Τι κάνουν σωστά οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου;
- 05/12/2024, 19:40
- SHARE
Σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, φαίνεται να δυσκολεύονται να αναπτυχθούν, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μοιάζουν να τα πηγαίνουν καλύτερα.
«15 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης χρέους […] η Ελλάδα, άλλοτε υποψήφια για χρεοκοπία, θεωρείται σήμερα στις αγορές ως πιο φερέγγυος οφειλέτης από τη Γαλλία», επισημαίνει η WELT. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην πολιτική κρίση στην οποία βρίσκεται η Γαλλία, αλλά και στο ότι «η Ελλάδα έχει καταφέρει να βγει από την κρίση χρέους, απολαμβάνει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αστέρες της ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης».
Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη θετική έκπληξη. «Συμβαίνει κάτι πραγματικά εντυπωσιακό στην ευρωπαϊκή οικονομία», συνεχίζει η WELT. «Τα νότια κράτη, που πριν από μία δεκαετία ήταν τα άτακτα παιδιά της Ευρωζώνης, βιώνουν σήμερα μία αξιοσημείωτη ανάκαμψη. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που βρίσκονταν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, αναπτύσσονται τώρα ταχύτερα από τη Γερμανία, την παραδοσιακή κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης στην ΕΕ».
Πού οφείλεται όμως η πρόοδος των κρατών αυτών; Πρώτον, στην αναβίωση ορισμένων κλάδων παροχής υπηρεσιών, όπως του τουριστικού. Κατά δεύτερον, «την ώρα που η γερμανική βιομηχανία υποφέρει από το υψηλό κόστος της ενέργειας, τις γεωπολιτικές συνθήκες, τους εμπορικούς πολέμους και τον ανταγωνισμό με την Κίνα, τα άλλοτε κράτη της κρίσης παραμένουν κάπως πιο απομονωμένα από όλες αυτές τις εξελίξεις – αφ’ ενός μεν επειδή σε αυτές τις χώρες η βιομηχανία είναι λιγότερο σημαντική για την οικονομία απ’ όσο είναι στη Γερμανία, αφ’ ετέρου δε επειδή, παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ισπανία και η Ιταλία για παράδειγμα ήταν ούτως ή άλλως λιγότερο εξαρτημένες από τη ρωσική ενέργεια σε σύγκριση με τη Γερμανία. Ακόμη, οι χώρες της νότιας Ευρώπης επωφελούνται δυσανάλογα πολύ από τα περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ του NextGenerationEU».
Πέραν αυτών όμως τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου «έχουν προβεί και σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις […] περιορίζοντας τη γραφειοκρατία και εκσυγχρονίζοντας τη δημόσια διοίκηση. Έκαναν πιο ευέλικτες τις αγορές εργασίας τους, διαμόρφωσαν το εργατικό τους δίκαιο με τρόπο πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, μείωσαν τη φορολογία των επιχειρήσεων και περιέκοψαν τις κοινωνικές παροχές» – διαμορφώνοντας έτσι ένα περιβάλλον «ελκυστικό για τους διεθνείς επενδυτές».
Όλα αυτά μοιάζουν με εικόνες μίας άλλη εποχής, «αυτής των δεκαετιών του 1970 και του 1980, όταν οι χώρες της νότιας Ευρώπης αποτελούσαν εκείνες τις κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης στην Ευρώπη», καταλήγει η WELT.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- BofA: Προς τις 6.666 μονάδες το 2025 ο S&P 500 – Οι παράγοντες πίσω από το ράλι
- Οι τιμές στα διαμερίσματα της Ελλάδας αυξήθηκαν 7,8% – Στο +12,1% η Θεσσαλονίκη
- Με 434 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το «Εξοικονομώ 2025» – Οι όροι και τα κριτήρια
Πηγή: dw.com