Γιατί ο Έλον Μασκ αποκαλεί την αυστραλιανή κυβέρνηση «φασίστες»

Γιατί ο Έλον Μασκ αποκαλεί την αυστραλιανή κυβέρνηση «φασίστες»
epa11653845 Australia's Prime Minister Anthony Albanese attends the 19th East Asia Summit as part of the 44th and 45th ASEAN Summits and Related Summits at the National Convention Center in Vientiane, Laos, 11 October 2024. Leaders of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) convene at a summit hosted by Laos in the capital of Vientiane to strengthen diplomatic ties and discuss the ongoing civil unrest in Myanmar and tension in the South China Sea. EPA/RUNGROJ YONGRIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε άλλον έναν ηλεκτρονικό διαξιφισμό ενεπλάκη ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου με την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, ιδιοκτήτης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter), επέκρινε τον προτεινόμενο νόμο της Αυστραλίας για την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 16 ετών και την επιβολή προστίμων στις πλατφόρμες έως και 49,5 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (32 εκατομμύρια δολάρια) για εταιρείες για συστημικές παραβιάσεις.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας εισήγαγε την Πέμπτη το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, σχεδιάζοντας να δοκιμάσει ένα σύστημα επαλήθευσης για να επιβάλει όριο ηλικίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ένα πλαίσιο νόμου που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα αυστηρότερα που έχουν επιβληθεί από οποιαδήποτε χώρα μέχρι σήμερα.

«Φαίνεται σα παράνομος τρόπος ελέγχου της πρόσβασης στο Διαδίκτυο για όλους τους Αυστραλούς (σ.σ. και όχι μόνο για τα παιδιά)», δήλωσε ο Μασκ, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του πρωταθλητή της ελευθερίας του λόγου, σε απάντηση αργά την Πέμπτη στην ανάρτηση του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζι στο X σχετικά με το νομοσχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρκετές χώρες έχουν ήδη υποσχεθεί να περιορίσουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά μέσω νομοθεσίας, αλλά η πολιτική της Αυστραλίας θα μπορούσε να γίνει μία από τις πιο αυστηρές, χωρίς εξαίρεση για τη γονική συναίνεση και τους προϋπάρχοντες λογαριασμούς.

Η Γαλλία πρότεινε πέρυσι την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για άτομα κάτω των 15 ετών, αλλά επέτρεψε τη γονική συναίνεση, ενώ οι ΗΠΑ απαιτούν εδώ και δεκαετίες από τις εταιρείες τεχνολογίας να ζητούν γονική συναίνεση για πρόσβαση στα δεδομένα παιδιών κάτω των 13 ετών.

Ο Μασκ έχει συγκρουστεί στο παρελθόν με την κυβέρνηση των Εργατικών της Αυστραλίας για τις πολιτικές της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και την είχε αποκαλέσει «φασίστες» για τον νόμο περί παραπληροφόρησης.

Τον Απρίλιο, ο X πήγε σε αυστραλιανό δικαστήριο για να αμφισβητήσει την εντολή μιας ρυθμιστικής αρχής στον κυβερνοχώρο για την αφαίρεση ορισμένων αναρτήσεων σχετικά με το μαχαίρωμα ενός επισκόπου στο Σίδνεϊ, ωθώντας τον Αλμπανέζι να αποκαλέσει τον Μασκ «αλαζονικό δισεκατομμυριούχο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: