Η «προφητεία» Στουρνάρα για νέες μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ με στόχο το 2%
- 18/11/2024, 15:39
- SHARE
Μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο και περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων το 2025 προέβλεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει στην Αθήνα το Βloomberg, ο επικεφαλής της ΤτΕ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε ότι θεωρεί “λογική” μία μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.
Ερωτηθείς εάν μια τέτοια κίνηση είναι τελειωμένη, ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας απάντησε «λίγο-πολύ» και ότι πιστεύει ότι «25 μονάδες βάσης είναι μια βέλτιστη μείωση».
Υπό τα δεδομένα αυτά ο ίδιος επισήμανε ότι έως το τέλος του 2025 το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα μπορούσε να έχει υποχωρήσει στο λεγόμενο “ουδέτερο επίπεδο“. Κληθείς να προσδιορίσει το ακριβές ύψος του λεγόμενου ουδέτερου επιτοκίου, ο κ. Στουρναρας ανέφερε ότι ο υπολογισμός του δεν είναι ευχερής παρά ταύτα όπως είπε πως «2% το επιτόκιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ουδέτερο».
Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ μετά από δύο μειώσεις βρίσκεται σήμερα στο 3,25%.
Ο Γιάννης Στουρνάρας άφησε πάντως ένα περιθώριο αλλαγών όσον αφορά την πορεία μείωσης των επιτοκίων, καθώς μια ακραία πολιτική προστατευτισμού των ΗΠΑ και ένας εν δυνάμει εμπορικός πόλεμος με την Κίνα μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ, ίσως προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στα επίπεδα του πληθωρισμού.
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να προειδοποιήσει ότι σε αυτό το σενάριο ίσως η Ευρώπη οδηγηθεί σε υφεσιακά επίπεδα.
Ελληνική οικονομία και τράπεζες
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι αναπτύσσεται ταχύτερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε πως πετυχαίνει και πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος υποχωρεί συνεχώς ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ προέβλεψε πως «σε λίγα χρόνια η Ελλάδα δε θα έχει το υψηλότερο χρέος ως προς το ΑΕΠ».
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι τα κόκκινα δάνεια είναι παρόντα στην οικονομία και κάνουμε ότι μπορούμε για να τα διαχειριστούμε, ενώ θεωρεί πως η ανάπτυξη της οικονομίας είναι συνθήκη για να μην δημιουργηθούν και άλλα.
Ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι χρειάζεται αύξηση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό κλάδο και δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτό θα επιτευχθεί, καθώς ήδη με τη σύμπραξη της κυβέρνησης δημιουργείται ο πέμπτος τραπεζικός πόλος, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε ότι θα στηριχθούν οι περιφερειακές ελληνικές τράπεζες.
Ο διοικητής της ΤτΕ, ανέφερε ότι οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις είναι μια πολύ καλή πρακτική με την αρχή να κάνουν η Alpha Bank και η Unicredit και πως πιστεύει ότι στο μέλλον θα συνεχίσουν να επεκτείνονται