Ελληνική οικονομία: Αυτό είναι το σχέδιο για μείωση του χρέους και ενίσχυση της αξιοπιστίας στις αγορές
- 16/11/2024, 13:10
- SHARE
Η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα για τη μείωση του δημόσιου χρέους και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της στις αγορές, μέσα από πρόωρες αποπληρωμές δανείων και έξυπνη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων.
Με κινήσεις που αναμένεται να συνεχιστούν το 2025, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ, επιδιώκει όχι μόνο να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά και να στείλει ισχυρά μηνύματα στις αγορές για τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Πλάνο δράσης
Η στρατηγική περιλαμβάνει την επιτάχυνση της αποπληρωμής δανείων, όπως το διμερές δάνειο με τις χώρες της ευρωζώνης, με στόχο την εξόφληση μεγάλου μέρους του έως το 2030, πολύ πριν την αρχική λήξη το 2041. Το 2025, η Ελλάδα σχεδιάζει να αξιοποιήσει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, που ανέρχονται σε πάνω από 15% του ΑΕΠ – τριπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – για τη χρηματοδότηση αυτών των κινήσεων.
Στο επίκεντρο βρίσκεται επίσης η πρόωρη αποπληρωμή υποχρεώσεων ύψους 7,93 δισ. ευρώ που λήγουν μεταξύ 2026-2028, με τη χρήση 5 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα και 3 δισ. ευρώ από τα repos φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Στόχοι και οφέλη
Με την υλοποίηση αυτών των κινήσεων, η Ελλάδα επιδιώκει:
Μείωση του δημόσιου χρέους: Ο στόχος είναι η υποχώρησή του στο 140% του ΑΕΠ το 2025 και στο 130% έως το τέλος του 2028.
Αναβάθμιση από τη Moody’s: Επιδιώκεται η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2025 και η προσέγγιση βαθμίδων με χαρακτηριστικά A+, όπως το 2010.
Διατήρηση παρουσίας στις αγορές: Παρά τις περιορισμένες δανειακές ανάγκες (5 δισ. ευρώ), σχεδιάζεται έκδοση ομολόγων ύψους έως 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας και της αξιοπιστίας.
Οι κινήσεις πρόωρης αποπληρωμής χρέους και η στρατηγική δανεισμού διασφαλίζουν τη συνέπεια της Ελλάδας ως μέλους της ευρωζώνης, μειώνουν το κόστος δανεισμού και υπογραμμίζουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.