Γιούνκερ…εναντίον Γιούνκερ!

Γιούνκερ…εναντίον Γιούνκερ!

Η Κομισιόν απειλεί το Λουξεμβούργο, την χώρα που ο Γιούνκερ ήταν 18 χρόνια πρωθυπουργός, με κυρώσεις για το «πάρτι φοροδιαφυγής».

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που καλείται να εξετάσει και ίσως να επιβάλει ακόμα και κυρώσεις στο Λουξεμβούργο, τη χώρα στην οποία διετέλεσε πρωθυπουργός για 18 χρόνια.

Πολλά διεθνή μέσα δημοσιεύουν στοιχεία για την ύπαρξη μυστικών φορολογικών συμφωνιών ανάμεσα στο Μεγάλο Δουκάτο και 340 πολυεθνικές εταιρείες. Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων είχε αποκαλύψει τον Ιανουάριο τις τοποθετήσεις κινέζων αξιωματούχων σε φορολογικούς παραδείσους.

Οι συμφωνίες αυτές συνομολογήθηκαν ανάμεσα στο 2002 και το 2010 και αντιπροσωπεύουν ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για τις χώρες όπου οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται και καταγράφουν κέρδη, σύμφωνα με την ICIJ και τα μέσα που συνεργάζονται μαζί της, όπως οι εφημερίδες Le Monde, The Guardian, Suddeutsche Zeitung και Asahi Shimbun.

«Εάν υπάρξει δυσμενής απόφαση, το Λουξεμβούργο θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για να επανορθώσει», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχινάς , εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου από το 1995 έως το 2013.

Οι φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το «tax ruling», που επιτρέπει στις πολυεθνικές να ελαχιστοποιήσουν τα φορολογικά τους βάρη και στερεί πολλές χώρες από τα φορολογικά τους έσοδα «δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα του Λουξεμβούργου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες το εφαρμόζουν», εξήγησε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου Πιερ Γκραμενιά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε το καλοκαίρι του 2013 έρευνα για να εξετασθεί εάν το Λουξεμβούργο είχε προσφέρει μέσω της πρακτικής του «ruling», δηλαδή των «μεταμφιεσμένων επιδοτήσεων» στον αμερικανικό γίγαντα του Ιντερνετ Amazon και στον ιταλικό όμιλο Fiat. Η έρευνα της Επιτροπής αφορά επίσης την Ιρλανδία με την Apple και την Ολλανδία με τα Starbucks.

Η πρακτική του «tax ruling» είναι νόμιμη και επιτρέπει σε μία εταιρεία να μάθει εκ των προτέρων ποια θα είναι η φορολογική της μεταχείριση από τις φορολογικές αρχές μίας χώρας και να λάβει συγκεκριμένες νομικές εγγυήσεις. Αυτό επηρεάζει τον καταμερισμό των φορολογητέων κερδών της πολυεθνικής μεταξύ των θυγατρικών της που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, γεγονός που της επιτρέπει να μειώσει τις φορολογικές της επιβαρύνσεις.

Η έρευνα βρίσκεται πλέον στα χέρια της ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για την Ανταγωνιστικότητα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία διαδέχθηκε τον Χοακίν Αλμούνια στις αρχές του Νοεμβρίου. «Εάν η απόφαση είναι δυσμενής, θα αντιδράσει. Σε αυτό χρησιμεύει το κοινοτικό δίκαιο», είπε ο εκπρόσωπος της επιτροπής.

Διαβάστε αναλυτικά: 

To Μεγάλο Δουκάτο της φοροδιαφυγής