειρά της ανέφερε: «Αποτελεί μέρος του DNA της L’Oréal να στηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών και η επιστήμη βρίσκεται στον πυρήνα του οράματός μας “Να δημιουργούμε την Ομορφιά που κινεί τον κόσμο”. Από το 2006 έως σήμερα, μέσα από το πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, έχουμε βραβεύσει 38 Ελληνίδες Ερευνήτριες από τον χώρο των Θετικών Επιστημών. Οι γυναίκες αυτές με την δύναμη του έργου τους, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές μας και είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει στον επιστημονικό κόσμο».

Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα, Μαρίνα Ηλιοπούλου, Γιώργος Κώτσηρας – Υφυπουργός Εξωτερικών

Τα Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL – UNESCO εντάσσονται στο παγκόσμιο πρόγραμμα L’ORÉAL-UNESCO «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» και αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας να περιοριστεί η αντίληψη ότι η επιστημονική έρευνα είναι ένα πεδίο δράσης στο οποίο διακρίνονται κυρίως άνδρες επιστήμονες.

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούν το 33,3% των ερευνητών παγκοσμίως, μόνο το 11% καταλαμβάνουν ανώτατες ακαδημαϊκές θέσεις στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα επιδιώκει να αναγνωρίσει γυναίκες επιστήμονες που, μέσα από τις ανακαλύψεις τους, αλλάζουν τον κόσμο και εμπνέουν τις νεότερες γενιές. Έτσι και τα Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL – UNESCO ενθαρρύνουν και στηρίζουν τις νέες Ελληνίδες επιστήμονες να συνεχίσουν την έρευνά τους και να αναδείξουν τη σημασία του έργου τους στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: