Γαλλία: Τι θα συμβεί εφόσον πέσει η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ;
- 03/12/2024, 10:04
- SHARE
Σχεδόν βέβαιη θεωρεί η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico την πτώση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία, λόγω των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει η επιλογή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση Μπαρνιέ, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη ή την Πέμπτη.
Εάν το κοινοβούλιο ανατρέψει τον Μπαρνιέ, θα είναι η πρώτη φορά που μια γαλλική κυβέρνηση θα υποστεί την ταπείνωση να χάσει μια ψηφοφορία δυσπιστίας από το 1962.
Τα σενάρια για εκλογές και η αβεβαιότητα για μεγάλο διάστημα
Το δημοσίευμα τονίζει πως εάν τελικά καταπέσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ, η ανακήρυξη πρόωρων εκλογών δεν αναμένεται να γίνει άμεσα.
Η μπάλα θα επιστρέψει στο γήπεδο του Μακρόν. Ο πρόεδρος, η θητεία του οποίου διαρκεί μέχρι το 2027 ό,τι και αν συμβεί, μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού και νέας κυβέρνησης.
Αλλά ακόμη και αν το ήθελε, ο Μακρόν δεν μπορεί να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές, επειδή προκάλεσε μια πρόωρη ψηφοφορία τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκηρύξει νέα ψηφοφορία πριν από το επόμενο καλοκαίρι, πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα και η αναταραχή θα μπορούσαν να τραβήξουν για εβδομάδες ή και μήνες.
Εκτός αν ο ίδιος ο Μακρόν ρίξει την πετσέτα και παραιτηθεί, γεγονός που θα προκαλούσε νέες προεδρικές εκλογές. Ο ίδιος έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο είναι στα σκαριά, αλλά όλο και περισσότερες φωνές τον καλούν να παραιτηθεί.
Στη συνέχεια, το Politico εξετάζει τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού από τον Μακρόν, σημειώνοντας πως και σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι διαιρεμένη σε τρία πολιτικά μπλοκ: τους κεντρώους του Μακρόν, το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Οι τρεις αυτές ομάδες βρίσκονται σε πόλο πολιτικής και αρνούνται να συνεργαστούν, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να ανατραπεί μέσα σε λίγες ημέρες.
Προς νέα κρίση αλά Ελλάδα;
Το δημοσίευμα επανέρχεται στον παραλληλισμό της σημερινής κατάστασης στη Γαλλία με αυτή που είχε βιώσει η Ελλάδα την περασμένη δεκαετία, τονίζοντας πως για τη Γαλλία η πολιτική κρίση δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή.
Η Γαλλία είναι αποδυναμωμένη από ένα τεράστιο έλλειμμα που ο Μπαρνιέ προσπαθούσε να περιορίσει με μαζικές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων. Η κατάρρευση της κυβέρνησης του Μπαρνιέ τρομάζει ήδη τις χρηματοπιστωτικές αγορές, σε τέτοιο βαθμό που τη Δευτέρα θεώρησαν τα ελληνικά ομόλογα καλύτερης πιστοληπτικής ικανότητας από τα γαλλικά ομόλογα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι σύμμαχοι του Μπαρνιέ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η πολιτική κρίση της Γαλλίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα κρίση της Eυρωζώνης.
Οι αγορές έχουν αναστατωθεί από την προοπτική της κατάρρευσης του Μπαρνιέ, με τον δείκτη των 40 μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας, τον CAC40, να υποχωρεί κατά 0,2% τη Δευτέρα. Όμως η Γαλλία δεν βρίσκεται ακόμη στα πρόθυρα μιας οικονομικής κρίσης, ή τουλάχιστον όχι ακόμη, λένε οι επενδυτές. Καθώς επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης S&P δήλωσε ότι η «οικονομία της χώρας παραμένει ανθεκτική παρά την πολιτική αβεβαιότητα».
Η πιθανή κατάρρευση του Μπαρνιέ προκαλεί ανατριχίλα και στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Μετά την υπαγωγή της Γαλλίας σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για υπερβάσεις δαπανών πέρυσι, οι Βρυξέλλες χαιρέτισαν τα σχέδια προϋπολογισμού του Μπαρνιέ, τα οποία στοχεύουν να μειώσουν το έλλειμμα της χώρας στο 5% του ΑΕΠ, αφού φέτος έφτασε πάνω από το 6%.
Καθώς προσπαθούσε να πείσει τη Λεπέν να μην τον καταψηφίσει, ο Μπαρνιέ υποχώρησε σε δύο αιτήματα του Εθνικού Συναγερμού που θα επιδεινώσουν το έλλειμμα της χώρας: εγκατέλειψε μια προγραμματισμένη αύξηση του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια και αποφάσισε να συνεχίσει να αποζημιώνει τους ασθενείς για ορισμένα είδη φαρμάκων.Αλλά η Λεπέν ζητάει και άλλα δαπανηρά μέτρα, όπως η διατήρηση της προσαρμογής του πληθωρισμού του Ιανουαρίου για τις συντάξεις, την οποία ο Μπαρνιέ πρότεινε να καθυστερήσει.