Διπλωματική κινητικότητα για την Ουκρανία – «Ο πόλεμος θα τελειώσει πιο γρήγορα» με τον Τραμπ, δηλώνει ο Ζελένσκι
- 16/11/2024, 14:30
- SHARE
Η συνομιλία μεταξύ του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αναζωπύρωσε τις εντάσεις στην Ουκρανία, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει πως ανοίγει «το κουτί της Πανδώρας».
Ο Ζελένσκι εξέφρασε ανησυχία για την εξέλιξη αυτή, κατηγορώντας τον Πούτιν για απροθυμία να καταλήξει σε δίκαιη ειρηνευτική συμφωνία, ενώ παράλληλα αναγνώρισε τη δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο, όπου οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο.
Η διπλωματική σκακιέρα και οι διαβουλεύσεις
Η συνομιλία Σολτς-Πούτιν προκάλεσε αντιδράσεις σε όλα τα μέτωπα. Ο καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για δίκαιη ειρήνη. Ωστόσο, η Ρωσία απάντησε κατηγορώντας τη Γερμανία για «υποβάθμιση των σχέσεων», επιμένοντας στη ρητορική της κατά του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι επεδίωξε να αποτρέψει τη συνομιλία, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις ενδέχεται να βγάλουν τον Πούτιν από τη διπλωματική απομόνωση. Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως προτιμά να συνομιλήσει απευθείας με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένοντας τη νέα πολιτική γραμμή της αμερικανικής κυβέρνησης μετά την ορκωμοσία της στις 20 Ιανουαρίου.
Οι δηλώσεις και η στάση των ηγετών
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «ο πόλεμος θα τελειώσει πιο γρήγορα» υπό τη νέα διοίκηση Τραμπ, τονίζοντας τη σημασία μιας «δίκαιης ειρήνης». Την ίδια ώρα, ο Όλαφ Σολτς προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ δηλώσεων και πράξεων, με την Ουκρανία να κρατάει «μικρό καλάθι» για την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων.
Εν μέσω αυτών, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανέφερε πως η συνεργασία με τον Τραμπ δεν θα είναι εύκολη, αλλά θα απαιτήσει «σκληρή δουλειά» για τη διασφάλιση συμφωνιών που θα ωφελήσουν όλους.
Στρατηγικές και επιφυλάξεις
Με την Ουκρανία να επιμένει ότι οι δηλώσεις συχνά απέχουν από τις πράξεις, η χώρα παραμένει σε επιφυλακή ενόψει των εξελίξεων. Οι προσπάθειες των διεθνών ηγετών να προσεγγίσουν τον νέο Αμερικανό πρόεδρο και οι διπλωματικοί χειρισμοί που προηγήθηκαν αποτελούν προετοιμασία για την επόμενη φάση του πολέμου και των διαπραγματεύσεων.