Υπό την «απειλή» του Τραμπ, η Λαγκάρντ πιέζει για την οικονομική ολοκλήρωση της ΕΕ – Η αναφορά στα 8 τρισ. ευρώ
- 22/11/2024, 11:00
- SHARE
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ανανέωσε την έκκλησή της για οικονομική ολοκλήρωση σε ολόκληρη την Ευρώπη την Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι οι εντεινόμενες παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και το αυξανόμενο τεχνολογικό χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν νέα επείγουσα ανάγκη για δράση.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να επιβάλει δασμούς στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις εισαγωγές και δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πληρώσει βαρύ τίμημα για το γεγονός ότι επί δεκαετίες είχε μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ.
«Το γεωπολιτικό περιβάλλον έχει επίσης γίνει λιγότερο ευνοϊκό, με αυξανόμενες απειλές για το ελεύθερο εμπόριο από όλες τις γωνιές του κόσμου», δήλωσε η Λαγκάρντ σε ομιλία της, χωρίς να αναφερθεί άμεσα στον Τραμπ.
«Η επείγουσα ανάγκη για την ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών μας έχει αυξηθεί».
Ενώ η Ευρώπη έχει σημειώσει κάποια πρόοδο, τα μέλη της ΕΕ τείνουν να αποδυναμώνουν τις περισσότερες προτάσεις για να προστατεύσουν τα κατεστημένα εθνικά συμφέροντα εις βάρος του μπλοκ στο σύνολό του, τόνισε η Λαγκάρντ.
Αυτό όμως αφαιρεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια, αν όχι τρισεκατομμύρια ευρώ, από την οικονομία, καθώς τα νοικοκυριά κατέχουν 11,5 τρισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και καταθέσεις και μεγάλο μέρος αυτών δεν φτάνει στις επιχειρήσεις που χρειάζονται τη χρηματοδότηση.
«Εάν τα νοικοκυριά της ΕΕ ευθυγραμμιζόταν η αναλογία καταθέσεων προς χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία με εκείνη των νοικοκυριών των ΗΠΑ, ένα απόθεμα έως και 8 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να ανακατευθυνθεί σε μακροπρόθεσμες, βασισμένες στην αγορά επενδύσεις – ή μια ροή περίπου 350 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως», σημείωσε η Λαγκάρντ.
Όταν τα μετρητά εισέρχονται πράγματι στην κεφαλαιαγορά, συχνά παραμένουν εντός των εθνικών συνόρων ή φεύγουν για τις ΗΠΑ με την ελπίδα καλύτερων αποδόσεων, πρόσθεσε.
Ως εκ τούτου, η Ευρώπη πρέπει να μειώσει το κόστος των επενδύσεων στις κεφαλαιαγορές και πρέπει να διευκολύνει το ρυθμιστικό καθεστώς ώστε τα μετρητά να ρέουν εκεί όπου τα χρειάζονται περισσότερο.
Μια λύση θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός ρυθμιστικού καθεστώτος σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο θα συμπληρώνει τους 27 εθνικούς κανόνες και ορισμένοι εκδότες θα μπορούσαν στη συνέχεια να επιλέξουν να ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο.
«Για να παρακάμψουμε τη δυσκίνητη διαδικασία κανονιστικής εναρμόνισης, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ένα 28ο καθεστώς για τους εκδότες κινητών αξιών», υποστήριξε η Λαγκάρντ. «Θα επωφελούνταν από ένα ενοποιημένο εταιρικό δίκαιο και δίκαιο κινητών αξιών, διευκολύνοντας τη διασυνοριακή τοποθέτηση, κατοχή και διακανονισμό».
Παρόλα αυτά, αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα ότι λίγες καινοτόμες εταιρείες εγκαθίστανται στην Ευρώπη, εν μέρει λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. Επομένως, η Ευρώπη πρέπει να διευκολύνει την εισροή επενδύσεων σε επιχειρηματικά κεφάλαια και τις τράπεζες να χρηματοδοτούν νεοφυείς επιχειρήσεις, δήλωσε η ίδια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Μια «ανάσα» από τα 100.000 δολάρια τo bitcoin – Κέρδη 45% από τη νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές
- Στο επίκεντρο του ΤΧΣ η αποεπένδυση από τις συμμετοχές του στο τραπεζικό σύστημα
Πηγή: reuters.com