Η Neuralink του Έλον Μασκ ανοίγει νέους ορίζοντες: Ρομποτικά Άκρα κατευθυνόμενα από σκέψεις

Η Neuralink του Έλον Μασκ ανοίγει νέους ορίζοντες: Ρομποτικά Άκρα κατευθυνόμενα από σκέψεις
Neuralink logo displayed on mobil with founder Elon Musk seen on screen in the background. Neuralink Corporation is a neurotechnology company that develops implantable brain-computer interfaces. In Brussels on 4 December 2022. (Photo Illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η Neuralink του Elon Musk κάνει πράξη την επιστημονική φαντασία, επιτρέποντας σε εγκεφαλικά εμφυτεύματα να ελέγχουν ρομποτικά άκρα, ανοίγοντας νέους δρόμους για την αποκατάσταση κινητικότητας.

Η Neuralink, η startup του Elon Musk που ειδικεύεται σε εγκεφαλικά εμφυτεύματα, έχει επιτύχει να εμφυτεύσει το τσιπ της σε δύο ανθρώπινους ασθενείς — και τώρα σχεδιάζει να το συνδέσει με ένα ρομποτικό χέρι.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκινά μια δοκιμή για να εξετάσει εάν οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εμφύτευμα Neuralink για να ελέγξουν έναν «ερευνητικό υποστηρικτικό ρομποτικό βραχίονα».

«Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αποκατάσταση όχι μόνο της ψηφιακής ελευθερίας, αλλά και της φυσικής ελευθερίας», αναφερόταν σε ανάρτηση της εταιρείας στον λογαριασμό της στο X (πρώην Twitter).

Η δοκιμή, που η Neuralink αποκαλεί Convoy, βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Ωστόσο, η χρήση του εμφυτεύματος για τον έλεγχο ρομποτικών άκρων αποτελεί εδώ και καιρό μέρος του οράματος του Elon Musk για την εταιρεία.

Πέρυσι, ο δισεκατομμυριούχος πρότεινε ότι η Neuralink θα μπορούσε να συνδυαστεί με τα ρομποτικά άκρα του Optimus, του ανθρωποειδούς ρομπότ της Tesla, για να δημιουργήσει μια «λύση τύπου Luke Skywalker», αναφερόμενος στο προσθετικό χέρι του ήρωα από το Star Wars.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Neuralink δήλωσε ότι έχει εμφυτεύσει το εγκεφαλικό τσιπ της, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε ασθενείς με τετραπληγία ή παράλυση να ελέγχουν έναν υπολογιστή με το μυαλό τους, σε δύο πειραματικούς ασθενείς μέχρι στιγμής.

Το εμφύτευμα καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα και τη στέλνει σε έναν υπολογιστή μέσω Bluetooth. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τον κέρσορα του υπολογιστή και να εκτελούν δραστηριότητες, όπως να παίζουν βιντεοπαιχνίδια, να περιηγούνται στο διαδίκτυο και να σχεδιάζουν τρισδιάστατα μοντέλα μέσω οπτικοποίησης.

Ο Musk έχει δηλώσει ότι μέχρι το 2026 η Neuralink θα μπορούσε να έχει περισσότερους από χίλιους ασθενείς με εμφυτεύματα, ενώ η εταιρεία προσλαμβάνει τεχνικούς κατασκευής και ειδικούς μικροκατασκευής καθώς επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: