Ποιος είναι ο αντίκτυπος της εκτόξευσης πυραύλων ATACMS από την Ουκρανία στη Ρωσία
- 20/11/2024, 12:30
- SHARE
Η άρση των περιορισμών από τις ΗΠΑ σχετικά με τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων ATACMS από την Ουκρανία μπορεί να τη βοηθήσει να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να ανακαταλάβουν ρωσικά εδάφη τα οποία καταλήφθηκαν από την Ουκρανία νωρίτερα φέτος. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας ενόψει της ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο. Ωστόσο, αυτή η απόφαση ίσως αποδειχθεί άλλη μια περίπτωση «πολύ λίγα, πολύ αργά» στη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ήρε τους περιορισμούς στη χρήση των πυραύλων ATACMS (Army Tactical Missile Systems) που προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ. Οι ATACMS έχουν εμβέλεια περίπου 300 χιλιομέτρων. Μέχρι πρόσφατα, οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την Ουκρανία να τους χρησιμοποιεί μόνο εναντίον ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος.
Αυτό είχε προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στην Ουκρανία, ιδιαίτερα επειδή δεν μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει εναντίον βάσεων εντός της Ρωσίας που εξαπέλυαν συνεχείς πυραυλικές και drone επιθέσεις στις ουκρανικές πόλεις. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία τον Οκτώβριο προκάλεσαν τον θάνατο 183 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 903.
Οι ακριβείς λεπτομέρειες της αλλαγής πολιτικής από τις ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινωθεί δημόσια. Σύμφωνα με τους New York Times, η άδεια για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος θα περιοριστεί αρχικά σε ρωσικές δυνάμεις που συγκεντρώνονται στην περιοχή του Κουρσκ.
Η Ρωσία προσπαθεί να ανακαταλάβει πάνω από 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών που κατέλαβε η Ουκρανία σε μια παράτολμη επιχείρηση τον Αύγουστο. Οι δυτικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι οι 50.000 στρατιώτες που συγκεντρώνονται στη ρωσική πλευρά περιλαμβάνουν αρκετές χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες.
Η εμπλοκή της Βόρειας Κορέας μπορεί να είναι ο κύριος λόγος που οδήγησε στην άρση των περιορισμών για τους πυραύλους ATACMS. Εκτός από την ενίσχυση των πιθανοτήτων της Ουκρανίας να διατηρήσει τη θέση της σε ρωσικό έδαφος, η κίνηση αυτή μπορεί επίσης να αποτρέψει τη Βόρεια Κορέα από το να στείλει περισσότερους στρατιώτες.
Προσεκτική λήψη αποφάσεων από τη Δύση
Οι φόβοι για κλιμάκωση και η πιθανότητα άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ αποτελούσαν λόγο για την προσεκτική στάση των ΗΠΑ μέχρι σήμερα. Αυτό τροφοδοτήθηκε εν μέρει από τις πυρηνικές απειλές της Ρωσίας. Τον Σεπτέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η χρήση δυτικών όπλων εναντίον της Ρωσίας θα συνιστούσε «άμεση συμμετοχή» του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.
Η προβλέψιμη αντίδραση του Κρεμλίνου στην ανακοίνωση των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ήταν ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» του πολέμου. Ωστόσο, οι πύραυλοι ATACMS έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί εναντίον ρωσικών στόχων σε ουκρανικό κυρίαρχο έδαφος, ιδιαίτερα στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα προσάρτησε παράνομα πριν από μία δεκαετία.
Θα βοηθήσει την Ουκρανία;
Η άρση των περιορισμών από τις ΗΠΑ ενδέχεται να παρακινήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να χαλαρώσουν παρόμοιους περιορισμούς στη χρήση πυραύλων Storm Shadow και SCALP, οι οποίοι έχουν εμβέλεια 250 χιλιομέτρων. Παράλληλα, η Γερμανία μπορεί να δώσει το «πράσινο φως» για την αποστολή πυραύλων Taurus, με εμβέλεια 500 χιλιομέτρων, εάν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποχωρήσει από την αντίθεσή του ενόψει των εκλογών του Φεβρουαρίου.
Παρά τη μετακίνηση ρωσικών όπλων εκτός εμβέλειας, υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες στρατιωτικοί στόχοι που μπορούν να πληγούν, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών όπλων, κέντρων διοίκησης και μονάδων ελικοπτέρων.
Τι μπορεί να σημαίνει η έλευση του Τραμπ;
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ίσως μειώσει περαιτέρω τους περιορισμούς για τη χρήση πυραύλων ATACMS πριν αναλάβει ο Τραμπ, ώστε να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα η νέα κυβέρνηση Τραμπ να ανακαλέσει αυτή την απόφαση, επηρεάζοντας την πορεία του πολέμου.