Χαρδούβελης: Περίοδος προσαρμογής μέχρι την οριστική έξοδο από το Μνημόνιο
- 04/11/2014, 09:41
- SHARE
Σε αυτή την περίοδο, δεν θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία των δανειστών ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.
Συνέντευξη στο MEGA και στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη, “Ανατροπή”, παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και μίλησε για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και την επόμενη μέρα μετά το Μνημόνιο. Όπως ανέφερε θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής έως ότου υπάρξει η πλήρης έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο.
«Θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής, ίσως έξι μήνες, ίσως ένας χρόνος, έως ότου βγούμε εντελώς από το μνημόνιο, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία. Σε αυτή την περίοδο, δεν θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία των δανειστών». «Στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, πάει το ΔΝΤ μια φορά κάθε έξι μήνες κα βγάζει ένα report. H πολιτική της κυβέρνησης παραμένει “έξοδος από το μνημόνιο”. Δεν θα μας τραβούν από το αυτί από την 1η Ιανουαρίου. Θα μας αφήνουν ελεύθερους να αποφασίσουμε. Θα έχουμε μία νέα σχέση με τους Ευρωπαίους. Θα είναι μία διαφορετική σχέση που θα είναι αντιληπτή και στα μέσα ενημέρωσης και στους πολίτες. Η νέα σχέση είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ δεν θα φύγει εντελώς θα είναι παρατηρητής» συμπλήρωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.
«Ελπίζουμε πριν από τη προεδρική εκλογή να έχουμε τη συμφωνία για το Μνημόνιο και το χρέος. Θα το θέλαμε. Αλλά, δεν εξαρτάται μόνον από εμάς. Είναι δύο αυτοί που χορεύουν ταγκό. Ίσως και τρεις» δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Για την τρόικα
Ερωτηθείς για την ημερομηνία επανόδου της τρόικας, ο κ. Χαρδούβελης είπε πως «όπου να ‘ναι έρχονται, ελπίζω σε μερικές ημέρες. Υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία μαζί τους. Καμία κόντρα δεν υπάρχει, είναι πολύ αγαστή η σχέση. Τώρα οι δανειστές είναι πιο κοντά στα χνώτα μας. Η σημερινή διαπραγμάτευση δεν είναι για τις λεπτομέρειες, για το πώς θα τελειώσει το Μνημόνιο, αλλά για τη μορφή που θα έχει την επόμενη ημέρα». Επισήμανε δε, ότι «η σχέση με τους δανειστές θα διαρκέσει πολλά χρόνια, έως ότου ξεχρεώσουμε το 75% των δανεικών, αλλά δεν θα είναι η ίδια σχέση με τώρα. Είναι άλλο η μετά προγράμματος αξιολόγηση και άλλο η αξιολόγηση εντός προγράμματος».
Για το χρέος
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μία «συνετή και καθαρή έξοδο». Διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει ότι «έχεις κάποια χρήματα στην άκρη, έχεις ένα δίκτυ ασφαλείας εάν το χρειαστείς απέναντι στις αγορές. Είναι το ίδιο που περιέγραψα στο Eurogroup. Το γεγονός ότι μιλάνε και οι δανειστές για νέα σχέση, σημαίνει ότι έχουν μπει στο τραπέζι του διαλόγου, ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες περί μίας συνετής εξόδου». Ειδικά για το δημόσιο χρέος, εκτίμησε ότι θα καταστεί βιώσιμο με τις κινήσεις της κυβέρνησης. «Έχουν υποσχεθεί ότι κάτι θα μας δώσουν. Ελπίζουμε ότι θα το πάρουμε», πρόσθεσε.
«Το μέλημά μας είναι το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση και πώς θα φτιάξουμε την επόμενη ημέρα. Τότε θα δείτε ότι η αγορά θα αναθαρρήσει και τα spreads θα μειώνονται και τα υπόλοιπα κόμματα θα προστρέξουν στη γραμμή της κυβέρνησης. Και ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να συμφωνήσει στη δική μας γραμμή. Η αργοπορία και η κάθε καθυστέρηση έχει κόστος», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Έτος ανάπτυξης το 2015
Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι το 2014 θα είναι έτος σταθεροποίησης, με μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,5%, αλλά το 2015 θα είναι έτος ανάπτυξης, με αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2,5%. «Το 2008 ήμουν ο μόνος Έλληνας οικονομολόγος, που είχα πει ξεκάθαρα “προσδεθείτε έρχεται μια 7ετία στασιμότητας”. Το είχα προβλέψει. Τώρα με μεγαλύτερη βεβαιότητα μπορώ να πω ότι θα δούμε την ανάπτυξη. Και του χρόνου θα δούμε μια μικρή αύξηση και στο καθαρό εισόδημα των πολιτών. Πρέπει να φύγει, όμως, η τροχοπέδη της αβεβαιότητας».
Ερωτηθείς για την πολιτική αβεβαιότητα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «δεν μου αρέσουν οι πρόωρες εκλογές, γιατί χαλάνε το κλίμα. Διανύσαμε πολύ δρόμο για να τα διαλύσουμε όλα τώρα». Προέβλεψε δε, ότι «όταν η αβεβαιότητα θα φύγει τον Φεβρουάριο, τότε θα δείτε το Χρηματιστήριο να ανεβαίνει και τα spreads των ομολόγων να πέφτουν».
Φορολογική πολιτική
Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ και την προ μηνών δήλωσή του ότι «έχει μεγάλη δόση αυθαιρεσίας», ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «σε όλες τις χώρες υπάρχει φόρος στα ακίνητα. Η “δόση αυθαιρεσίας” είναι ότι αγόρασα το διαμέρισμα, χωρίς να ξέρω ότι θα μπει ο φόρος, χωρίς να ξέρω ότι θα υπάρχει ύφεση. Τον επιβάλαμε ξαφνικά, και σε μια περίοδο που ο κόσμος δεν μπορούσε να πληρώσει γιατί υπάρχει ύφεση». Για δε την επιβολή του φόρου, δήλωσε ότι «το κράτος είχε έλλειμμα και κάπου έπρεπε να βρεθούν φόροι. Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε τη στιγμή που δεν μπορούσες να αυξήσεις άλλο τους φόρους που υπήρχαν». Πάντως, πρόσθεσε ότι διορθώνονται τα λάθη.
Για πιθανές μειώσεις των φόρων, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι «εάν η οικονομία συνεχίσει να τρέχει με ρυθμούς 3%, 3,5%, 4%, θα έχουμε το περιθώριο για φοροελαφρύνσεις και αυτές θα είναι στοχευμένες». Ενώ για τη φοροδιαφυγή, είπε ότι το κράτος στο παρελθόν ήταν ανίκανο να την αντιμετωπίσει. «Το νέο κράτος κάνει μεγάλη προσπάθεια, έχουμε προσλάβει νέο προσωπικό, έχουμε φτιάξει νέα κέντρα, κάνουμε ελέγχους στη μεγάλη περιουσία και κάνουμε στοχευμένους ελέγχους», πρόσθεσε.
Τραπεζικό σύστημα
Για το θέμα των «κόκκινων δανείων» και τη σχέση του με τον έως χθες υπουργό Ανάπτυξης, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι «είχα μια αγαστή και πολύ καλή σχέση με τον κύριο Δένδια, βοήθησε πραγματικά». Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο «ήταν έμπνευσή του, εγώ τον σιγοντάρισα». Είπε, όμως, πως «καλό είναι τις ρυθμίσεις να τις κάνεις αμέσως μόλις τις ανακοινώσεις». Για τους πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας, που απελευθερώνονται από την 1η Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι «θα βρεθεί φόρμουλα για την α΄ κατοικία, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω για παράταση του καθεστώτος».
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, ‘Αδωνη Γεωργιάδη, ότι εάν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποσύρει τις καταθέσεις του, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «το τραπεζικό σύστημα είναι σημαντικό να το προστατεύσουμε. Η μεγαλύτερη προστασία των stress tests είναι η προστασία στις καταθέσεις. Ακόμα και το χειρότερο στραβό να πάει στην ελληνική οικονομία, οι τράπεζες έχουν τα κεφάλαια να προστατεύσουν τις καταθέσεις». Και κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, προσθέτοντας πως «άρα εγώ πιστεύω ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και εγώ δεν θα αποσύρω τις καταθέσεις μου όποιος και εάν έρθει επάνω».
Επίσης για τις τράπεζες και τη ρευστότητα στην αγορά, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι «το γεγονός πως οι τράπεζες θα μπορούν εύκολα να διαγράψουν κάποια δάνεια σε εταιρίες που είναι πεθαμένες, θα αυξήσει τη ρευστότητα. Έως πρότινος, το πρόβλημα ήταν και η ζήτηση όχι μόνο η προσφορά χρήματος. Εφεξής, θα αυξηθεί και η ζήτηση και η ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις που μπορούν να παράξουν».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλά ωραία πράγματα. Με την έννοια, ότι αν μπορούσε να φτιάξει την οικονομία μόνο μοιράζοντας χρήμα, τότε θα ήταν όλα πολύ ωραία. Αν ακολουθούσαμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργούσαμε τεράστια ελλείμματα και χρήματα δεν υπάρχουν».
Καταλήγοντας δε, επισήμανε ότι «ελπίζω ότι δεν κινδυνεύουμε να βγούμε από το ευρώ. Νομίζω ότι δεν κινδυνεύουμε, η αγορά και οι συνάδελφοί μου στην Ευρώπη το έχουν καταλάβει». Και πρόσθεσε ότι δεν έχει μετανιώσει που ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών.