COP29: «Θλιβερά ανεπαρκή» τα 300 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση του κλίματος

cop29
epa11734972 People leave the building after the end of the United Nations Climate Change Conference COP29 in Baku, Azerbaijan, 22 November 2024. The Azerbaijani capital of Baku hosts the 2024 United Nations Climate Change Conference (COP29) from 11 to 22 November 2024. EPA/IGOR KOVALENKO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα Σάιμον Στιλ αναγνώρισε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία.

Οι χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής COP29 στο Μπακού ενέκριναν την Κυριακή έναν παγκόσμιο χρηματοδοτικό στόχο ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για να βοηθήσουν τα φτωχότερα έθνη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μια συμφωνία που οι προβλεπόμενοι αποδέκτες της επέκριναν ως θλιβερά ανεπαρκή.

Η συμφωνία, η οποία επετεύχθη στην παράταση της διάσκεψης δύο εβδομάδων στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, επρόκειτο να δώσει ώθηση στις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε μια χρονιά που προορίζεται να είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ορισμένοι σύνεδροι χειροκρότησαν όρθιοι τη συμφωνία στην αίθουσα ολομέλειας της COP29. Άλλοι κατακεραύνωσαν τα πλούσια έθνη που δεν έκαναν περισσότερα και επέκριναν τον οικοδεσπότη του Αζερμπαϊτζάν για τη βιαστική ψήφιση του αμφιλεγόμενου σχεδίου.

«Με λύπη μου λέω ότι αυτό το έγγραφο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια οπτική ψευδαίσθηση» δήλωσε η εκπρόσωπος της ινδικής αντιπροσωπείας Τσάντνι Ράινα στη συνεδρίαση λήξης της συνόδου κορυφής, λίγα λεπτά μετά την έγκριση της συμφωνίας. «Αυτό, κατά τη γνώμη μας, δεν θα αντιμετωπίσει το τεράστιο μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Ως εκ τούτου, αντιτιθέμεθα στην έγκριση αυτού του εγγράφου».

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα Σάιμον Στιλ αναγνώρισε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία, αλλά χαιρέτισε το αποτέλεσμα ως μια ασφαλιστική δικλείδα για την ανθρωπότητα έναντι της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Ήταν ένα δύσκολο ταξίδι, αλλά πετύχαμε μια συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα διατηρήσει την άνθιση της καθαρής ενέργειας και θα προστατεύσει δισεκατομμύρια ζωές.

Αλλά όπως κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο, λειτουργεί μόνο εάν τα ασφάλιστρα καταβάλλονται πλήρως και εγκαίρως» συμπλήρωσε.

Η συμφωνία θα παρέχει 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2035, ενισχύοντας την προηγούμενη δέσμευση των πλούσιων χωρών να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη χρηματοδότηση του κλίματος έως το 2020. Αυτός ο προηγούμενος στόχος επιτεύχθηκε με δύο χρόνια καθυστέρηση, το 2022, και λήγει το 2025.

Η συμφωνία θέτει επίσης τα θεμέλια για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα του επόμενου έτους, που θα πραγματοποιηθεί στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία, όπου οι χώρες πρόκειται να χαράξουν την επόμενη δεκαετία δράσης για το κλίμα.

Η σύνοδος κορυφής έθεσε στο επίκεντρο τη συζήτηση σχετικά με την οικονομική ευθύνη των βιομηχανικών χωρών – των οποίων η ιστορική χρήση ορυκτών καυσίμων προκάλεσε το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – να αποζημιώσουν άλλες χώρες για την επιδείνωση των ζημιών από την κλιματική αλλαγή.

Αποκάλυψε επίσης τις διαιρέσεις μεταξύ των πλούσιων κυβερνήσεων που περιορίζονται από τους σφιχτούς εγχώριους προϋπολογισμούς και των αναπτυσσόμενων χωρών που υποφέρουν από το κόστος των καταιγίδων, των πλημμυρών και της ξηρασίας.

Οι διαπραγματεύσεις επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Παρασκευή, αλλά έπεσαν σε παράταση, καθώς οι εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες πάσχιζαν να καταλήξουν σε συναίνεση. Οι συνομιλίες διακόπηκαν το Σάββατο, καθώς ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες και νησιωτικές χώρες αποχώρησαν απογοητευμένες.

«Φεύγουμε με ένα μικρό μέρος της χρηματοδότησης που χρειάζονται επειγόντως οι ευάλωτες στο κλίμα χώρες.Δεν είναι σχεδόν αρκετό, αλλά είναι μια αρχή», δήλωσε η Τίνα Στέγκε, απεσταλμένη των Νήσων Μάρσαλ για το κλίμα.

Τα έθνη αναζητούν χρηματοδότηση για να επιτύχουν τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα – πέρα από τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν καταστροφικές κλιματικές επιπτώσεις.

Ο κόσμος βρίσκεται επί του παρόντος σε τροχιά για αύξηση της θερμοκρασίας έως και 3,1 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για το χάσμα εκπομπών του 2024, με τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τη χρήση ορυκτών καυσίμων να συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η συμφωνία της Κυριακής απέτυχε να καθορίσει λεπτομερή βήματα για τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες θα ενεργήσουν σύμφωνα με την περσινή δέσμευση της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και τον τριπλασιασμό του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτή τη δεκαετία. Ορισμένοι διαπραγματευτές δήλωσαν ότι η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να εμποδίσει ένα τέτοιο σχέδιο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

«Υπάρχει σίγουρα μια πρόκληση στο να πετύχεις μεγαλύτερη φιλοδοξία όταν διαπραγματεύεσαι με τους Σαουδάραβες», δήλωσε ο σύμβουλος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Ποντέστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com