Μητσοτάκης προς επενδυτές: Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σταθερή – Πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5 δισ. ευρώ το 2025
- 18/11/2024, 13:02
- SHARE
Τη σταθερότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και την προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση στο πλαίσιο της εκδήλωσης «The New Era of Greek Banking» του Bloomberg. Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει πολιτικά και οικονομικά σταθερή, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα, το 2025, ακόμα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε δανειστεί στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της εκδήλωσης. «Τα συγκεκριμένα δάνεια είναι προγραμματισμένο να ωριμάσουν μεταξύ 2033 και 2042», πρόσθεσε.
«Η νέα πρόωρη αποπληρωμή, σε συνέχεια της πρόωρης εξόφλησης δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές σχετικά με την προσήλωση της Ελλάδας στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μείωση του δημόσιου χρέους», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο ανησυχεί μετά τις εξελίξεις για διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα, απάντησε χαρακτηριστικά: «Ό,τι έγινε, έγινε. Νομίζω ότι δόθηκαν πολύ ξεκάθαρες εξηγήσεις. Δουλειά μου έιναι να κοιτάζω μπροστά». Θέλω να τονίσω ότι έχουμε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σε αθυτούς τους ταρασμένους καιρούς το τελευταίο που θέλουμε είναι να πειραματιστούμε με την πολιτική σταθερότητα».
Για τις τράπεζες
Oι τράπεζες να πάρουν μεγαλύτερα ρίσκα σε ότι αφορά στον δανεισμό δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε λόγο για κρίσεις που δημιουργούν ευκαιρίες, όπως το ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ανάγκες για εισαγωγή LNG με την Ελλάδα να επενδύει στο χώρο.
Οι τράπεζες είναι σε πολύ καλή κατάσταση, με καθαρούς ισολογισμούς μετατράπηκαν σε ευκαιρία, ενώ ήταν πρόβλημα για την ελληνική οικονομία. Όπως τόνισε υπάρχει δυνατότητα να γίνουν περισσότερα, σε ότι αφορά τα δάνεια.
Η στεγαστική πίστη πρέπει να ενισχυθεί χωρίς οι τράπεζες να αναμένουν περισσότερα μέτρα από την Ελληνική Κυβέρνηση. Τόνισε πως οι τράπεζες διαθέτουν πολλά ακίνητα στα βιβλία τους τα οποία θα πρέπει να τα διαθέσουν στην αγορά για να υπάρξει βοήθεια στο πρόβλημα της αγοράς ακινήτων.
Ακόμη συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει φορολογικά κίνητρα ξεκαθαρίζοντας ότι το κράτος βοήθησε τα πιστωτικά ιδρύματα με την εκκαθάριση των NPEs. Επίσης είπε πως είναι απαράδεκτο οι χώρες της Νότιας Ευρώπης να τιμωρούνται από τη σημερινή κρίση πληρώνοντας ακριβότερα το ρεύμα απ’ ότι χώρες στην κεντρική Ευρώπη.
Τέλος σημείωσε πως θα πρέπει να εξεταστεί και το θέμα των πολυεθνικών που πουλούν τα προϊόντα τους ακριβότερα στην Ελλάδα έναντι άλλων χωρών.
Οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, ο κ. Μητσοτάκης ότι «οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα γιατί δεν έχει ρίσκο». «Θυμόμαστε ακόμα το τραύμα της οικονομικής κρίσης και πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ζητήματα που έχουμε κληρονομήσει. Η δημοσιονομική πειθαρχεία είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζονται οι πολιτικές μας» σημείωσε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως «αν δείτε τον προϋπολογισμό είχαμε αύξηση εσόδων με μείωση φόρων και γιατί συνέβη αυτό, γιατί η οικονομία είναι σταθερή».
O κύκλος των ιδιωτικοποιήσεων βαίνει προς το τέλος του, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων εφόσον συνεχίζουμε να είμαστε αποτελεσματικόί με τη φοροδιαφυγή» εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ««θα τα καταφέρουμε καλύτερα από ό,τι περιμένουν κάποιοι ως προς την ανάπτυξη».
«Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς ότι η διακυβέρνηση δεν είναι ευκολη στις εποχές που ζούμε. Το 2023 αυξήσαμε τα ποσοστά μας γιατί υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Οι άνθρωποι σε μια τέτοια εποχή θέλουν να νιώθουν ασφαλείς. Το να βρεις λύσεις σε μια τόσο χαοτική περίοδο και να τους λες ότι σαν χώρα μπορούμε και θα κάνουμε αυτά είναι μέρος της εργασίας μας. Η νο1 δέσμευσή μας είναι η αύξηση των μισθών και η μείωση των φόρων. Θέλουμε, επίσης, να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη και να αντιληφθεί την ανάπτυξη» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την άνοδο του λαϊκισμού και να εξηγήσουμε στους πολίτες τι είναι αυτό που πρέπει να περιμένουν» συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες δοκίμασαν τους λαϊκιστές και δεν πήγε καλά αυτό. Αυτό που θέλουν τώρα είναι η σταθερότητα».
Για την κλιματική αλλαγή
Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πως οι χώρες του Νότου αντιμετωπίζουν αντίστοιχα κλιματικά θέματα και πως πρέπει η Ευρώπη να ενσκήψει πρωτίστως τεχνολογικά στην επίλυσή τους. Για παράδειγμα σημείωσε δεν ξέρουμε τι θα σημαίνει πράσινη ναυτιλία σε 5 ή 10 χρόνια από τώρα. Δεν γνωρίζουμε πως θα διαχειριστούμε θέματα πυρηνικής ενέργειας.
Σημείωσε ακόμη πως είναι μια αναγκαία ευρωπαϊκή πολιτική για τους υδάτινους πόρους και είναι αναγκαία γιατί μέσα από μια τέτοια πολιτική περνάει η ανάπτυξη της Γεωργίας. Ακόμη, στο κομμάτι της αγροτικής ανάπτυξης, τόνισε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με της ελληνικές τράπεζες και μέσα από το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής και της χρηματοδότησης των Ελλήνων αγροτών.
Για ενέργεια
Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και στα θέματα ενέργειας λέγοντας με έμφαση ότι «δεν έχουμε ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, έχουμε κάτι που θυμίζει κάτι τέτοιο. Είναι απαράδεκτο οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης να τιμωρούνται λόγω ενός αλγόριθμου που προστατεύει τις πιο ευημερούσες χώρες. Η μείωση των τιμών της ενέργειας πρέπει να αφορά όλους. Είμαστε πρωτοπόροι στην ενεργειακή μετάβαση αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τα αντίστοιχα οφέλη».
Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε πως «αδυνατώ να καταλάβω γιατί το ίδιο προϊόν έχει άλλη τιμή στην Ελλάδα και άλλη στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι ενιαία αγορά».
Για τον Ντόναλντ Τραμπ
Η δημοσιογράφος του Bloomberg ρώτησε τον πρωθυπουργό και για τις επιλογές Τραμπ όσον αφορά τη στελέχωση της κυβέρνησής του, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρεται ονομαστικά στον νέο υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, για τον οποίο είπε ότι «είναι καλό ότι αντιλαμβάνεται την περιπλοκότητα της κατάστασης στην περιοχή μας».
Ερωτηθείς για το τηλεφώνημα με τον Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «μίλησε με τον πρόεδρο Τραμπ, είχαμε μια φιλική συζήτηση, αναγνώρισε την μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας με τη μείωση των φορών και τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Μιλήσαμε για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ. Οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά ισχυρές. Έχουμε μια αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ που θα επεκταθεί, έχουμε μια ισχυρή οικονομική συνεργασία αν δείτε τα αμερικανικά κεφάλαια που επενδύονται στην Ελλάδα»
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την πρόθεση Τραμπ για επιβολή δασμών και είπε «δεν δημιουργούν θετικές συνθήκες. Ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ευρώπης δεν θα βοηθήσει καμία από τις δύο πλευρές».
Για τους δασμούς
Ερωτηθείς για τους δασμούς ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του γιατί είναι υπερ του ελευθέρου εμπορίου, συνεχίζοντας, λέγοντας ότι τελικά δεν δημιουργούν θετικό αντίκτυπο. Η ΕΕ διαπραγματεύεται ως σύνολο, πρόσθεσε, και συμπλήρωσε, υπάρχει χώρος για διμερείς συμφωνίες. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ- ΗΠΑ.
Για την Ουκρανία
«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για ειρήνη στην Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν μποροει να είναι το αποτέλεσμα μιας συνθηκολόγησης της Ουκρανίας, γιατί τότε δεν πρόκειται για ειρήνη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Επανέλαβε δε, ότι είναι σημαντικό να της δώσουμε τα μέσα για να αμυνθεί.