Στη Γερμανία 7 στις 10 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ακόμα φαξ – Αλλά το 99% των πολιτών κάνει online αγορές

Στη Γερμανία 7 στις 10 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ακόμα φαξ – Αλλά το 99% των πολιτών κάνει online αγορές
Photo: pixabay.com
Αναμένονται πωλήσεις ύψους 87,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, οι Γερμανοί έχουν «εθιστεί» στις online αγορές, με τους περισσότερους να αγοράζουν διαδικτυακά ρούχα, είδη παντοπωλείου και φάρμακα στον απόηχο της πανδημίας του Covid-19.

Μια έρευνα έδειξε ότι το 99% των ενηλίκων στη Γερμανία –όπου πάνω από το 70% των εταιρειών εξακολουθούν να χρησιμοποιούν συσκευές φαξ- ψωνίζουν πλέον ηλεκτρονικά, με το 39% των ερωτηθέντων να το κάνει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί είναι πιο αρνητικοί στις τεχνολογικές τάσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με μια μελέτη της McKinsey του 2022 να τους βρίσκει ιδιαίτερα επικριτικούς απέναντι στην υπερ-προσωποποίηση.

Αυτό όμως αλλάζει, σύμφωνα με τη μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου GfK με τη Mastercard, την οποία είδε αποκλειστικά το Reuters.

Η Black Friday και η Cyber Monday, καθώς και η επικείμενη περίοδος των Χριστουγέννων, θα σηματοδοτήσουν υψηλές τιμές για το ηλεκτρονικό εμπόριο και η κύρια ένωση λιανικού εμπορίου της Γερμανίας HDE αναμένει πωλήσεις ύψους 87,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου φέτος.

Η έρευνα σε περισσότερους από 1.000 ερωτηθέντες διαπίστωσε ότι η μόδα είναι μακράν η πιο δημοφιλής κατηγορία προϊόντων στο διαδικτυακό λιανεμπόριο: Τα δύο τρίτα παρήγγειλαν ηλεκτρονικά ρούχα και παπούτσια τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ στην αρχή της πανδημίας το 2020 το ποσοστό αυτό ήταν 43%.

Η Γερμανία αντιπροσώπευε 37,6 δισεκατομμύρια δολάρια των εσόδων της Amazon το 2023, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη διεθνή αγορά της εταιρείας.

Τα ηλεκτρονικά είδη είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής κατηγορία για τους διαδικτυακούς αγοραστές, όπως έδειξε η έρευνα της GfK, με σχεδόν τους μισούς Γερμανούς να παραγγέλνουν φέτος αυτά τα προϊόντα μέσω διαδικτύου.

Μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, οι ηλεκτρονικές αγορές ειδών παντοπωλείου έχουν επίσης αυξηθεί στο 25% από 7% το 2020, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων που παραγγέλνουν προϊόντα προσωπικής φροντίδας μέσω του Διαδικτύου έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από 18% το 2020 σε 35% το 2024, δήλωσε η GfK.

Σχεδόν τέσσερις στους 10 Γερμανούς προτιμούν να ψωνίζουν από το κινητό τους τηλέφωνο, το 10% από ένα tablet και οι μισοί από έναν υπολογιστή, έδειξε η έρευνα.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πάντα έτοιμο το smartphone τους. Αυτό διευκολύνει τις αυθόρμητες αγορές» ο Πέτερ Ρόμπεϊσεκ, διευθύνων σύμβουλος της Mastercard Γερμανίας.

Η HDE εκτιμά ότι οι πωλήσεις ύψους σχεδόν 47 δισεκατομμυρίων ευρώ πραγματοποιήθηκαν μέσω των smartphones, τα οποία αντιπροσώπευαν το 55% ρεκόρ των συνολικών διαδικτυακών λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com