ΔΕΗ: Ευέλικτη ηλεκτροπαραγωγή και μεγάλες επενδύσεις για 11,8 GW
- 15/11/2024, 10:17
- SHARE
Η ευέλικτη ηλεκτροπαραγωγή γίνεται βασικός πυλώνας της στρατηγικής της ΔΕΗ στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου πλάνου για την περίοδο 2025-2027, που φιλοδοξεί να καταστήσει τον όμιλο ηγέτη ευρωπαϊκής κλίμακας, με EBITDA πάνω από 2,7 δισ. ευρώ, καθαρά κέρδη 0,8 δισ. ευρώ και μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή στο τέλος του προγράμματος, το 2027.
Τα παραπάνω συνοψίζουν τους στόχους για τους οποίους δεσμεύτηκε η διοίκηση του Γιώργου Στάσση ενώπιον των αναλυτών στο πλαίσιο conference call χθες, όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία για την υπεραπόδοση των στόχων της ΔΕΗ.
Επενδύσεις 10,1 δισ. ευρώ και ευέλικτη παραγωγή 1,8 GW
Το επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο του ομίλου περιλαμβάνει επενδύσεις 10,1 δισ. ευρώ στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ, δίκτυα, ευέλικτη παραγωγή με έργα 1,8 GW, και νέες λύσεις για τους πελάτες σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι οποίες μαζί με την πλήρη απολιγνιτοποίηση που θα επιτευχθεί το 2026, θα οδηγήσουν το EBITDA του ομίλου σε 2,7 δισ. ευρώ το 2027 και πάνω από 3 δισ. ευρώ το 2030.
Ο όμιλος χτίζει ανθεκτικότητα απέναντι στις διακυμάνσεις των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, που επηρεάζουν το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά. Έτσι προωθεί ευέλικτα συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας που συνεισφέρουν στον εξορθολογισμό των ανισορροπιών που καταγράφονται όταν αφενός οι ΑΠΕ -φωτοβολταϊκά και αιολικά- παύουν να παράγουν λόγω των καιρικών συνθηκών και άρα μπαίνουν στο σύστημα ακριβές μονάδες ορυκτών καυσίμων ενώ αφετέρου σε άλλες συνθήκες η υπερπροσφορά των ΑΠΕ οδηγεί σε μη συμφέρουσες τιμές για τους παραγωγούς.
Πώς θα γίνει η ΔΕΗ “πράσινος” περιφερειακός παίκτης
Ο όμιλος ΔΕΗ με τον μετασχηματισμό του σε έναν “πράσινο”, περιφερειακό και πελατοκεντρικό όμιλο, βάζει υψηλούς στόχους στα επόμενα τρία χρόνια για ανάπτυξη 6,3 GW ΑΠΕ σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη ώστε η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027. Ήδη, σήμερα, περίπου το 60% των ΑΠΕ που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή ή και σε διαδικασία διαγωνισμού (υποβολή προσφορών). Σχεδιάζεται επίσης ανάπτυξη 1,8 GW ευέλικτης παραγωγής ενέργειας όπως αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, μονάδες αερίου, και υδροηλεκτρικά έργα με φόντο την πλήρη απολιγνιτοποίηση το 2026 και την σημαντική μείωση της παραγωγής από μονάδες πετρελαίου λόγω διασυνδέσεων νησιών. Στόχος είναι η μείωση κατά 80% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου μεταξύ 2019 και 2027, που είναι ευθυγραμμισμένοι με τον βασικό στόχο της ΔΕΗ για κλιματική ουδετερότητα το 2040.
Ταυτόχρονα προωθούνται νέες λύσεις προστιθέμενης αξίας για πελάτες όπως συνέργειες με τον Κωτσόβολο, υποστηρικτικές υπηρεσίες για φωτοβολταϊκά στο σπίτι, πιστοποιητικά ηλεκτρολόγου και λύσεις διαχείρισης.
Με επέκταση του καθετοποιημένου μοντέλου και στη Ρουμανία, μέσω ισχυρής ανάπτυξης ΑΠΕ, ο όμιλος θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της μεγάλης πελατειακής βάσης της PPC Romania. Επιπλέον, με σταθερή ανάπτυξη δικτύων σε Ελλάδα και Ρουμανία η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση αναμένεται να αυξάνεται κατά 7,7% σε ετήσια βάση (CAGR) την τριετία για να φτάσει τα 6 δισ. ευρώ το 2027.