Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο στρέφεται στους λιποτάκτες για να αντιμετωπίσει τους Ρώσους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο στρέφεται στους λιποτάκτες για να αντιμετωπίσει τους Ρώσους
Ukrainian and German soldiers are seen during the visit of Ukrainian President and German Defence Minister to a military training area in Mecklenburg-Vorpommern, north-eastern Germany, on June 11, 2024, where Ukrainian soldiers are trained on the ‘Patriot’ air defence missile system. (Photo by Jens Büttner / POOL / AFP) Photo: AFP
Η αύξηση των μη εγκεκριμένων απουσιών οφείλεται πιθανότατα στην εξάντληση.

Εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία, η Ουκρανία στρέφεται στους λιποτάκτες για να ενισχύσει τις δυνάμεις της στο μέτωπο κατά των στρατευμάτων της Μόσχας, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Στοιχεία από το γραφείο του εισαγγελέα δείχνουν ότι σχεδόν 95.000 ποινικές υποθέσεις έχουν ανοίξει από το 2022 κατά στρατιωτών που «απουσιάζουν χωρίς άδεια» (AWOL) και για το σοβαρότερο έγκλημα της λιποταξίας στο πεδίο της μάχης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται απότομα με κάθε έτος του πολέμου: σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου είναι από το 2024. Με πολλές δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες να έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, πρόκειται για μια εξάντληση που η Ουκρανία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.

Τώρα, ορισμένες μονάδες αναπληρώνουν τις τάξεις τους δεχόμενες στρατιώτες που είχαν προηγουμένως κηρυχθεί απών.

Μία από αυτές είναι η επίλεκτη 47η Ταξιαρχία της Ουκρανίας, η οποία δημοσίευσε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο μήνα καλώντας τους στρατιώτες που είχαν διαφύγει να ενταχθούν.

«Στόχος μας είναι να δώσουμε σε κάθε στρατιώτη την ευκαιρία να επανέλθει στο στράτευμα και να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του», ανακοίνωσε. Τις πρώτες δύο ημέρες, σύμφωνα με την ταξιαρχία, υποβλήθηκαν πάνω από εκατό αιτήσεις.

«Υπήρξε ένα τσουνάμι αιτήσεων- τόσες πολλές που ακόμη δεν είμαστε σε θέση να τις επεξεργαστούμε όλες πριν έρθουν νέες», δήλωσε ο Βιάτσεσλαβ Σμίρνοφ, επικεφαλής της 47ης στρατολογίας, δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση.

Δύο στρατιωτικές μονάδες με τις οποίες μίλησε το Reuters δήλωσαν ότι στρατολογούν μόνο στρατιώτες που είχαν φύγει αδικαιολόγητα από τις βάσεις τους και όχι εκείνους που είχαν λιποτακτήσει από τη μάχη.

Το πρώτο θεωρείται στον ουκρανικό στρατό ως μικρότερο αδίκημα. Ένα νομοσχέδιο που υπογράφηκε πρόσφατα σε νόμο έχει ουσιαστικά αποποινικοποιήσει την πρώτη εξαφάνιση ενός στρατιώτη, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στην υπηρεσία.

Επιστροφή χιλιάδων λιποτακτών

Ο συνταγματάρχης Ολεκσάντρ Χρίντσουκ, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής αστυνομίας της Ουκρανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι 6.000 στρατιώτες που απείχαν από την υπηρεσία επέστρεψαν στην υπηρεσία τον τελευταίο μήνα, εκ των οποίων 3.000 μέσα σε 72 ώρες από την υπογραφή του νόμου.

Ο Μιχάιλο Πέρετς, αξιωματικός του τάγματος Κ-2 της 54ης ταξιαρχίας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι το τάγμα του έχει ήδη προσλάβει πάνω από 30 άνδρες που είχαν φύγει αδικαιολόγητα από άλλες μονάδες.

«Οι λόγοι [της φυγής] είναι πολύ διαφορετικοί: για κάποιους ήταν πολύ δύσκολη η μετάβαση κατευθείαν από την πολιτική ζωή, άλλοι υπηρέτησαν για ένα ή δύο χρόνια ως ειδικευμένοι πιλότοι [drone] αλλά στη συνέχεια στάλθηκαν στην πρώτη γραμμή επειδή δεν υπήρχε αρκετό πεζικό».

Ο Πέρετς δήλωσε ότι σε αυτούς που είχαν υποβάλει αίτηση περιλαμβάνονταν επίσης άνδρες που είχαν εξαντληθεί και το έβαλαν στα πόδια αφού βρίσκονταν στον πόλεμο για επτά ή οκτώ χρόνια, έχοντας πολεμήσει τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία πριν από το 2022.

Ο Γκιλ Μπάρντολαρ, μη μόνιμος συνεργάτης στο think tank Defense Priorities με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η αύξηση των μη εγκεκριμένων απουσιών οφείλεται πιθανότατα στην εξάντληση.

Το ουκρανικό υπηρεσιακό προσωπικό έχει δηλώσει στο παρελθόν πώς η έλλειψη αντικαταστατών για τους χαμένους στρατιώτες επιβαρύνει αφόρητα όσους έχουν απομείνει, εξαντλώντας τους σωματικά και ψυχικά.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι ο μέσος όρος ηλικίας τους αποτελεί πρόσθετη επιβάρυνση.

«Ένας στρατός ανδρών, συχνά με κακή υγεία, στα 40 τους, αν όλα τα άλλα είναι ίδια, θα εξαντληθεί νωρίτερα και θα έχει προβλήματα ηθικού γρηγορότερα από έναν λογικά γυμνασμένο στρατό 20 ή 25 ετών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com