Η Λεπέν στηρίζει την πρόταση μομφής της Αριστεράς και ρίχνει τη γαλλική κυβέρνηση

Η Λεπέν στηρίζει την πρόταση μομφής της Αριστεράς και ρίχνει τη γαλλική κυβέρνηση
epa11741877 French Prime Minister Michel Barnier (L) arrives for a session of questions to the government at the French National Assembly, in Paris, France, 26 November 2024. The French National Assembly on 26 November will hold a debate and vote on the free trade agreement between the European Union and South American trade bloc Mercosur, which triggered nationwide protests by French farmers over the past week. EPA/TERESA SUAREZ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην ενεργοποίηση του άρθρου 49,3 του Συντάγματος για να περάσει τον προϋπολογισμό χωρίς ψηφοφορία προχωρά ο Μπαρνιέ. Όσα γνωρίζουμε για την πρόταση μομφής.

Σε χρήση της δυνατότητας που του δίνει το Σύνταγμα να παρακάμψει την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό προχωρά ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, σε μια κίνηση που τον φέρνει αντιμέτωπο με πρόταση μομφής.

Μπροστά στον κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησής του, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην κρατική συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες το 2025, σε μια τελευταία προσπάθεια να κερδίσει την στήριξη της ακροδεξιάς.

Κατά την ομιλία του, ο Μπαρνιέ υποστήριξε πως εξάντλησε τα όρια του διαλόγου, ενώ στη συνέχεια τόσο η συμμαχία της Αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, όσο και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, αποχώρησαν από την αίθουσα. Λίγο αργότερα, ο Εθνικός Συναγερμός ανακοίνωσε πως θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής που έχει προαναγγείλει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Ο Εθνικός Συναγερμός θα ψηφίσει υπέρ της μομφής

«Δεν είναι μυστικό ότι από την ομιλία του πρωθυπουργού για τη γενική πολιτική, ο οποίος υποσχέθηκε να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του λαμβάνοντας υπόψη όλες τις θέσεις των ομάδων και των πρώτων μεταξύ τους, η κυβέρνηση δεν θεώρησε σκόπιμο να σεβαστεί αυτή τη δέσμευση», είπε η Μαρίν Λεπέν στην αίθουσα Salle des Quatre-Colonnes της Εθνοσυνέλευσης.

«Πολύ πρόσφατα, η κυβέρνηση στράφηκε για πρώτη φορά στον Εθνικό Συναγερμό, ο οποίος επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές του. Δεν τις αφαιρούμε. Πρόκειται για αποφάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το πολύ άδικο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης» πρόσθεσε.

«Ο Πρωθυπουργός μόλις ενεργοποίησε το άρθρο 49,3 του Συντάγματος για να περάσει τον προϋπολογισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης», δημοσίευσε ο Εθνικός Συναγερμός στο Χ. «Το κείμενο αυτό, όπως και αυτή η Κυβέρνηση, χρήζει μομφής» συνέχισε.

«Δεν υπάρχει διέξοδος για μια κυβέρνηση που επανασυνδέεται με το νήμα του Μακρονισμού, που αρνείται να λάβει υπόψη της την κοινωνική έκτακτη ανάγκη του τέλους του μήνα και που αγνοεί την ανάγκη επανεκκίνησης της ανάπτυξης», δημοσίευσε ο Ζορντάν Μπαρντελά στο Χ. «Ο Εθνικός Συναγερμός θα ψηφίσει υπέρ της μομφής» κατέληξε.

Τι σημαίνει η ενεργοποίηση του άρθρου 49,3 του Συντάγματος

Ο Μισέλ Μπαρνιέ χρησιμοποιεί το άρθρο 49,3 του Συντάγματος για να περάσει τον προϋπολογισμό, ενώ ξεκινά η διαδικασία στην Εθνοσυνέλευση. Το άρθρο του επιτρέπει να νομοθετεί ερήμην της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να κλείσει το ζήτημα των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός απέσυρε τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις αποζημιώσεις φαρμάκων λίγες ώρες πριν τις παρουσιάσει στο κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την έγκριση της ακροδεξιάς της Λεπέν για τον προϋπολογισμό και να αποφύγει την πρόκληση ψήφου δυσπιστίας.

Το προηγούμενο διάστημα, η συμμαχία της Αριστεράς είχε ξεκαθαρίσει πως αν ο Μπαρνιέ έκανε χρήση του εν λόγω άρθρου, θα προχωρούσε σε πρόταση δυσπιστίας. Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε απειλήσει επίσης με πρόταση μομφής, αν ο Μπαρνιέ δεν δεχθεί τους όρους που του είχε θέσει.

Αν τα δύο κόμματα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την πτώση της τρεις μήνες αφότου συγκροτήθηκε, καθώς αθροιστικά συγκεντρώνουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπαρνιέ: Πήγα τον διάλογο μέχρι τέλους

«Σας εξήγησα τη μέθοδό μου, η οποία βασίζεται στην ακρόαση, τον σεβασμό και τον διάλογο, πρώτα και κύρια όσον αφορά το Κοινοβούλιο και όλες τις ομάδες που το απαρτίζουν» είπε ο πρωθυπουργός στους βουλευτές. «Σας είπα ότι θα μιλήσω με ειλικρίνεια για τους περιορισμούς που βαραίνουν τη χώρα μας», πρόσθεσε.

«Η Γαλλία πρέπει να εξοπλιστεί με ένα σχέδιο χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης και έναν προϋπολογισμό για το 2025. Έχω φτάσει τον διάλογο μέχρι τέλους» «Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, υπάρχει συμφωνία στην κοινή επιτροπή, την καλωσορίζω».

«Εναπόκειται τώρα σε εσάς να αποφασίσετε αν θα εγκρίνουμε ένα κείμενο ή αν θα εισέλθουμε σε αχαρτογράφητο έδαφος», εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αποσπώντας χειροκροτήματα από το στρατόπεδό του. «Οι Γάλλοι δεν θα μας συγχωρούσαν να προτιμήσουμε συγκεκριμένα συμφέροντα από το μέλλον του Έθνους», πρόσθεσε. «Γι’ αυτό το λόγο καθιστώ την κυβέρνηση υπεύθυνη για ολόκληρο το νομοσχέδιο βάσει του άρθρου 49,3 του Συντάγματος».

Τι σημαίνει μια πρόταση μομφής

Το άρθρο 49,3 του Συντάγματος επιτρέπει στην κυβέρνηση να θεσπίζει νομοθεσία χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο, οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας.

Τα μέλη του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που εξακολουθούν να είναι εξοργισμένα με την απόφαση του Μακρόν να μην τους επιτρέψει να σχηματίσουν κυβέρνηση, έχουν ήδη υποσχεθεί να το πράξουν.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει η Λεπέν. Εάν η επί μακρόν ηγέτιδα της ακροδεξιάς και το κόμμα της την υποστηρίξουν, η πρόταση θα έχει αρκετές ψήφους για να περάσει και η κυβέρνηση Μπαρνιέ δεν θα υπάρχει πια.

Η απόφαση ενέχει όμως κάποιους κινδύνους για την ίδια. Από τότε που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος από τον πατέρα της πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, η Λεπέν εργάστηκε επιμελώς για να καθαρίσει την εικόνα της και να παρουσιάσει τον Εθνικό Συναγερμό ως μια υπεύθυνη δύναμη έτοιμη να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης – όχι να κάψει το σπίτι.

Και χωρίς εκλογές στον ορίζοντα, δεν είναι σαφές πώς ακριβώς σκοπεύει η Λεπέν να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την κίνηση αυτή – ο Μακρόν δεν μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές μέχρι το καλοκαίρι, καθώς ο γαλλικός νόμος επιτρέπει στον πρόεδρο να διαλύει το κοινοβούλιο μόνο μία φορά κάθε 12 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247.gr