Σε κρίση η Volkswagen – Η οργή στη Γερμανία θυμίζει τη μνημονιακή Ελλάδα

Σε κρίση η Volkswagen – Η οργή στη Γερμανία θυμίζει τη μνημονιακή Ελλάδα
epa04944848 A logo of Volkswagen (VW) pictured on an old bus covered in rust on a VW T1 bus at a car repair station in Kaufbeuren, Germany, 23 September 2015. Volkswagen's board began a crisis meeting on 23 September that could decide the future of board chairman Martin Winterkorn, as Europe's biggest carmaker struggles to respond to a deepening emissions testing scandal. The carmaker's weekend admission that it had installed sophisticated software in its diesel models aimed at beating US exhaust tests has sent shockwaves through the German auto industry. EPA/KARL-JOSEF HILDENBRAND
«Καθώς περνά ο καιρός, συνειδητοποιούμε ότι πολλοί άνθρωποι είναι απλώς εξαιρετικά θυμωμένοι που συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο Thorsten Gröger, επικεφαλής διαπραγματευτής της IG Metall, της μεγαλύτερης εργατικής ένωσης στη Γερμανία.

Την Ελλάδα την εποχή της κρίσης χρέους και των μνημονίων θυμίζει η κατάσταση που επικρατεί στη γερμανική οικονομία… Τα δεδομένα επιδεινώνει η πολιτική παράλυση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Politico, η Volkswagen απειλεί να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία για πρώτη φορά στην 87χρονη ιστορία της, και οι πολιτικοί που για δεκαετίες προστάτευαν τους εργαζόμενους από μαζικές απολύσεις αγωνίζονται να βρουν απαντήσεις εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας και της απειλών για μαζικές απεργίες.

«Καθώς περνά ο καιρός, συνειδητοποιούμε ότι πολλοί άνθρωποι είναι απλώς εξαιρετικά θυμωμένοι που συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο Thorsten Gröger, επικεφαλής διαπραγματευτής της IG Metall, της μεγαλύτερης εργατικής ένωσης στη Γερμανία.

Ο Gröger ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν «προειδοποιητικές απεργίες» πριν από τις 9 Δεκεμβρίου, ενόψει του επόμενου γύρου διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση για περικοπές κόστους, ενώ απείλησε με ευρύτερη δράση εάν οι συνομιλίες αποτύχουν.  

Οι οικονομικές προκλήσεις που ταλανίζουν την ατμομηχανή της Ευρώπης κάνουν την εμφάνισή τους σε μια περίοδο που η γερμανική κυβέρνηση αδυνατεί να δράσει, λόγω και της κατάρρευσης του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων ενδέχεται να παραταθούν πέρα από τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου. Ακόμη και τότε, το συνταγματικό «φρένο χρέους», που περιορίζει τις δαπάνες, πιθανότατα θα περιορίσει τις δυνατότητες της νέας κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμβολο κρίσης

Η κατάρρευση της VW αποτελεί σύμβολο των αυξανόμενων οικονομικών προβλημάτων της Γερμανίας. Με σημαντική πτώση κερδών, στάσιμες πωλήσεις στην Ευρώπη και κατάρρευση στην κύρια αγορά της Κίνας, η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα σχέδια για κλείσιμο εργοστασίων στη Γερμανία.

Οι πρώτες επενδύσεις της VW στην τεχνολογία ηλεκτρικών αυτοκινήτων επηρεάστηκαν από καθυστερήσεις και υψηλά κόστη, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω από ανταγωνιστές όπως η Tesla στις ΗΠΑ και η BYD στην Κίνα. Και εάν ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υλοποιήσει την απειλή του για επιβολή δασμών στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, η ήδη δύσκολη κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Τα προβλήματα της VW αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη κρίση της γερμανικής βιομηχανίας, με κατασκευαστές σε όλη τη χώρα να περικόβουν θέσεις εργασίας. Αυτή την εβδομάδα, ο χαλυβουργικός κολοσσός Thyssenkrupp ανακοίνωσε ότι μπορεί να απολύσει έως και 11.000 εργαζομένους μέχρι το 2030.
Η αυτοκινητοβιομηχανία ευθύνεται για το 11% των βιομηχανικών θέσεων εργασίας στη Γερμανία, επηρεάζοντας πέρα από τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές τους. Η Bosch ανακοίνωσε την περικοπή 3.500 θέσεων εργασίας, η ZF Friedrichshafen εξετάζει την απόλυση τουλάχιστον 12.000 υπαλλήλων έως το 2030, ενώ η Continental σχεδιάζει να μειώσει 5.500 θέσεις παγκοσμίως.

Αστάθεια

Στη Γερμανία, ο συνδυασμός κακών οικονομικών ειδήσεων και πολιτικής παράλυσης αυξάνει την οργή πριν από τις πρόωρες εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου. Η οργή αυτή είναι πιθανό να επηρεάσει ιδιαίτερα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, το οποίο συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. 

Η Κάτω Σαξονία, όπου εδρεύει η VW, παραμένει προπύργιο του SPD, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αυτοκινητοβιομηχανία. Το κρατίδιο κατέχει το 20% των μετοχών της VW και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Στέφαν Βάιλ, μέλος του SPD, βρίσκεται στο διοικητικό της συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Με τη στήριξη του κράτους, η VW έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη και παγκόσμια επιτυχημένη εταιρεία τα τελευταία 75 χρόνια», δήλωσε ο Βάιλ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Δεν θα ήταν, πρόσθεσε, «σοφό να καταργηθούν οι δαπανηρές υποδομές» που έχουν κατασκευαστεί για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι προτάσεις του Βάιλ είναι γνώριμες: Θέλει να επαναφέρει τις ομοσπονδιακές επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή να δημιουργήσει φορολογικά κίνητρα για τους καταναλωτές. Το SPD — μαζί με τους Πράσινους — επιθυμεί να αναζωογονήσει τη γερμανική ενεργοβόρα βιομηχανία μειώνοντας τις τιμές ενέργειας μέσω επιδοτήσεων.

Το ερώτημα είναι αν τέτοιες κινήσεις — ακόμη και αν οι πολιτικοί καταφέρουν να συμφωνήσουν σε αυτές — θα είναι αρκετές δεδομένων των τεράστιων διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γερμανία.

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αυξανόμενη προστατευτιστική πολιτική αλλάζουν ριζικά το παγκόσμιο εμπόριο που αποτέλεσε τη βάση του γερμανικού εξαγωγικού μοντέλου, οι Γερμανοί πολιτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μια άβολη αλήθεια: Τα συνήθη εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους μπορεί να μην είναι αρκετά.

«Οι προκλήσεις είναι βαθύτερες και μεγαλύτερες από ό,τι ίσως έχουμε αναγνωρίσει στις συζητήσεις και τις πολιτικές αποφάσεις των τελευταίων ετών», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε μια βιομηχανική σύνοδο κορυφής την Τρίτη.

Ενόψει των εκλογών, στις οποίες το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταγράφει ποσοστά δεύτερης θέσης στις δημοσκοπήσεις, τα κόμματα του κεντρικού πολιτικού φάσματος πιθανότατα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μια αυξανόμενη αντίδραση από τους ψηφοφόρους.

«Το ερώτημα του πώς θα λύσουμε την κατάσταση στη Volkswagen αποτελεί παράδειγμα για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα μελλοντικά προβλήματα της βιομηχανίας συνολικά», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής, Θόρστεν Γκρέγκερ. Η επείγουσα φύση της κατάστασης, πρόσθεσε, απαιτεί «συγκεκριμένη πολιτική δράση» και όχι «όμορφες αφίσες προεκλογικών εκστρατειών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Politico