Τα συνδικάτα της Γερμανίας «πατάνε» στις εκατοντάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας

germany
Photo: Shutterstock
Η άνοδος των τιμών πιέζει τους Γερμανούς εργαζόμενους, απειλώντας να κλιμακώσει τις μισθολογικές διαμάχες.

Η άνοδος των τιμών πιέζει τους Γερμανούς εργαζόμενους, απειλώντας να κλιμακώσει τις μισθολογικές διαμάχες, προειδοποίησε ο επικεφαλής ενός από τα κορυφαία συνδικάτα της χώρας.

Η Γερμανία έχει υποστεί πληθώρα απεργιών τα τελευταία χρόνια, θέτοντας εκτός λειτουργίας τρένα, αεροπλάνα, βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες υπηρεσίες, επιδεινώνοντας τα προβλήματα της χώρας, καθώς η οικονομία της αδρανοποιείται ουσιαστικά.

Καθώς η οικονομία παραπαίει, οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται, αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό, προκαλώντας αιτήματα για υψηλότερους μισθούς.

Ο Φρανκ Βέρνεκε, πρόεδρος του εργατικού συνδικάτου Verdi, ενός από τα μεγαλύτερα της Γερμανίας, δήλωσε ότι οι τιμές πιέζουν τους εργαζόμενους και ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, με εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να παραμένουν κενές, τους δίνει την αυτοπεποίθηση να απαιτήσουν περισσότερα.

Είπε ότι οι μισθοί μεταξύ των οδηγών λεωφορείων, του προσωπικού ασφαλείας ή άλλων συχνά υστερούσαν σε σχέση με την άνοδο των τιμών, προκαλώντας αύξηση των διαφορών.

«Η απεργία είναι μέρος της δημοκρατίας», είπε, προειδοποιώντας τους πολιτικούς ενάντια σε κάθε προσπάθεια αποδυνάμωσής της.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου υπάρχουν περισσότερες εργατικές διαμάχες. Δεν ισχύει ότι η πίεση του πληθωρισμού έχει εξαφανιστεί. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον σταθερούς πραγματικούς μισθούς στις επερχόμενες μισθολογικές διαπραγματεύσεις» συμπλήρωσε.

Οι παρατηρήσεις του Βέρνεκε υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη απειλή από τον πληθωρισμό για το συνεργατικό επιχειρηματικό μοντέλο της Γερμανίας, το οποίο παραδοσιακά πάντρευε τα συμφέροντα των συνδικάτων και των επιχειρήσεων, περιορίζοντας τις απεργίες στο ελάχιστο.

«Η Lufthansa δεν δίνει κάτι εθελοντικά. Οι φορείς εκμετάλλευσης των αεροδρομίων δεν δίνουν κάτι εθελοντικά», δήλωσε. «Αυτές είναι πάντα σκληρές διαπραγματεύσεις. Χωρίς τουλάχιστον τη δυνατότητα απεργίας, οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις θα ήταν συλλογική επαιτεία».

Τα τελευταία χρόνια, οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν γίνει πιο συνηθισμένες. Αυτό περιλαμβάνει τις πρόσφατες απεργίες των εργαζομένων στις βιομηχανίες ηλεκτρολογίας και μετάλλου, οι οποίες απασχολούν εκατομμύρια εργαζόμενους, που έπληξαν εταιρείες όπως η Porsche και η BMW.

Ο Βέρνεκε επανέλαβε την υποστήριξή του προς την Commerzbank, μία από τις κορυφαίες τράπεζες της Γερμανίας, στην απόκρουση μιας πιθανής εξαγοράς από ιταλική ανταγωνίστρια, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com