Adecco: «Θέλουμε να κάνουμε το μέλλον της εργασίας προσβάσιμο σε όλους»

Adecco: «Θέλουμε να κάνουμε το μέλλον της εργασίας προσβάσιμο σε όλους»
Το αναξιοποίητο εργατικό δυναμικό, η τεχνητή νοημοσύνη και οι future ready εταιρείες.

Την κατάσταση που επικρατεί στο σημερινό περιβάλλον εργασίας, τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα, αλλά και προτάσεις για την προσέλκυσή του, παρουσίασε η Adecco Ελλάδας, εστιάζοντας παράλληλα σε πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν για την ενίσχυση της βιώσιμης απασχόλησης.  

«Όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα έχουμε συμβάλει στο να γίνουν περίπου 50.000 προσλήψεις από εταιρείες που αναζητούν τους κατάλληλους συνεργάτες και κάποιοι που σήμερα βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις ξεκίνησαν την καριέρα τους χάρη στην εξεύρεση θέσης εργασίας από την Adecco» δήλωσε σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, VP Adecco, CEO of Greece & Bulgaria.

Επεσήμανε πώς πρόκειται επίσης για την μεγαλύτερη εταιρεία επανατοποθέτησης προσωπικού στην αγορά εργασίας, η οποία, σε αρκετές περιπτώσεις, αναλαμβάνει σε συνεργασία με τον προηγούμενο εργοδότη να διευκολύνει το επόμενο επαγγελματικό βήμα κάποιου εργαζόμενου που επιλέγει να απορροφηθεί, είτε σε άλλο κλάδο, είτε σε άλλη ειδικότητα. Παράλληλα, προσφέρει υπηρεσίες για την ανάπτυξη ταλέντων, σε ότι αφορά την απόκτηση των λεγόμενων softskills, αλλά και την προσωρινή απασχόληση νέων σε ηλικία ατόμων, οι οποίοι προωθούνται σε ελεγμένους εργοδότες ώστε τα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα να γίνουν σε υγιή εργασιακά περιβάλλοντα με προοπτικές ανάπτυξης.

«Εδώ λειτουργούμε, θα λέγαμε, ως γέφυρα μεταξύ των εταιρειών και των πανεπιστημίων. Το θετικό είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νέων ανθρώπων προσλαμβάνονται τελικά με σύμβαση αορίστου. Αντίστοιχα, κάποιος που γίνεται προϊστάμενος, πόσο σίγουροι είμαστε ότι είναι σε θέση να εφαρμόσει τις βασικές αρχές του management; Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η αξιολόγηση προσωπικού δεν έχει να κάνει μόνο με την απόδοση του, αλλά και με το πώς μπορούν οι διοικήσεις να αξιοποιήσουν έναν εργαζόμενο καλύτερα μέσα στην εταιρεία, ακόμη και αν χρειάζεται να του δοθεί μια άλλη θέση εργασίας».

Έρχεται η εποχή που δεν θα μιλάμε για ανάληψη εργασίας με βασικό μισθό

Το 2025 όμιλος Adecco θα γιορτάσει τα 25 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα και, όπως τόνισε ο κ. Μυλωνάς, στόχος του είναι να κάνει το μέλλον της εργασίας προσβάσιμο σε όλους. Βάζοντας στην εξίσωση την τεχνητή νοημοσύνη και το πώς αναμένεται να επηρεάσει το μέλλον της απασχόλησης, διευκρίνισε ότι το κλειδί είναι ο μετασχηματισμός που γίνεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο καθώς τα νέα τεχνολογικά εργαλεία δεν είναι τίποτα χωρίς τον ανθρώπινο παράγοντα.

«Τα πράγματα δείχνουν να έχουν βελτιωθεί. Υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας και είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια ισορροπία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Δεν έχει κάποιος θέση ισχύος. Ο εργοδότης πρέπει να είναι ελκυστικός για τον εργαζόμενο, δεδομένου ότι ο δεύτερος είναι πια επιλεκτικός. Η δε εταιρική φήμη είναι καθοριστικός παράγοντας για την προσέλκυση νέων ταλέντων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι ένα κομμάτι υποψηφίων παραμένει αναξιοποίητο, αφενός γιατί δεν διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις, αφετέρου γιατί ακόμη και αν τις διαθέτει, δεν υπάρχουν οι εταιρείες που να προσφέρουν αντίστοιχες θέσεις εργασίας για το εργασιακό επίπεδο αυτών των ανθρώπων.

«Χρειάζονται ξένοι επενδυτές που να δημιουργήσουν θέσεις εξειδικευμένης εργασίας. Συγκριτικά με την Ευρώπη έχουμε το χαμηλότερο μέσο όρο (31%) όταν η Ευρώπη είναι στο 42% σε ότι αφορά τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας με υψηλό βαθμό εξειδίκευσης, ενώ το ποσοστό υψηλής εξειδίκευσης των ατόμων ηλικίας 25-34 ετών είναι 44,5% – το υψηλότερο στην ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά, πανευρωπαϊκά, υψηλά καταρτισμένων εργαζόμενων, σύμφωνα όμως με τις μελέτες, κατατάσσεται στο χαμηλότερο 20%. Μία αρνητική πρόβλεψη που αφορά στην προοπτική της υποστελέχωσης για την εγχώρια αγορά εργασίας, αφού μέχρι το 2030 οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ζήτηση για καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό θα ξεπερνά την προσφορά».

Συνέχισε λέγοντας ότι στην Ελλάδα δεν είναι αρκετός ο βασικός μισθός. Θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάγκες του εργαζόμενου ώστε να μπορεί να ζήσει. «Η εκτίμηση μου είναι ότι έρχεται η εποχή που δεν θα μιλάμε για ανάληψη εργασίας με βασικό μισθό. Ο Ρουμάνος και ο Βούλγαρος εργαζόμενος, στις ετήσιες αποδοχές, έχουν προσεγγίσει πολύ την Ελλάδα. Το θέμα είναι πώς θα ανέβουν οι μισθοί και πώς θα καταφέρουμε να μειώσουμε το συνολικό κόστος του εργαζόμενου για τις ίδιες τις επιχειρήσεις».

Πρόσθεσε πώς η Ελβετία και η Σιγκαπούρη είναι πρώτες χώρες στην προσέλκυση ταλέντων υψηλής εξειδίκευσης, στοιχείο που τους επιτρέπει να αναπτύσσουν με ταχύτερο ρυθμό την οικονομία τους.

«Υπάρχουν αρκετές ομάδες του πληθυσμού που είναι εκτός εργασίας. Βάσει των επίσημων στατιστικών στην Ευρώπη εργάζεται το 70% του πληθυσμού όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 60%. Αυτή τη στιγμή παρατηρείται έλλειψη σε μηχανικούς με 5-10 χρόνια προϋπηρεσίας, σε βοηθούς λογιστών, και σε IT επαγγελματίες. Πρέπει να είσαι future ready εταιρεία για να διακρατήσεις τον εργαζόμενο, οποίος βλέπει ως εργοδότη επιλογής την επιχείρηση που έχει ήθος, πιστεύει στην αξιοκρατία και την συμπερίληψη».

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά είναι σημαντική η λήψη μέτρων για να επιστρέψει στην αγορά εργασίας και ένα ποσοστό του παραγωγικού πληθυσμού, που είναι αδρανές και ούτε εργάζεται, ούτε σπουδάζει/ επανακαταρτίζεται. Έρευνες δείχνουν ότι μόνο το 44,8% των νέων (15-29 ετών) συμμετέχει στο εργατικό δυναμικό (μέσος όρος ΕΕ: 56%). Στις γυναίκες, το ποσοστό είναι 41,8% (ΕΕ: 52,6%). Ένα σημαντικό ποσοστό νέων (16%) ανήκει στην κατηγορία NEETs (εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης), πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (11,2%).

Κατέληξε λέγοντας πως μόλις το 11% των εργαζομένων είναι future ready, ενώ επεσήμανε πως χαρακτηριστικό της νέας γενιάς εργαζομένων – GenZ- δεν διαθέτει το loyalty που υπήρχε στο παρελθόν. «Το job rotation βοηθά στην ανάπτυξη και διακράτηση του ταλέντου – η εταιρεία γλιτώνει χρόνο και χρήμα από το να πάρει έναν καινούριο υπάλληλο που θα χρειαστεί να εκπαιδεύσει από την αρχή. Το πιο σημαντικό είναι οι εργαζόμενοι να βρίσκουν τον διάδρομο καριέρας στις εταιρείες στις οποίες απασχολούνται. Τέλος ένας βασικός κανόνας είναι ότι κάθε δύο χρόνια το 10% του προσωπικού πρέπει να είναι νέο, γιατί αυτό́ σημαίνει ότι η επιχειρήσει μεγαλώνει και αποκτά ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: