Απομνημονεύματα Μέρκελ: «Παρορμητικός» ο Ντόναλντ Τραμπ – Τι έγραψε για τις συναντήσεις της με τον Αμερικανό πρόεδρο
- 21/11/2024, 18:30
- SHARE
Στα απομνημονεύματά της, αποσπάσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα όσον αφορά την απόφαση του να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Σημείωσε τον θαυμασμό του Τραμπ για ηγέτες αυταρχικών καθεστώτων, όπως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ανησυχούσε για την επιθυμία του Τραμπ να αποχωρήσει από την κλιματική συμφωνία, γεγονός που την οδήγησε να ζητήσει τη συμβουλή του Πάπα Φραγκίσκου για το πώς να τον προσεγγίσει.
Κατά την πρώτη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον τον Μάρτιο του 2017, λίγο μετά την εγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ για την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος «μου έθεσε σειρά ερωτήσεων, κυρίως για την καταγωγή μου από την Ανατολική Γερμανία και για τις σχέσεις μου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που φαινόταν να τον εντυπωσιάζει», λέει η Άνγκελα Μέρκελ στα αποσπάσματα που δημοσίευσε η εφημερίδα Die Zeit.
Κατά τη συνάντησή τους, επανέλαβε τις «συνηθισμένες» επικρίσεις του κατά της Γερμανίας, την οποία κατηγορούσε ότι καταστράφηκε από την υποδοχή προσφύγων το 2015 και το 2016, ότι ήταν φειδωλή στις αμυντικές δαπάνες και ότι υιοθετούσε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Έβλεπε ιδίως την ισχυρή παρουσία γερμανικών αυτοκινήτων στη Νέα Υόρκη ως «αγκάθι στο πόδι».
Η Μέρκελ απάντησε στηριζόμενη στα γεγονότα, αλλά προσέκρουσε σε έναν Αμερικανό πρόεδρο που αντιδρούσε «παρορμητικά», που δεν άκουγε τα επιχειρήματά της παρά μόνο για να «τα μετατρέψει σε νέες επικρίσεις».
«Η επίλυση των προβλημάτων δεν φαινόταν να είναι ο αντικειμενικός του σκοπός», παρατηρεί.
Την εποχή εκείνη, η Μέρκελ ήταν μία από τις πιο μακροχρόνιες και πιο επιδραστικές ηγέτιδες στην Ευρώπη, ειδικά μετά την καθοδήγηση της Γερμανίας σε μεγάλες κρίσεις, όπως η οικονομική κρίση της ευρωζώνης και η πανδημία COVID-19.
Τον Ιούνιο του 2017, ο Τραμπ ανακοίνωσε στην Μέρκελ διά τηλεφώνου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονταν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
«Η απόφαση αυτή, που ερχόταν σε σύγκρουση με τις προσπάθειές μου να καταστήσω το κλίμα κεντρικό θέμα της G20, ήταν ένα σκληρό χτύπημα», παραδέχεται η Άνγκελα Μέρκελ.
Η Μέρκελ αναφέρεται επίσης στις επαφές της με τον Πούτιν. Τον περιγράφει ως έναν άνθρωπο που επιθυμεί να κερδίσει σεβασμό και είναι έτοιμος να αντιδράσει επιθετικά, κάτι που η ίδια θεωρεί ανώριμο και επικίνδυνο. Επίσης, υπονοεί ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 συνέβη μετά την αποχώρησή της από το αξίωμα, αναφέροντας ότι ο Πούτιν ήθελε να δράσει προτού η Ουκρανία μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπό τον διάδοχό της.
Οι πολιτικές της Μέρκελ απέναντι στη Ρωσία έχουν δεχτεί κριτική, ιδιαίτερα η μεγάλη εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια, κάτι που ορισμένοι θεωρούν ότι συνέβαλε στην γεωπολιτική αστάθεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, η Μέρκελ δεν έχει εκφράσει καμία μετάνοια για τη στρατηγική της απέναντι στη Ρωσία και κρατάει χαμηλό προφίλ μετά την αποχώρησή της. Τα απομνημόνευμά της πρόκειται να εκδοθούν σε περισσότερες από 30 χώρες, με την εκδήλωση παρουσίασης στις ΗΠΑ να φιλοξενεί τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.