Η δύναμη της Γενιάς Ζ: Νέα δεδομένα στον χώρο εργασίας

Η δύναμη της Γενιάς Ζ: Νέα δεδομένα στον χώρο εργασίας
Photo: pixabay.com
Η παραγωγικότητα των εργαζομένων της γενιάς των millennials και των Gen Z υποσκάπτεται από εργοδότες που δεν τους καταλαβαίνουν, λέει κορυφαία πανεπιστημιακή έρευνα.

του Ryan Hogg

Η έναρξη μιας καριέρας γίνεται όλο και περισσότερο σαν μια ιεροτελεστία για τους εργαζόμενους της γενιάς των Gen Z και των millennials που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην εργάσιμη εβδομάδα και να ξεχωρίσουν μπροστά στους νέους προϊσταμένους τους.

Αλλά φαίνεται ότι ούτε και αυτοί οι προϊστάμενοι κάνουν πολλά για να βοηθήσουν τα νεαρά στελέχη τους να προσαρμοστούν στην εταιρική ζωή, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις επιδόσεις της εταιρείας τους.

Έρευνα από το London School of Economics και την Protiviti διαπίστωσε ότι η τριβή στο χώρο εργασίας προκαλεί ένα ανησυχητικό χάσμα παραγωγικότητας μεταξύ των αφεντικών και των υπαλλήλων τους και είναι μακράν το χειρότερο για τους εργαζόμενους της γενιάς των Gen Z και των millennials.

Η έρευνα σε σχεδόν 1.500 υπαλλήλους γραφείου στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το ένα τέταρτο των εργαζομένων ανέφεραν χαμηλή παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας. Περισσότερο από το ένα τρίτο των εργαζομένων της Gen Z ανέφεραν χαμηλή παραγωγικότητα, ενώ το 30% των millennials περιέγραψε τον εαυτό του ως μη παραγωγικό.

Οι εργαζόμενοι με προϊσταμένους που είναι πάνω από 12 χρόνια μεγαλύτεροί τους – η μέση διαφορά μεταξύ των αφεντικών και των εργαζομένων – έχουν 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας και είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους.

Οι εργαζόμενοι της γενιάς των millennials και των Gen Z θεωρούν ότι οι ικανότητές τους στην ενεργητική ακρόαση, τη διαχείριση χρόνου και την κρίση και τη λήψη αποφάσεων πρέπει να βελτιωθεί για να βελτιώσουν και εκείνοι με της σειρά τους την παραγωγικότητά τους. Ένα βασικό εμπόδιο, ωστόσο, φαίνεται να είναι το να γίνει αυτό κατανοητό από τους μεγαλύτερους σε ηλικία διευθυντές τους.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι από γενιά σε γενιά τα άτομα έχουν διαφορετικά γούστα και προτιμήσεις. Γιατί λοιπόν περιμένουμε να συνεργαστούν εύκολα;» δήλωσε η Grace Lordan, ιδρύτρια και διευθύντρια του Inclusion Initiative στο LSE.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τώρα έχουμε πέντε γενιές που εργάζονται μαζί στο χώρο εργασίας και οι δεξιότητες που απαιτούνται για τη διαχείριση αυτής της δυναμικής συνήθως δεν διδάσκονται από τις εταιρείες».

Η μελέτη του LSE χώρισε τους ερωτηθέντες μεταξύ εκείνων που εργάζονταν σε χώρους εργασίας «με εκπροσώπους πολλών γενεών» και εκείνων που δεν εργάζονταν.

Μια πρακτική εργασίας που περιλαμβάνει «εκπροσώπους πολλών γενεών» σημαίνει να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία του εργαζομένου όταν παρέχεται βοήθεια για την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας του.

Η εστίαση στο να διευκολυνθεί κάθε γενιά να «ταιριάξει», η προώθηση των εργαζομένων με βάση την αξία και όχι την ηλικία και η ύπαρξη στελεχών ικανών στη συνεργασία με διαφορετικές γενιές θεωρούνται ως οι βασικές πρακτικές για τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι προϊστάμενοι που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς μείωσαν τα χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας μεταξύ των Gen Z από 37% σε 18%, και μεταξύ των millennials από 30% σε 13%.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι αν επενδύσουμε στο να δώσουμε αυτές τις δεξιότητες στους διευθυντές και να δημιουργήσουμε χώρους εργασίας χωρίς αποκλεισμούς μεταξύ γενεών, θα έχουμε σημαντικά κέρδη παραγωγικότητας», δήλωσε η Lordan του LSE.

Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων που δείχνουν ότι οι νεότεροι σε ηλικία εργαζόμενοι βλέπουν τόσο τη σταδιοδρομία όσο και την ποιότητα ζωής τους να επηρεάζεται από διάφορες δυναμικές στο χώρο εργασίας που έχουν καθιερωθεί από τους μεγαλύτερούς τους. Σύμφωνα με έρευνα της Vitality, οι εργαζόμενοι κάτω των 30 ετών χάνουν 60 παραγωγικές ημέρες το χρόνο σε μεγάλο βαθμό λόγω προβλημάτων με την ψυχική τους υγεία.

Οι νεότεροι σε ηλικία εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη, να αναφέρουν σημαντικές οικονομικές ανησυχίες και να είναι δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους, διαπίστωσε η έρευνα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν επίσης μια τάση οι νεότεροι εργαζόμενοι σε ηλικία να χάνουν τα κίνητρα για καριέρα, καθώς μια ολοένα και πιο άνιση οικονομία αφαιρεί τα κίνητρά τους να επιτύχουν στον εργασιακό χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com