Κανόνας 20/3/8: Το «κλειδί» για μια επιτυχημένη αγορά αυτοκινήτου
- 21/11/2024, 10:30
- SHARE
Από την Ιωάννα Φο*
Γειά σας παιδιά.
Ιωάννα εδώ και σήμερα θα μιλήσουμε για αυτοκίνητα και συγκεκριμένα για το τι πρέπει να προσέξουμε πριν αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο. Όμως, δεν θα το κάνουμε έτσι γενικά, αλλά θα δούμε έναν κανόνα που θα μας βοηθήσει να μην πληρώσουμε ποτέ για το αυτοκίνητο περισσότερα από όσο πρέπει και από όσα επιτρέπει η οικονομική μας κατάσταση.
Για να καταλάβουμε τι αμάξι πρέπει να αγοράσουμε ανάλογα με τα οικονομικά μας, θα δούμε κάποια από τα βασικά έξοδα για ένα αμάξι που λίγο πολύ όλοι και όλες γνωρίζουμε, άλλα και έναν κανόνα που μπορεί να μας βοηθήσει, αυτόν του 20/3/8.
Και πάμε να δούμε την κατάσταση εντελώς πρακτικά. Όταν σκεφτόμαστε την αγορά αυτοκίνητου, πρέπει να λαμβάνουμε κυρίως δύο πράγματα υπόψιν, το κόστος της αγοράς και το κόστος συντήρησης.
Το κόστος της αγοράς είναι λίγο πολύ δεδομένο και απλό, αφού από την αρχή ξέρουμε ότι το αυτοκίνητο έχει αυτή την τιμή.
Το κόστος συντήρησης, ωστόσο, είναι πιο σύνθετο και διαμορφώνεται και από το κόστος του αυτοκινήτου, καθώς ως κόστος συντήρησης υπολογίζονται:
1)Το κόστος μετακίνησης, η κατανάλωση καυσίμου δηλαδή
2) Το κόστος ασφάλισης που αυξάνεται ανάλογα με την αξία του οχήματός μας.
3)Το κόστος για σέρβις και ανταλλακτικά που και αυτά πάνε ανάλογα με την μάρκα, την χρονολογία και την αξία του αυτοκινήτου.
4) Και τέλος, τα τέλη κυκλοφορίας και ο φόρος πολυτελείας που πιθανόν χρειαστεί να πληρώσουμε.
Αυτά λοιπόν είναι τα βασικά έξοδα που πρέπει να υπολογίζουμε.
Και αφού σχεδιάσαμε σε αδρές γραμμές το περίγραμμα που καλούμαστε να κινηθούμε αγοράζοντας αυτοκίνητο, ας πάμε να δούμε την αγορά αυτή καθαυτή, εφαρμόζοντας τον κανόνα αγοράς αυτοκινήτου 20/3/8.
Ο κανόνας αυτός ισχύει για αγορά με δάνειο, όπως είναι και οι στατιστικά περισσότερες περιπτώσεις αγοράς αυτοκινήτου στην Ελλάδα σήμερα. Εάν, βέβαια, έχουμε όλο το ποσό για εξόφληση αμέσως, ακόμα καλύτερα, ώστε να αποφύγουμε τις έξτρα χρεώσεις.
1) Σύμφωνα με τον κανόνα τώρα, όταν αγοράζουμε με δάνειο δίνουμε το 20% της αξίας κατευθείαν. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ήδη ξεπληρώσει ένα ποσοστό εξαρχής, ενώ μειώνουμε και το ποσό της δόσης και την διάρκεια του δανείου.
2) Ύστερα, ορίζουμε η χρονική διάρκεια του δανείου να μην ξεπερνάει τα 3 χρόνια, δηλαδή 36 μήνες και ισάριθμες δόσεις, ώστε να μην πληρώσουμε πολλούς τόκους και να εξασφαλίσουμε μικρότερο επιτόκιο. Εδώ να τονίσουμε πως σε ένα δάνειο, όπως και στο καταναλωτικό για αγορά αυτοκινήτου, η μεγάλη ζημία σε γενικές γραμμές γίνεται από την διάρκεια του δανείου πρώτα και κατά δεύτερον από το ύψος του επιτοκίου. Δηλαδή, καλύτερα ένα δάνειο μικρής διάρκειας με μεγάλο επιτόκιο, παρά ένα μεγάλης με μικρότερο. Για αυτό θέλουμε να περιορίσουμε την διάρκεια του δανείου το πολύ στα τρία έτη.
3) Τέλος, το νούμερο οκτώ στον κανόνα μας είναι το συνολικό ετήσιο κόστος για έξοδα μετακίνησης και συντήρησης τον χρόνο, να μην ξεπερνάει το 8% το εισοδήματός μας. Με αυτό τον τρόπο ξέρουμε ότι μπορούμε να αντέξουμε το οικονομικό βάρος που έχει η αγορά και διατήρηση ενός αυτοκινήτου. Εμβαθύνοντας λίγο, αν βγάζουμε για παράδειγμα 20.000 ευρώ / χρόνο το 8% είναι 1.600 ευρώ, άρα τόσα έχουμε για τα ετήσια έξοδα του οχήματός μας. Είναι αρκετά; Όχι, γιατί, αν αφαιρέσουμε 400€ που κοστίζουν τα τέλη κυκλοφορίας και η ασφάλεια για ένα μικρό αυτοκίνητο, μας μένουν 100€ τον μήνα για καύσιμα και συντήρηση-ζημιές. Άρα, είτε δεν χρησιμοποιούμε πολύ το αυτοκίνητο για να φτάσουμε τα νούμερά μας, είτε πηγαίνουμε σε κάποια αυτοκίνητα οικονομικότερα σε συντήρηση, ή αναγκαστικά θα ‘’κόψουμε’’ από άλλα μας έξοδα για να μπορούμε να το χρησιμοποιούμε.
Να αναφερθούμε εδώ παρενθετικά ότι τα αυτοκίνητα, μόλις τα αγοράζουμε, χάνουν κάθε χρόνο περίπου 10% της αξίας τους, εκτός αν ‘’επενδύσουμε’’ κατά κάποιον τρόπο χρήματα σε πολύ καλά και κλασσικά αμάξια και προφανώς πολύ ακριβά, τα οποία λόγω της σπανιότητας και της μοναδικότητα τους μεγαλώνουν σε αξία σε βάθος χρόνου και τελικά δεν είναι αυτοκίνητα αλλά μια μορφή επένδυσης.
Είδαμε, λοιπόν, ότι πριν αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο πρέπει να γνωρίζουμε τρία πράγματα. Το πρώτο ότι είμαστε σε θέση να αντέξουμε το οικονομικό βάρος και να μην προβούμε σε μια πολύ ακριβή αγορά χωρίς λόγο, το δεύτερο είναι ότι πρέπει να έχουμε συγκεκριμένο πλάνο ώστε όντως να ξεπληρώσουμε το δάνειο μας μέχρι τα 3 χρόνια το πολύ και να μην μας επιβαρύνουν τα επιτόκια και, το τρίτο είναι, να φροντίσουμε να μην καταλήξει το αυτοκίνητο να στερεί πόρους από την ζωή μας. Όπως το είδαμε παραπάνω, ένα αυτοκίνητο για χάρη του οποίου πρέπει να περικόψουμε άλλες δαπάνες μας, όπως αυτές του σπιτιού, της διατροφής, της διασκέδασης, της αποταμίευσης και της επένδυσης και άλλες αντίστοιχες, ίσως δεν είναι το κατάλληλο για εμάς.
Από την άλλη, για να είμαι ειλικρινής, κατανοώ απόλυτα ανθρώπους που το αυτοκίνητο είναι για αυτούς εργαλείο, πηγή διασκέδασης και αναψυχής ή εντελώς απαραίτητο στην καθημερινότητα και επιλέγουν εκεί να επενδύσουν μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους απλά ΟΛΑ πρέπει να έχουν όριο και πάντα πρέπει να έχουμε προτεραιότητες!
Επομένως, κλείνοντας το σημερινό μας άρθρο, είδαμε έναν γενικό κανόνα που καλό είναι να εφαρμόζουμε για να βρίσκουμε στα αλήθεια το αυτοκίνητο που ‘’αντέχει’’ η τσέπη μας, χωρίς όμως αυτός να βρίσκει πάντα εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις.
Ευχαριστώ όλους και όλες που έφτασαν έως εδώ, τα λέμε την επόμενη φορά.
* Master in Economics and Politics
Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo