Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Ξεκινά η πιο σημαντική νομική διαδικασία για το μέλλον του πλανήτη

Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Ξεκινά η πιο σημαντική νομική διαδικασία για το μέλλον του πλανήτη
epa11487549 The panel of judges, with President Nawaf Salam (C), at the International Court of Justice in The Hague, the Netherlands, during a non-binding ruling on the legal consequences of the Israeli occupation of the West Bank and East Jerusalem, 19 July 2024. The ICJ advises that Israel's settlement policy is in violation of international law. EPA/LINA SELG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ορισμένοι πάντως προειδοποιούν ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, περιορίζοντας έτσι την άμεση επίδρασή της.

Το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη άρχισε σήμερα μια ιστορική διαδικασία με στόχο να εξεταστούν οι νομικές υποχρεώσεις των κρατών απέναντι στην κλιματική αλλαγή και να προσδιοριστεί ένα νομικό πλαίσιο που θα βοηθήσει τις ευάλωτες χώρες να την αντιμετωπίσουν. Η διαδικασία αυτή, που θεωρείται κομβική για το μέλλον του πλανήτη, θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και περιλαμβάνει παρουσιάσεις από περισσότερες από 100 χώρες και οργανώσεις, αριθμός-ρεκόρ για το δικαστήριο.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν με δηλώσεις από εκπροσώπους του Βανουάτου και άλλων νησιών του Ειρηνικού που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο ειδικός απεσταλμένος του Βανουάτου για το κλίμα, Ραλφ Ρεγκενβάνου, χαρακτήρισε τη διαδικασία «ίσως την πιο σημαντική υπόθεση στην ιστορία της ανθρωπότητας», επισημαίνοντας πως η απόφαση του δικαστηρίου θα επηρεάσει πολλές γενιές και θα καθορίσει την τύχη εθνών όπως το δικό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, μπροστά από το δικαστήριο συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές με πανό που έγραφαν μηνύματα όπως «Το κορυφαίο πρόβλημα ενώπιον του κορυφαίου δικαστηρίου» και «Χρηματοδοτήστε το μέλλον μας, χρηματοδοτήστε το κλίμα τώρα». Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα έχει σημαντικές νομικές συνέπειες στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, εκφράζονται και επιφυλάξεις σχετικά με τον αντίκτυπο της διαδικασίας, δεδομένου ότι πρόκειται για συμβουλευτική γνωμοδότηση χωρίς υποχρεωτικό χαρακτήρα. Ορισμένοι προειδοποιούν ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, περιορίζοντας έτσι την άμεση επίδρασή της.

Ο προεδρεύων δικαστής, Ναουάφ Σαλάμ, άνοιξε την ακρόαση, τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής χωρών και οργανώσεων από όλο τον κόσμο. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς την αναγνώριση των νομικών πτυχών της κλιματικής κρίσης και της ευθύνης των κρατών να λάβουν μέτρα για την προστασία του πλανήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: