Τι επιδιώκει η Τουρκία με την ένταξη της στους BRICS; – Η Άγκυρα έλαβε επίσημη πρόσκληση

brics-erdogan
epa11679406 (L-R, forst row) Chinese President Xi Jinping, Turkey's President Recep Tayyip Erdogan, Russian President Vladimir Putin, South African President Cyril Ramaphosa and other participants in the outreach/BRICS Plus format meeting pose for a family photo during the BRICS summit in Kazan, Russia, 24 October 2024. The BRICS summit takes place from 22 to 24 October. EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνεχίζει αυτό που αποκαλεί προσπάθειά της να εξισορροπήσει τους δεσμούς της με την Ανατολή και τη Δύση.

Στην Τουρκία προσφέρθηκε καθεστώς χώρας εταίρου από την ομάδα των κρατών BRICS, ανέφερε ο υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει αυτό που αποκαλεί προσπάθειά της να εξισορροπήσει τους δεσμούς της με την Ανατολή και τη Δύση.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκδηλώσει τους τελευταίους μήνες ενδιαφέρον για την ένταξή της στην ομάδα των αναδυόμενων οικονομιών BRICS, η οποία αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική, την Αιθιοπία, το Ιράν, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των BRICS που φιλοξένησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο Καζάν τον περασμένο μήνα, αφού η Άγκυρα δήλωσε ότι είχε κάνει επίσημα βήματα για να γίνει μέλος της ομάδας.

«Όσον αφορά το καθεστώς της Τουρκίας όσον αφορά την ιδιότητα του μέλους (των BRICS), προσέφεραν στην Τουρκία το καθεστώς του εταίρου μέλους» δήλωσε ο Μπολάτ σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TVNet την Τετάρτη.

«Αυτό (το καθεστώς) είναι η μεταβατική διαδικασία στην οργανωτική δομή των BRICS», είπε.

Η Άγκυρα βλέπει την ομάδα BRICS ως μια ευκαιρία για περαιτέρω οικονομική συνεργασία με τα κράτη μέλη και όχι ως εναλλακτική λύση για τους δυτικούς δεσμούς της και τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε ο Ερντογάν.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η ενδεχόμενη συμμετοχή στις BRICS δεν θα επηρεάσει τις ευθύνες της Τουρκίας έναντι της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Εκτός από την πλήρη ένταξη, τα μέλη των BRICS εισήγαγαν στο Καζάν μια κατηγορία «χώρας-εταίρου», σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσαν οι BRICS στις 23 Οκτωβρίου.

Ο Μπολάτ δεν ανέφερε αν η Άγκυρα έχει αποδεχθεί την πρόταση.

Αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος AK του Ερντογάν δήλωσε στο Reuters αυτόν τον μήνα ότι, ενώ η πρόταση είχε συζητηθεί στο Καζάν, το καθεστώς της χώρας εταίρου θα υπολειπόταν των απαιτήσεων της Τουρκίας για ένταξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com