Morgan Stanley: Προετοιμαστείτε για το αδιανόητο, μέχρι το 2030 η τεχνολογία θα αλλάξει τα πάντα

Morgan Stanley: Προετοιμαστείτε για το αδιανόητο, μέχρι το 2030 η τεχνολογία θα αλλάξει τα πάντα
International business partnership. Mixed media Photo: Shutterstock
Παράγοντες, όπως η δημογραφία και η απαλλαγή από τον άνθρακα, οδηγούν σε ταχεία διάχυση της τεχνολογίας, αναφέρει η αμερικανική τράπεζα

Στα μέσα της δεκαετίας του 2020, οι τεχνολογικές εξελίξεις που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν αδιανόητες είναι πλέον συνηθισμένες, αναφέρει σε έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley, που προσπαθεί να μας προετοιμάσει για το… αδιανόητο!

Όπως σημειώνει, ας πάρουμε το πιο προφανές παράδειγμα: η γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Έχει χαρακτηριστεί ως η πιο «διαταρακτική» εφεύρεση από την εποχή του smartphone, χάρη στην εντυπωσιακή ικανότητά της να εκτελεί ένα εύρος εργασιών που πριν από δύο χρόνια απαιτούσαν ανθρώπινη παρέμβαση.

Εν τω μεταξύ, εξαιρετικά στοχευμένες θεραπείες κατά καρκίνου και επαναστατικά φάρμακα για την παχυσαρκία έχουν επιταχύνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται μακροχρόνιες παθήσεις. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής γεννά ευκαιρίες και προκλήσεις για τις οικονομίες, τις αγορές και τους επενδυτές.

«Παράγοντες, όπως η δημογραφία και η απαλλαγή από τον άνθρακα, οδηγούν σε ταχεία διάχυση της τεχνολογίας, καθώς εντείνεται η αναζήτηση λύσεων για τις πιο πιεστικές ανησυχίες της ανθρωπότητας – συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων ενεργειακών αναγκών, των επιπτώσεων της αύξησης του προσδόκιμου ζωής παγκοσμίως και της επανακατάρτισης του εργατικού δυναμικού για το μέλλον» δηλώνει ο Ed Stanley, Επικεφαλής Θεματικής Έρευνας Ευρώπης στη Morgan Stanley. «Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την καινοτομία σε βασικούς τομείς που οδηγούν σε νέα προϊόντα και αγορές, ιδιαίτερα καθώς αναπτύσσονται πιο προηγμένα AI συστήματα».

Καθώς οι επενδυτές και οι καταναλωτές αναρωτιούνται ποια τεχνολογία θα ανατρέψει τις βιομηχανίες και την καθημερινή ζωή μέχρι το 2030, οι αναλυτές της Morgan Stanley Research παρακολουθούν τους ακόλουθους τομείς με πιθανότητες για τις μεγαλύτερες καινοτομίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορές & Οικονομία

  • Ανθρωποειδή Ρομπότ: Η έλλειψη εργατικού δυναμικού, που προκαλείται από μακροπρόθεσμες δημογραφικές αλλαγές, σε συνδυασμό με την πρόοδο που σημειώνεται στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη των λεγόμενων ανθρωποειδών. Αυτά τα εξελιγμένα ρομπότ, με AI «εγκεφάλους» και ανθρώπινη μορφή, θα μπορούσαν να φτάσουν τις 63 εκατομμύρια μονάδες μέχρι το 2050, φέρνοντας αλλαγές σε μισθούς, ιδιαίτερα στη γεωργία, την εστίαση, τα logistics και τη μεταποίηση, που θα έχουν κόστος ως και 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
  • Πολυεισοδηματικοί Παράγοντες: Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη ήδη αποδεικνύεται σημαντικός διαφοροποιητής για το 5% του πληθυσμού που εργάζεται σε περισσότερες από μία δουλειές ή έχει πολλαπλές πηγές εισοδήματος. Έρευνα της Morgan Stanley έδειξε ότι οι πολυεισοδηματικοί εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν εργαλεία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης αυξάνουν το ωρομίσθιο τους κατά $8,50 κατά μέσο όρο, 21% υψηλότερο από όσους δεν τα χρησιμοποιούν.

Υγεία

  • Παχυσαρκία: Νέες μελέτες και μεταβαλλόμενες αντιλήψεις έχουν ενισχύσει την αξία μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων για τον έλεγχο του βάρους, τα οποία φαίνεται να αντιμετωπίζουν μια σειρά από παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η ζήτηση για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας εκτοξεύθηκε, με τις προβλέψεις να εκτιμούν την παγκόσμια αγορά στα 105 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.
  • Έξυπνη Χημειοθεραπεία: Ένας νέος τύπος φαρμάκων κατά του καρκίνου που στοχεύει μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας τα υγιή ανέπαφα, μπορεί να αλλάξει την καρκινική θεραπεία και να δημιουργήσει μια παγκόσμια αγορά ύψους 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2040.
  • Γονιμότητα με Υποβοήθηση AI: Η AI μπορεί να βελτιώσει το ποσοστό επιτυχίας στην επιλογή εμβρύων σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης, με ακρίβεια 78%, συγκριτικά με τον τρέχοντα ρυθμό, που κυμαίνεται από 13.8% έως 66.3%.

Ενέργεια

  • AI: Σε έναν πολυπολικό κόσμο, όπου η εθνική ασφάλεια έχει υπερισχύσει της αποτελεσματικής ροής αγαθών και υπηρεσιών, τα έθνη αναδιαμορφώνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού για να εξασφαλίσουν κρίσιμες πρώτες ύλες.
  • Αρνητικές Τιμές Ενέργειας: Οι αρνητικές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη μπορεί να επηρεάσουν τις αποδόσεις για αναπτυξιακές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η ανάγκη για βιώσιμη αποθήκευση ενέργειας αυξάνεται.
  • Αναγέννηση της Πυρηνικής Ενέργειας: Μετά από μια δεκαετία παρακμής, η πυρηνική ενέργεια κερδίζει ξανά έδαφος, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να επιτύχει φιλόδοξους στόχους για το κλίμα.

Μεταφορές

  • Αυτόνομα Οχήματα: Αναλυτές εκτιμούν ότι πλήρως αυτόνομα οχήματα, τα οποία είναι αυτόνομα υπό όλες τις συνθήκες, θα μπορούσαν να κυκλοφορούν στους δρόμους μέχρι το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: