Η ΕΚΤ «διχασμένη» για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ «διχασμένη» για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη
Photo: pixabay.com
Ο πληθωρισμός θα φθάσει το 2% νωρίτερα από τις προηγούμενες προβλέψεις για το τέλος του 2025.

Η μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον περασμένο μήνα θεωρήθηκε ως μια ασφαλιστική κίνηση κατά του απροσδόκητα χαμηλού πληθωρισμού, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνονται διχασμένοι ως προς τον κίνδυνο υπερβολικά χαμηλής αύξησης των τιμών, όπως προκύπτει από τους απολογισμούς της συνεδρίασης της 16ης και 17ης Οκτωβρίου την Πέμπτη.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος τον Οκτώβριο και κατέστησε σαφές ότι έρχεται περαιτέρω χαλάρωση δεδομένης της αδύναμης οικονομίας και των μειούμενων πιέσεων στις τιμές, ακόμη και αν ο χρόνος και το μέγεθος των κινήσεων πολιτικής παρέμειναν ανοιχτά.

«Το να δράσουμε τώρα θα μπορούσε να προσφέρει ασφάλεια έναντι των καθοδικών κινδύνων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποεκπλήρωση του στόχου περαιτέρω και θα υποστήριζε μια ήπια προσγείωση», ανέφερε η ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας ότι μόνο περιορισμένες νέες πληροφορίες ήταν διαθέσιμες.

Εάν αυτοί οι λίγοι δείκτες ήταν μια παρεκτροπή και παραπλανούσαν τις προσδοκίες σχετικά με τον αδύναμο πληθωρισμό, η τράπεζα θα μπορούσε τότε απλώς να αποφύγει τη μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα πρακτικά.

«Αν η επιβράδυνση που σηματοδοτούν οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και η αρνητική έκπληξη για τον πληθωρισμό αποδειχθούν προσωρινές, μια απόφαση για μείωση των επιτοκίων τώρα θα μπορούσε εκ των υστέρων να αποδειχθεί ότι απλώς έφερε νωρίτερα μια μείωση του Δεκεμβρίου», πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Ωστόσο, τα πρακτικά φάνηκε επίσης να αποκαλύπτουν διαφωνία σχετικά με το πόσο αδύναμες μπορεί να είναι οι πιέσεις στις τιμές.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφωνούσαν ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει το 2% νωρίτερα από τις προηγούμενες προβλέψεις για το τέλος του 2025, αλλά υπήρχαν διαφορετικές απόψεις για το τι θα ακολουθήσει μετά.

Η μία ομάδα φάνηκε να υποστηρίζει ότι η υποεκπλήρωση του στόχου δεν ήταν στα χαρτιά.

«Ένα τέτοιο σενάριο υποεκπλήρωσης πιθανώς απαιτούσε έναν συνδυασμό παραγόντων που δεν ήταν ακόμη παρόντες» σύμφωνα με τα πρακτικά.

«Αυτές περιλάμβαναν την απογοητευτική οικονομική ανάπτυξη που κινήθηκε σε υφεσιακό έδαφος, την αποδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την εξασθένιση των μισθολογικών πιέσεων και την καθοδική μετατόπιση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό».

Υπήρχε όμως και μια άλλη ομάδα που πίστευε ότι το πρόβλημα ήταν βαθύτερο και ότι η ΕΚΤ κινδύνευε να πέσει κάτω από τον στόχο της, ένα αποτέλεσμα που η τράπεζα θεωρεί εξίσου ανεπιθύμητο με την υπέρβαση του στόχου.

«Αντίθετα, προτάθηκε επίσης ότι η αλλαγή στις προοπτικές του πληθωρισμού ήταν πιο σημαντική» ανέφεραν τα πρακτικά.

Υποστήριξαν ότι οι αρνητικές εκπλήξεις για τον πληθωρισμό και οι ταχείες αλλαγές στις προσδοκίες της αγοράς υποδεικνύουν αυξανόμενο κίνδυνο υποεκπλήρωσης του στόχου, ενδεχομένως με διαρκή τρόπο.

«Αυτό θα μπορούσε πλέον να θεωρηθεί ως μεγαλύτερος κίνδυνος από την υπέρβαση του στόχου», ανέφεραν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com