Ιρλανδία και Σλοβενία πρόθυμες να συλλάβουν τον Νετανιάχου, μετά το ένταλμα του ΔΠΔ
- 22/11/2024, 11:46
- SHARE
Η Ιρλανδία θα ήταν έτοιμη να συλλάβει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου εάν ερχόταν στη χώρα μετά το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που εκδόθηκε την Πέμπτη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις.
«Ναι, απολύτως.Υποστηρίζουμε τα διεθνή δικαστήρια και εφαρμόζουμε τα εντάλματά τους», δήλωσε ο Χάρις στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTE την Παρασκευή, όταν ρωτήθηκε αν ο Νετανιάχου θα συλλαμβανόταν αν έφτανε στην Ιρλανδία για οποιονδήποτε λόγο.
Από την πλευρά της Σλοβενίας, ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ είπε πως η χώρα του θα σεβαστεί τα για το Ισραήλ και τους ηγέτες της Χαμάς που εκδόθηκαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και «θα συμμορφωθεί πλήρως».
Η Σλοβενία έγινε τον Ιούνιο η τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, αφού το κοινοβούλιο της ενέκρινε την κίνηση αυτή με πλειοψηφία.
Γερμανία, Κίνα και Ιράν
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε πως «εξετάζουμε τι ακριβώς σημαίνει» αυτή η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης «για την εφαρμογή τους στη Γερμανία».
Το ενδεχόμενο συλλήψεων παραμένει «θεωρητικό», με δεδομένο ότι οι αξιωματούχοι αυτοί δεν βρίσκονται στη Γερμανία «προς το παρόν», εξήγησε η Γερμανίδα υπουργός.
Ως χώρα μέλος του ΔΠΔ και ένα «κράτος που αναγνωρίζει» το διεθνές δικαστήριο, η Γερμανία είναι «δεσμευμένη» από τις αποφάσεις του, τόνισε η Μπέρμποκ, ακολουθώντας τη γραμμή του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ο οποίος δήλωσε ότι όλα τα κράτη μέλη του μπλοκ πρέπει να σέβονται τις αποφάσεις του ΔΠΔ και να τις εφαρμόζουν.
Το Βερολίνο, το οποίο πρόσφατα αύξησε τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, επιδιώκει να τηρήσει μια ισορροπία μεταξύ της ιστορικής του στήριξης προς το Ισραήλ και τις εκκλήσεις του για σεβασμό του διεθνούς δικαίου στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Από την πλευρά της, η Κίνα ζήτησε από το ΔΠΔ να τηρήσει «αντικειμενική και δίκαιη» στάση.
«Η Κίνα ελπίζει ότι το ΔΠΔ θα τηρήσει μια αντικειμενική και δίκαιη στάση και θα ασκήσει την εξουσία του με βάση το δίκαιο», δήλωσε ο Λιν Ζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Κίνα, όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, δεν είναι μέλη του ΔΠΔ.
Ο Λιν επεσήμανε ότι το Πεκίνο «στηρίζει όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με το παλαιστινιακό ζήτημα, οι οποίες ευνοούν την ισότητα και τη δικαιοσύνη και την τήρηση του διεθνούς δικαίου».
Παράλληλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι τηρούν μια στάση «δύο μέτρων και δύο σταθμών» όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον καταδίκασε το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Νετανιάχου, ενώ στο παρελθόν είχε χαιρετίσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το ίδιο δικαστήριο εις βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η Κίνα είναι συστηματικά αντίθετη στη χρήση από κάποιες χώρες του διεθνούς δικαίου όταν τις συμφέρει», τόνισε ο Λιν.
Στο μεταξύ ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του στρατού του Ιράν, εκτίμησε σήμερα ότι η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος του Νετανιάχου και του Γκάλαντ σημαίνει τον «πολιτικό θάνατο» του Ισραήλ.
«Αυτό σημαίνει τον πολιτικό θάνατο του σιωνιστικού καθεστώτος, ενός καθεστώτος που σήμερα ζει σε απόλυτη πολιτική απομόνωση, οι αξιωματούχοι του οποίου δεν μπορούν πλέον να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες», δήλωσε ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Μετά το «λάθος» ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ, ο Όρμπαν θέλει τον Νετανιάχου στην Ουγγαρία
- Μετά το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ, ο Νετανιάχου ορκίζεται πως θα «συνεχίσει να υπερασπίζει» το Ισραήλ
Πηγή: reuters.com