Παπαστεργίου: Κυβερνοασφάλεια στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης – Πώς θωρακίζεται η χώρα
- 28/11/2024, 13:30
- SHARE
Στις προκλήσεις που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς θωρακίζεται η χώρα απέναντι σε αυτές αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.
Όπως είπε «τη Δευτέρα το απόγευμα παρουσιάστηκε από την επιτροπή των ειδικών στον πρωθυπουργό και σε εμάς το τελικό κείμενο της μελέτης για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Στην επιτροπή των Ειδικών Είναι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής περάσαμε το νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια, για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2555. Ο σκοπός είναι μέσω της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, έναν φορέα που δημιουργήσαμε φέτος την άνοιξη, να πάμε δίπλα σε κάθε εταιρεία και σε κάθε οντότητα γιατί αφορά και το δημόσιο, όχι μόνο εταιρείες, και να συμβουλεύσουμε για το πώς θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ασφαλή συστήματα».
Ακόμα είπε «Αλλά και κάτι ακόμη σε περίπτωση που κάτι ξεφύγει και υπάρξει μια επίθεση πρώτον, να υπάρξει άμεση ενημέρωση διότι αυτό το οποίο θα συμβεί σε μια εταιρεία θα μπορούσε την ίδια στιγμή να συμβεί και σε μια άλλη εταιρεία με τον ίδιο εξοπλισμό. Αλλά και παράλληλα να υπάρχουν ομάδες άμεσης απόκρισης οι οποίες πηγαίνουν αμέσως και βοηθάνε αυτές τις οντότητες».
«[…] Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Και ερχόμαστε να καλύψουμε κάτι το οποίο ειδικά για το δημόσιο είναι πιο δύσκολο ακόμα απ ό, τι για τον ιδιωτικό τομέα. Να βρούμε ανθρώπους οι οποίοι θα υλοποιήσουν όλα αυτά και στο κομμάτι των μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης, γιατί προβλέπονται σημαντικές αλλαγές και πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Πολύ περισσότερο θα έλεγα την ώρα αυτή και στην κυβερνοασφάλεια, διότι μας αφορά όλους.
Δηλαδή μην θεωρήσει κάποιος τηλεθεατής ο οποίος έχει μια μικρή επιχείρηση, ότι εμένα δεν με αφορά ή αυτό το πράγμα έχει κόστος και πάλι θα πληρώσω. Διότι τελικά η ζημιά που θα υποστεί αν τελικά κολλήσει κάποιον ιό, αν του κλειδωθούν αρχεία, αν βγει εκτός υπηρεσίας, θα είναι πολλαπλάσιο οικονομικού αποτυπώματος απ ό, τι το ότι θα πρέπει να κάνει κάποιες κινήσεις τώρα» ανέφερε ακόμα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στη συνέχεια μίλησε για το κυβερνητικό σχέδιο για την εγκατάσταση καμερών. Σχετικά με το τι ακριβώς θα παρουσιαστεί σήμερα εξήγησε ότι «Στην ουσία είναι όλο αυτό το σχέδιο, το οποίο όλο αυτό το διάστημα συζητήσαμε. Η αναγκαιότητα που υπάρχει πλέον να κυκλοφορούμε με αυτοκίνητο και χωρίς ασφαλείς στους δρόμους της Αθήνας ως επί το πλείστον, αλλά και των υπόλοιπων πόλεων, σε σημεία στα οποία η αστυνομία θα υποδείξει την ανάγκη τοποθέτηση καμερών. Όλο αυτό λοιπόν το σχέδιο το επεξεργαστήκαμε με τα συναρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Μεταφορών και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σήμερα ερχόμαστε να παρουσιάσουμε τα τεχνικά και τα μη τεχνικά σκέλη αυτού του εγχειρήματος».
Σε άλλο σημείο είπε σχετικά με το πότε θα είναι οι κάμερες στις θέσεις τους σημείωσε « επειδή δεν μπορείς αύριο το πρωί να προμηθευτείς κάμερες διότι υπάρχουν διαδικασίες στο δημόσιο, σήμερα παρουσιάζουμε ακριβώς το πώς έχει σχεδιαστεί όλο αυτό το έργο. Γιατί είναι ένα μεγάλο έργο, έχει το κομμάτι των καμερών, έχει το κομμάτι του πληροφοριακού συστήματος, γιατί γίνεται, πώς συνδυάζεται με το νέο ΚΟΚ, όλα αυτά λοιπόν σήμερα ξεκινάνε. Όλα αυτά σήμερα μπαίνουν σε μια σειρά.
»Σκοπός από τη δική μας μεριά που τρέχουμε τους δύο διαγωνισμούς των καμερών και του πληροφοριακού συστήματος, είναι να μπορέσουμε από το καλοκαίρι του 25 και μετά να αρχίσει να λειτουργεί το νέο πληροφοριακό σύστημα. Για ποιο λόγο το θεωρώ σημαντικό; Γιατί σήμερα και σήμερα υπάρχουν κάμερες και σήμερα καταγράφονται τροχαίες παραβάσεις όμως οι κλήσεις έρχονται σε εμάς μετά από χρόνια. Γιατί έτσι είναι το σύστημα, Γιατί θα πρέπει η τροχαία να επεξεργαστεί τα δεδομένα ή θα πρέπει να αποσταλούν στους δήμους, οι δήμοι να βεβαιώσουν στους χρηματικούς καταλόγους αυτή την οφειλή. Όλο αυτό το πράγμα λοιπόν, νόμιμα παίρνει χρόνια. Ο σκοπός είναι όταν γίνεται μια παράβαση να μπορεί αυτή να πηγαίνει άμεσα στον παραβάτη».
Για το τι θα γίνει αν κάποιος περάσει το φανάρι με κόκκινο ανέφερε σχετικά «θα ακολουθήσει άμεσα από την ώρα που είστε εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Πληροφορίας[…] Αυτόματα θα έρχεται ένα sms ότι ελέγχεται για παράβαση για παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη στο τάδε σημείο. Την ίδια ώρα αυτό το υλικό, η φωτογραφία, το βίντεο πηγαίνει στην αστυνομία, όπου ένα αστυνομικό όργανο βεβαιώνει ότι αυτοί αυτό το πέρασμα με κόκκινο είναι όντως μια παράβαση.
Μετά τη βεβαίωση του προστίμου από την ΕΛΑΣ, όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου θα σου έρχεται στη θυρίδα σου η κλήση καθώς η θυρίδα θα πάρει θέση στο ψηφιακό σου πορτοφόλι. «Άρα θα μπορείς εκεί πέρα να δεις την κλήση σου, να μπεις και να δεις ότι ήσουν εσύ. Γιατί μπορείς να πεις παιδιά δεν ήμουν εγώ πριν αμφισβητήσεις. Μπορείς να μπεις, να δεις τη φωτογραφία, το βίντεο της παράβασης κι από κει και πέρα να ακολουθήσεις έναν γρήγορο ψηφιακό τρόπο για την πληρωμή ή την ένσταση που θα κάνεις, η οποία επίσης θα εξετάζεται ψηφιακά» υπογράμμισε.
« […] Η Περιφέρεια Αττικής υπέγραψε ήδη τη σύμβαση για 388 κάμερες στην Αττική. Και ερχόμαστε εμείς με 1.000 επιπλέον κάμερες προκειμένου σε Αθήνα και όχι μόνο, γιατί η αστυνομία μας έχει υποδείξει και άλλα επικίνδυνα σημεία να συμπληρώσουμε[…]» υπογράμμισε και τόνισε « Δεν έχει νόημα να βάζεις κάμερες για να γράφεις. Έχει νόημα να βάζεις κάμερα για να μη γίνουν τροχαία, για να προστατέψεις ζωές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Λαγκάρντ για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ πρέπει να συζητήσει και όχι να ανταποδώσει
- Μητσοτάκης για διαφραφή Σαμαρά: Μη ανεκτή συμπεριφορά – «Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος»
- Σοφία Εφραίμογλου: Θέλω να παραμείνω στην πρώτη γραμμή, για ένα ΕΒΕΑ που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των ΜμΕ
Πηγή: ΕΡΤ