Απόστολος Τζιτζικώστας: «Στόχος μας η Ευρώπη να παραμείνει ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο»

Απόστολος Τζιτζικώστας: «Στόχος μας η Ευρώπη να παραμείνει ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο»
Τα νέα καθήκοντα Ευρωπαίου Επίτροπου αρμόδιου για τον τουρισμό και οι δεσμεύσεις από το βήμα της Philoxenia.

Τη δέσμευσή του για την υλοποίηση σχεδίου που αφορά στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού τουρισμού και κατ’ επέκταση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, έκανε γνωστή ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στα εγκαίνια της 39ης διεθνούς τουριστικής έκθεσης Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.

Λίγο πριν αναλάβει και επισήμως τα νέα του καθήκοντα ως Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τον Τουρισμό, ο Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε τη σημαντική συνεισφορά της τουριστικής βιομηχανίας στις εθνικές οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου, υπενθυμίζοντας πως στον εν λόγω κλάδο απασχολούνται περισσότεροι από 20 εκατομμύρια εργαζόμενοι, δραστηριοποιούνται 3,5 εκατομμύρια επιχειρήσεις, με το 99% εξ αυτών να είναι μικρές, μεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις.

«Η Ευρώπη αναβαθμίζει την πολιτική για τον τουρισμό και για πρώτη φορά στην ιστορία της δημιουργήθηκε διακριτό χαρτοφυλάκιο τουρισμού, την ευθύνη του οποίου έχω την τιμή να αναλαμβάνω ως Επίτροπος. Αυτή η επιλογή θεσμικής αναβάθμισης του τουρισμού ουσιαστικά αποτυπώνει και τη βαρύτητα που κατέχει ο κλάδος. Και ο πρώτος μου στόχος, όπως ξεκαθάρισα στην πρόσφατη ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι η Ευρώπη να παραμείνει Νο1 τουριστικός προορισμός στον κόσμο και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο. Είναι ένας στόχος που ευνοεί την Ευρώπη, ευνοεί την πατρίδα μας, ευνοεί τις επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και πολλούς ακόμα κλάδους της οικονομίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, επεσήμανε πως για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτούνται εξέλιξη, αναβάθμιση, προσαρμογή, ενώ αποκάλυψε πως το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη στρατηγική και τον τουρισμό, που θα απαντά στον έντονο ανταγωνισμό, αλλά και στις μεγάλες προκλήσεις.

Μεταξύ των προκλήσεων που ήδη υπάρχουν και θα δούμε να εντείνονται στα χρόνια που έρχονται, συγκαταλέγονται η κλιματική αλλαγή που επιτάσσει την υιοθέτηση περισσότερο «πράσινων» πρακτικών από την πλευρά των επιχειρήσεων του ευρύτερου κλάδου της φιλοξενίας, η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και δη της τεχνητής νοημοσύνης, η εξεύρεση κατάλληλα καταρτισμένου εργατικού δυναμικού και η διακράτησή του, η δημιουργία ενός πλαισίου για ισορροπημένες τουριστικές ροές, καθώς επίσης και η ανάδειξη περισσότερων τουριστικών προορισμών, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο του υπερτουρισμού.

Εστιάζοντας στην Ελλάδα, που ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της, τόνισε πως είναι καθοριστικής σημασίας η επέκταση της τουριστικής σεζόν με απώτερο στόχο τον δωδεκάμηνο τουρισμό.

«Είναι σημαντικό ο τουρισμός να είναι πιο ισορροπημένος και να τονώσουμε τουριστικά περισσότερες περιοχές. Έτσι τα οφέλη θα φτάσουν σε περισσότερες τοπικές κοινωνίες. Και επίσης, είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε υποδομές ανθεκτικότητας ώστε και να μπορούμε να υποδεχθούμε περισσότερους τουρίστες, αλλά και να προστατεύσουμε τους φυσικούς πόρους και να διατηρήσουμε την περιβαλλοντική ισορροπία, ιδιαίτερα στην εποχή της κλιματικής κρίσης».

Πρόσθεσε πως κομβικό ρόλο θα παίξουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, που πρέπει να μετεξελιχθούν σε αποτελεσματικούς οργανισμούς διαχείρισης προορισμών, ώστε τα οφέλη του τουρισμού να διαχέονται σε περισσότερους και οι όποιες επιπτώσεις του, να επηρεάζουν λιγότερο ή και καθόλου.

«Με όχημα αυτή τη νέα στρατηγική για τον τουρισμό να είστε σίγουροι ότι θα ωφεληθούν ακόμα περισσότερες περιοχές, ακόμα περισσότεροι τομείς της οικονομίας και η υπεραξία μπορεί και πρέπει να φτάσει παντού», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: