Morgan Foulkes (ACI): «Μέχρι το 2040 οι αεροπορικές της Ευρώπης πρέπει να επενδύσουν 360 δισ. ευρώ σε νέες τεχνολογίες και αειφορία»
- 03/12/2024, 12:20
- SHARE
Αποστολή Σόφια
Στη νέα κανονικότητα, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται για τον κλάδο των αερομεταφορών στην μετά-covid εποχή, εστίασε την παρουσίασή του, στο πλαίσιο του Aviation Event που διοργανώθηκε στη Σόφια, ο Morgan Foulkes, Director of Policy, ACI EUROPE, Airports Council International, υπογραμμίζοντας πως το 2023 μόλις το 43% των αεροδρομίων είχε καταφέρει να ανακάμψει και να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, ενώ πρόσθεσε ότι το χρέος του κλάδου έχει σημειώσει αύξηση 33% και ανέρχεται σε 130 δις ευρώ.
Περιγράφοντας την πορεία του 2024, ανέφερε ότι, σε σχέση με πέρυσι, η επιβατική κίνηση βρίσκεται στο +5,6% και ότι το 51% των αεροδρομίων έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Η αδυναμία ανάκαμψης δεν οφείλεται αποκλειστικά στην υγειονομική κρίση των προηγούμενων ετών, αλλά και στις γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν τον εναέριο χώρο αρκετών κρατών. Για παράδειγμα, το τουριστικό προϊόν της Τσεχίας, της Ρουμανίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Σλοβενίας και της Σουηδίας δέχεται πιέσεις από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ στις χώρες με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση το 2024, σε νικήτρια αναδεικνύεται η Αλβανία με άνοδο 193%.
Ποια είναι τα καλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης
«Τα μικρά αεροδρόμια είναι αυτά που πασχίζουν περισσότερο να βρουν και πάλι τον βηματισμό τους. Ως προς τους μεγάλους σε μέγεθος αερολιμένες, στο top5 των καλύτερων αεροδρομίων της Ευρώπης για το διάστημα Αύγουστος 2024 – Αύγουστος 2019, Νο1 είναι το Λονδίνο, στη 2η θέση βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη που ανέβηκε τρεις θέσεις πάνω και ακολουθούν το Παρίσι, το Άμστερνταμ και η Φρανκφούρτη. Στα θετικά είναι ότι φέτος οι περισσότερες αεροπορικές ενισχύουν το seat capacity, στοιχείο που δείχνει ότι το ενδιαφέρον του κόσμου να ταξιδέψει παραμένει έντονο».
Σχολιάζοντας το μέλλον της βιομηχανίας των αερομεταφορών και το προφίλ του ταξιδιώτη, ο κ. Foulkes τόνισε ότι παρατηρείται μια μεταστροφή από την υλιστική κατανάλωση στην επένδυση σε εμπειρίες, ενώ η ζήτηση για ταξίδια από Ευρωπαίους πολίτες είναι διεθνής και όχι μόνο για την περιοχή της Γηραιάς Ηπείρου.
«Παράλληλα παρατηρούνται έντονες αλλαγές στα connectivity patterns και είναι γεγονός ότι πλέον όλες οι χώρες ανταγωνίζονται και διεκδικούν τις ίδιες αεροπορικές. Οι αγορές που έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για την Ευρώπη είναι η Ινδία και η Νοτιοανατολική Ασία».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Foulkes αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ήδη ο κλάδος, μεταξύ των οποίων, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των αεροσκαφών από τις κατασκευάστριες εταιρείες, η πειθαρχεία των αεροπορικών σε θέματα χωριτικότητας και η εστίαση στην απόδοση, η ενοποίηση των αεροπορικών εταιρειών και ο εξορθολογισμός του δικτύου, καθώς επίσης και η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Όσο για το ποιες αεροπορικές αυξάνουν την χωρητικότητά τους με την προσθήκη επιπλέον θέσεων στα αεροσκάφη τους αυτόν τον χειμώνα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η LOT (+22,7%), στη δεύτερη η Jet2 (+16%) και στην τρίτη η IAG (+12,7%).
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε στη βιωσιμότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με τον κ. Foulkes να επισημαίνει ότι, μέχρι το 2040, θα χρειαστούν περί τα 360 δις ευρώ σε επενδύσεις για την ψηφιοποίηση του κλάδου και την υιοθέτηση πράσινων πρακτικών από τις αεροπορικές στην Ευρώπη.