Ταχύτατη ρωσική προέλαση στην Ουκρανία: Η στρατηγική της Μόσχας και η απάντηση του Κιέβου

Ταχύτατη ρωσική προέλαση στην Ουκρανία: Η στρατηγική της Μόσχας και η απάντηση του Κιέβου
epaselect epa09914990 Ukrainian servicemen walk to patrol a territory in Luhanske village of Donetsk area, Ukraine, 28 April 2022 amid the Russian invasion. Russian troops entered Ukraine on 24 February resulting in fighting and destruction in the country and triggering a series of severe economic sanctions on Russia by Western countries. EPA/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ταχύτερη προέλαση από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέγραψαν την ταχύτερη προέλαση από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, με τις τελευταίες επιχειρήσεις να υπογραμμίζουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Με τη Μόσχα να επιτυγχάνει εδαφικά κέρδη και την Ουάσιγκτον να δίνει το «πράσινο φως» στο Κίεβο για χρήση αμερικανικών πυραύλων εντός ρωσικού εδάφους, ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα, κρίσιμη φάση.

Ραγδαία προέλαση στα ανατολικά μέτωπα

Σύμφωνα με αναλυτές, η Ρωσία κατέλαβε 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά τον Νοέμβριο, καταγράφοντας ρεκόρ προέλασης για το 2024. Οι δυνάμεις της κινούνται προς την πόλη Κουράχοβε, κοντά στο επιμελητειακό κέντρο του Ποκρόφσκ στην περιοχή Ντονέτσκ, αξιοποιώντας τις αδυναμίες του ουκρανικού στρατού. Το Institute for the Study of War σημειώνει ότι η προέλαση είναι αποτέλεσμα στρατηγικής εκμετάλλευσης κενών στις ουκρανικές άμυνες.

Η στρατηγική της Μόσχας και η απάντηση του Κιέβου

Η Ρωσία παραμένει αμετακίνητη στους στόχους της, με το Κρεμλίνο να διαμηνύει πως η έκβαση του πολέμου δεν επηρεάζεται από τη στάση της Δύσης. Από την άλλη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει ότι ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και την επιστροφή όλων των κατεχόμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν η Ουκρανία είχει ξεκινήσει την ενταξιακή πορεία στο ΝΑΤΟ το 2008, θα είχαμε πόλεμο νωρίτερα». Όσα αποκάλυψε η Μέρκελ για τη σχέση της με τον Πούτιν

Η μάχη για το Ντονμπάς

Με τον αριθμητικά μεγαλύτερο ρωσικό στρατό να συνεχίζει τις πιέσεις, ο Ζελένσκι υπογραμμίζει ότι στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο πλήρης έλεγχος του Ντονμπάς. Την ίδια στιγμή, ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει προκλήσεις στη στρατολόγηση νέων μελών και τον εξοπλισμό των μονάδων του, γεγονός που δυσχεραίνει την αντεπίθεση.

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με την αμερικανική υποστήριξη για πλήγματα εντός ρωσικού εδάφους, αυξάνουν τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Η επόμενη φάση του πολέμου φαίνεται να διαμορφώνει ένα ακόμα πιο ρευστό και επικίνδυνο πεδίο, με την ισορροπία δυνάμεων να δοκιμάζεται στα άκρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: