Στουρνάρας: Χρειάζονται διαδοχικές μειώσεις – Το μέγιστο επιτόκιο πρέπει να φτάσει το 2%

Στουρνάρας: Χρειάζονται διαδοχικές μειώσεις – Το μέγιστο επιτόκιο πρέπει να φτάσει το 2%
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας (Κ) μιλάει στην 91η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας που συγκαλείται στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας, Αθήνα Δευτέρα 8 Απριλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σωστή κίνηση η νομισματική χαλάρωση, λέει ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίασή της, μέχρι να φτάσει σε ένα επίπεδο που ούτε επιβαρύνει αλλά ούτε και τονώνει την οικονομική δραστηριότητα, γύρω στο 2%, είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Bloomberg.

«Όπως εξελίσσεται τώρα ο πληθωρισμός και όπως εξελίσσεται η πραγματική οικονομία, πιστεύω ότι ναι, θα πρέπει να έχουμε μια μείωση επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση από τώρα και μέχρι να φτάσουμε στο λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, εντοπίζοντας το ουδέτερο επιτόκιο γύρω στο 2%.

Σύμφωνα με την άποψή του, μια τέταρτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, που θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%, θα είναι η «σωστή απάντηση», αν και ο Γ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε εντελώς μια κίνηση 50 μονάδων βάσης.

«Ακόμα δεν έχουμε τίποτα στο τραπέζι από την άλλη πλευρά, δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές, τι θα κάνει η Fed», πρόσθεσε.

Επενδυτές και αναλυτές θεωρούν ότι μία ακόμα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης είναι το πιθανότερο σενάριο για την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2024.

Περαιτέρω κινήσεις αναμένονται το 2025, αν και μένει να φανεί πώς θα επηρεαστούν οι προβλέψεις για τα επιτόκια από την επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο και τα σχέδιά του για δασμούς στις εισαγωγές.

Ο Γ. Στουρνάρας εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να πλήξουν την ευρωπαϊκή οικονομική δραστηριότητα και να οδηγήσουν ακόμα και σε ύφεση και αποπληθωρισμό.

«Σε έναν κόσμο επιρρεπή σε διαταράξεις της προσφοράς και ευαίσθητο σε γεωπολιτικές και πολιτικές αβεβαιότητες, η νομισματική πολιτική πρέπει να αποτελεί πόλο σταθερότητας και εμπιστοσύνης. Πιστεύω ότι η ΕΚΤ έχει ενεργήσει αποτελεσματικά – και αξιόπιστα – στην προσπάθειά της να μειώσει εγκαίρως τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση.

Οι αποφάσεις που θα λάβουμε στις προσεχείς συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής θα συνεχίζουν να βασίζονται ​στα εκάστοτε διαθέσιμα δεδομένα και στην αξιολόγηση όλων  των  εισερχόμενων πληροφοριών. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ακολουθώντας μια σταδιακή προσέγγιση, αν κριθεί σκόπιμο  προκειμένου να διαφυλάξουμε ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον που θα συμβάλλει ​στην ανάπτυξη, σε χαμηλή ανεργία και σε χρηματοπιστωτική σταθερότητα» κατέληξε ο κεντρικός τραπεζίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: