Τι προβλέπει το τελικό νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια
- 03/11/2014, 13:19
- SHARE
Κατατέθηκε ως τροπολογία το σχέδιο στη Βουλή - Τι προβλέπεται ακόμη για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων.
Τις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της παράδοσης του «τιμονιού» του υπουργείου στον Κώστα Σκρέκα, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή. Η ρύθμιση κατατέθηκε ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται από το πρωί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και όπως τόνισε ο απερχόμενος υπουργός, είναι αποτέλεσμα σκληρής προεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, την Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, την ΕΚΤ, «ώστε να εξαντληθούν οι αντοχές του συστήματος και της οικονομίας και να πετύχουμε την επανεκκίνηση της αγοράς στην Ελλάδα».
Όπως είπε ο κ. Δένδιας, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια υπολογίζονται σε περίπου 27 δισ. ευρώ, ενώ τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια υπολογίζονται σε 40 δισ. ευρώ.
Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, προβλέπει τη μείωση κατά 30% της αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας είχε συναφθεί το αρχικό δάνειο και τον διαχωρισμό του δανείου σε δύο τμήματα. Το κυρίως τμήμα του δανείου θα αποπληρώνεται κανονικά στην τράπεζα και το υπόλοιπο θα μεταφερθεί στο μέλλον, τοκιζόμενο ή όχι, τουλάχιστον μία δεκαετία ή δεκαπενταετία και θα επαναξιολογείται τότε κατόπιν αναδιαπραγμάτευσης με βάση την αξία του ακινήτου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Ο υπουργός είπε ότι ήδη έχει ενημερωθεί η τρόικα και υπάρχει συζήτηση με δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η μία εκ των οποίων φαίνεται να συμφωνεί. Υπογράμμισε δε, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δεδομένη.
Το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, οι ρυθμίσεις όπως είπε ο κ. Δένδιας αφορούν 180.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων ο συντριπτικός όγκος που ωφελούνται είναι μικρές (περίπου 165.000) και περίπου 900 είναι οι πολύ μεγάλες , ενώ μεταξύ αυτών είναι και αγροτικές επιχειρήσεις. Όλες, όμως, όπως σημείωσε ο υπουργός, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και διασώζονται τουλάχιστον 350.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας, με μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την είσπραξη μελλοντικών φόρων, αλλά και την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.
Σχετικά με την έγκριση του νομοθετήματος από την τρόικα, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει ήδη μία ρητή γραμμένη, επί της αρχής, κατανόηση με την τρόικα και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ενώ σχολίασε ότι «βρίσκεται σε σύγχυση η τρόικα» σχετικά με τα δύο νομοθετήματα του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας. Η τιμωρητική αντίληψη για τον έντιμο οφειλέτη δεν είναι δίκαιη είπε ο υπουργός.
Η υποβολή αιτήματος για υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει έως τις 30 Ιουνίου 2016 για οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες στις 30 Ιουνίου 2014.
Σημειώνεται ότι ο δανειολήπτης που έχει ταυτοχρόνως υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει με βάση το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών να υπαχθεί στη ρύθμιση έως το τέλος Μαρτίου 2015. Στη περίπτωση που επιλέξει να ρυθμίσει τις οφειλές του προς τις τράπεζες μετά τον Μάρτιο του 2015, θα μπορεί να κάνει χρήση του ευεργετήματος για «κούρεμα» του 20% των οφειλών του προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα προβλέπεται επανένταξή του συνδυαστικά και στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.
Η ρύθμιση προβλέπει τη διαγραφή του 50% του συνόλου των οφειλών και μέχρι ποσού 500.000 ανά πιστωτικό ίδρυμα. Δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση που αφορά χρέη περίπου 40 δισ. ευρώ έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που:
– Κατά τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 είχαν κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ.
– Δεν έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 3869/2010 ή έχουν εγκύρως παραιτηθεί από αυτή.
– Δεν έχουν παύσει τις εργασίες τους.
– Δεν έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα.
– Δεν έχουν καταδικαστεί οι φορείς των επιχειρήσεων.
Στο νομοθέτημα περιλαμβάνονται και τα χρέη της κακής Αγροτικής Τράπεζας ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ και τα χρέη με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου.
Τι δήλωσε στη Βουλή ο Νίκος Δένδιας
Ο κ. Δένδιας προσήλθε στην επιτροπή και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η ρύθμιση «αφορά μια προσπάθεια για την ελάφρυνση του χρέους των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, καταρχήν προς τα πιστωτικά ιδρύματα και είναι συνδεδεμένη με το σχήμα το οποίο έχει ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία εδώ και λίγες μέρες για τις δόσεις προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία».
Όπως εξήγησε «η τροπολογία αυτή, όσον αφορά το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι παρακολουθηματική, δηλαδή ακολουθεί εκείνο το σύστημα και κατά συνέπεια αν οποτεδήποτε στο μέλλον το υπουργείο Οικονομικών αλλάξει το σύστημα δόσεων επί τα βελτίω, ως προς τις δόσεις στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογη ρύθμιση θα υπάρξει και εδώ».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο άρθρο για τη λειτουργία του Ινστιτούτου Ανάπτυξης, στο οποίο έχουν εισφερθεί χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από τη Γερμανία, από τη Γαλλία, από το Ίδρυμα Ωνάση και από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια που γίνεται για την ανακούφιση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων και τη φυγή από την παρούσα κρίση.
Ο κ. Δένδιας παραδέχθηκε ότι η τροπολογία με βάση τον Κανονισμό, δεν μπορεί να συζητηθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή, διευκρίνισε όμως ότι την καταθέτει σήμερα προκειμένου να έχουν χρόνο τα κόμματα και οι βουλευτές να τη μελετήσουν μέχρι να συζητηθεί στην Ολομέλεια. «Ευελπιστώ και παρακαλώ γι΄ αυτό, λόγω της φύσης των συγκεκριμένων διατάξεων, να έχουμε μια κατά πολύ ευρύτερη συναίνεση, της κυβερνητικής πλειοψηφίας» είπε ο κ. Δένδιας προσθέτοντας πως «σε ότι τον αφορά τουλάχιστον, κάθε διάταξη η οποία έρχεται δεν διεκδικεί τα εχέγγυα της πανσοφίας και συνεπώς η συνεισφορά της εθνικής αντιπροσωπείας είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη».
Είπε ακόμη ότι για την κατάθεση της τροπολογίας υπήρξε εξαντλητική προεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και με την Ένωση Τραπεζών και με τις τράπεζες και την ΕΚΤ, ώστε να εξαντληθούν οι αντοχές του συστήματος και της οικονομίας ώστε να πετύχουμε την επανεκκίνηση της αγοράς στην Ελλάδα. Το κύριο βάρος της συγκεκριμένης ρύθμισης, είπε, είναι προς την πλευρά των μικρών και μεσαίων οφειλετών, δηλαδή επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχουν συνολικό κύκλο εργασιών μέχρι 2,5 εκατομμύρια ευρώ και οι οποίοι είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ωφελουμένων. Είναι περίπου 165.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις με άνω των 700.000 θέσεις εργασίας και περιμένουν τη ρύθμιση με ιδιαίτερη προσδοκία και ελπίδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ