Ο πραγματικός λόγος που η ισπανική οικονομία ανθίσταται στην τάση της ευρωπαϊκής παρακμής

Ο πραγματικός λόγος που η ισπανική οικονομία ανθίσταται στην τάση της ευρωπαϊκής παρακμής
Photo: pixabay.com
Tου Jorge Lluch

Η οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας έχει σημειώσει άλματα την τελευταία δεκαετία. Τόσο πολύ που πρόκειται να γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη προηγμένη οικονομία στον κόσμο φέτος. Η ισπανική οικονομία πρόκειται να επεκταθεί με τριπλάσιο ρυθμό από τον ρυθμό της Ευρωζώνης στο σύνολό της – και ακόμη και να επισκιάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ.

Αυτή η οικονομική άνοδος πιστώνεται στον τουρισμό, τη μετανάστευση, τις ξένες επενδύσεις και τις δημόσιες δαπάνες. Αλλά ως συνιδρυτής μιας επιτυχημένης εταιρείας, έχω τις δικές μου θεωρίες όχι μόνο για το πώς και γιατί η οικονομία μας σημείωσε άλμα τα τελευταία χρόνια αλλά και, το πιο σημαντικό, πού πρέπει να πάμε από εδώ.

Μια ακμάζουσα αγορά τεχνολογικών startup εταιρειών

Η πρόσβαση σε ταλέντα στην Ισπανία είναι πλέον απαράμιλλη σε όλη την Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι η Ισπανία επενδύει κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ στην έρευνα και την ανάπτυξη (1,44% του ΑΕΠ της Ισπανίας έναντι μέσου όρου της ΕΕ 2,27%), τα πανεπιστήμιά μας γίνονται όλο και περισσότερο κέντρα προηγμένης έρευνας σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η κυβερνοασφάλεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για παράδειγμα, το Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης στο Πολυτεχνείο της Καταλονίας είναι παγκόσμιος ηγέτης στους υπολογιστές υψηλών επιδόσεων. Πολλά πανεπιστήμια συμμετέχουν επίσης ενεργά σε ερευνητικές πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ (όπως το Horizon Europe) και φιλοξενούν «θερμοκοιτίδες και επιταχυντές» που υποστηρίζουν επιχειρηματικά εγχειρήματα.

Εκτός από τους πτυχιούχους, η Ισπανία προσελκύει έναν αυξανόμενο αριθμό στελεχών από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στην τεχνολογική μας αγορά. Σύμφωνα με την Έκθεση Startup Heatmap του 2023, η Βαρκελώνη έχει εδραιώσει τη θέση της ως ο δεύτερος πιο προτιμώμενος κόμβος της ΕΕ για ιδρυτές εταιρειών startup για έκτη συνεχή χρονιά. Προσθέστε επίσης τα φορολογικά κίνητρα για αλλοδαπούς και στελέχη από το εξωτερικό.

Η ικανότητα της Ισπανίας να προσελκύει διεθνείς επενδυτές αυξάνεται καθημερινά. Έχει γίνει ολοένα και μεγαλύτερη η συνειδητοποίηση ότι είναι δυνατό να δημιουργηθούν εταιρείες υψηλής ανάπτυξης στην Ισπανία που μπορούν να ανταγωνιστούν παγκοσμίως και να αντλήσουν κεφάλαια από διεθνείς χρηματοδότες. Σήμερα, μαζί με την Abacum, οι Cabify, Glovo, Job&Talent, Idealista και TravelPerk είναι όλες ιστορίες επιτυχίας στον ισπανικό τεχνολογικό κλάδο.

Τέλος, η Ισπανία είναι μια χώρα με πολλούς επιχειρηματικούς κόμβους, που σημαίνει ότι δεν είναι τόσο συγκεντρωτική όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν και η Βαρκελώνη μπορεί να βρίσκεται καθημερινά στους τίτλους των εφημερίδων, δεν είναι η μόνη πόλη που αναδεικνύεται σε εξέχουσα θέση ως κόμβος τεχνολογίας. Η Μαδρίτη, η Βαλένθια, η Μάλαγα, το Μπιλμπάο και η Σεβίλλη συμβάλλουν στην πολυεπίπεδη οικονομική έλξη της Ισπανίας. Συγκριτικά μιλώντας, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν πολύ υψηλή συγκέντρωση ταλέντων σε μια πόλη.

Επίμονες προκλήσεις

Θα ήταν αφελές να λέμε μόνο καλά λόγια για την οικονομική ικανότητα της Ισπανίας χωρίς να αντιμετωπίσουμε μερικές εγχώριες αλήθειες. Ναι, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να είναι παγκοσμίως κορυφαία, αλλά η συλλογική μας οικονομική επιρροή αναμφισβήτητα δεν ταιριάζει με αυτήν.

Για παράδειγμα, το τρέχον κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ισπανίας είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, ανησυχητικό είναι ότι όχι μόνο βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά είναι και κάτω από τα επίπεδα της Ισπανίας πριν από τον COVID και πριν από τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση. Το διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα εξακολουθεί να υστερεί πραγματικά σε σχέση με το συνολικό ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι σε ατομικό επίπεδο, οι Ισπανοί γίνονται φτωχότεροι. Οι πρόσφατες πλημμύρες στη Βαλένθια και τη Νότια Ισπανία επιδείνωσαν αυτό το ζήτημα λόγω της κλίμακας της καταστροφής.

Τα επίπεδα παραγωγικότητας ήταν επίσης σταθερά κάτω από τα βέλτιστα εδώ και χρόνια και αυτή τη στιγμή έχουμε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ευρώπη. Και παρόλο που ο τουρισμός ήταν ένα οικονομικό όφελος για την Ισπανία, κάποιοι θα υποστήριζαν ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει στις μέρες μας. Στρεβλώνει την αγορά κατοικίας καθώς οι απόδημοι και οι ξένοι αγοραστές αγοράζουν ακίνητα σε μητροπολιτικές περιοχές, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο για τους ντόπιους να βρουν κατοικία.

Αν και μπορεί να μην είναι πανάκεια, η αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού των ισπανικών τεχνολογικών startups μπορεί να συμβάλει σε κάποιο βαθμό στη βελτίωση πολλών από τις οικονομικές ανισορροπίες της Ισπανίας.

Ο Νόμος για τις Startup ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση — αλλά πρέπει να προχωρήσουμε παραπέρα. Σε εθνικό επίπεδο, θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση εάν είχαμε περισσότερα κίνητρα για νεοσύστατες επιχειρήσεις και διεθνείς εταιρείες να εγκατασταθούν εδώ. Πιο συνεκτική ρύθμιση δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, ενισχυμένα κίνητρα για ίδρυση εταιρείας και χαμηλότεροι φόροι για τους επιχειρηματίες. Η Ισπανία πρέπει επίσης να αυξήσει τις επενδύσεις σε Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους «μοχλούς» που θα μπορούσε να τραβήξει η κυβέρνηση για να κάνει την επιχειρηματικότητα μια πιο ελκυστική πρόταση.

Εάν η Ισπανία θέλει πραγματικά να είναι το οικονομικό στολίδι της Ευρώπης, πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί και πιο γενναίοι και να ενθαρρύνουμε ενεργά τις επιχειρηματικές προσπάθειες σε μια προσπάθεια για περισσότερη καινοτομία, υγιέστερη προσφορά θέσεων εργασίας και πιο διαρκή ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune