Σύροι αντάρτες περικυκλώνουν τη Δαμασκό – Υπό κατάληψη η Νταράα

Σύροι αντάρτες περικυκλώνουν τη Δαμασκό – Υπό κατάληψη η Νταράα
epa11752875 Armed men sit in the back of a truck driving in Aleppo after rebel forces took control of the city, in Aleppo, Syria, 02 December 2024. According to the Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) on 30 November, militants opposing the Syrian government, seized Aleppo International Airport. Syrian opposition forces, led by the Islamist militant group Hayat Tahrir al-Sham (HTS) launched an offensive on 27 November, taking large parts of Aleppo, Syria's second-largest city. The offensive triggered counterattacks by the Syrian regime forces as well as Russian and Syrian airstrikes on opposition-controlled areas. More than 400 people, including civilians and militants have been killed since 27 November, SOHR stated, while the United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) stated that over 20,000 people have been internally displaced within Aleppo and to other governorates. EPA/BILAL AL HAMMOUD Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κατάληψη της πόλης Νταράα, της οποίας ο πληθυσμός ξεπερνούσε τις 100.000 πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου (2011), είναι υψηλού συμβολισμού αφού θεωρείται λίκνο της εξέγερσης.

Σύροι αντάρτες ανέφεραν αργά το βράδυ της Παρασκευής πως ελέγχουν την Νταράα (νότια), από όπου ξεκίνησε η εξέγερση του 2011 κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Πρόκειται για την τέταρτη πόλη στρατηγικής σημασίας όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις χάνουν τον έλεγχο την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι αντάρτες κατέληξαν σε συμφωνία με τις κυβερνητικές δυνάμεις προκειμένου αυτές να αποχωρήσουν, παρέχοντας τους εγγυήσεις για ασφαλή διέλευση προς την πρωτεύουσα Δαμασκό, η οποία απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται αντάρτες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες να γίνονται δεκτοί με επευφημίες και πανηγυρικούς πυροβολισμούς σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση από τον συριακό στρατό ή την κυβέρνηση Άσαντ, ενώ το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον ισχυρισμό των ανταρτών.

Η κατάληψη της πόλης Νταράα, της οποίας ο πληθυσμός ξεπερνούσε τις 100.000 πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου (2011), είναι υψηλού συμβολισμού αφού θεωρείται λίκνο της εξέγερσης. Είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η οποία έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, στα σύνορα με την Ιορδανία.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των ανταρτών ότι προωθήθηκαν στα περίχωρα της πόλης Χομς (κεντρικά). Εάν οι αντάρτες καταλάβουν τη Χομς, θα αποκόψουν την πρωτεύουσα Δαμασκό από τα παράλια, όπου οι Ρώσοι σύμμαχοι του Άσαντ έχουν ναυτική και αεροπορική βάση.

«Οι δυνάμεις μας απελευθέρωσαν την τελευταία κοινότητα στα περίχωρα της πόλης Χομς και πλέον βρίσκονται προ των πυλών της», ανέφερε η τζιχαντιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) σε μήνυμά της στην πλατφόρμα Telegram.

Η συμμαχία των ανταρτών, της οποίας ηγούνται οι ισλαμιστές της HTS κάλεσαν εκ νέου τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να αυτομολήσουν.

Καθώς συνεχίζεται η προέλαση των ανταρτών, χιλιάδες κάτοικοι της Χομς εγκαταλείπουν εσπευσμένα την πόλη κατευθυνόμενοι προς τη Λαττάκεια και την Ταρτούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό απειλή το καθεστώς Άσαντ

Μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία με επικεφαλής Κούρδους μαχητές της Συρίας κατέλαβε τη Ντέιρ ελ-Ζορ, το κύριο στήριγμα της κυβέρνησης στην αχανή ανατολική έρημο, την Παρασκευή, δήλωσαν τρεις συριακές πηγές στο Reuters.

Οι αντάρτες κατέλαβαν το Χαλέπι και τη Χάμα στα βορειοδυτικά και στο κέντρο της χώρας νωρίτερα εντός της εβδομάδας στην επίθεση που ξεκίνησε στις 27 Νοεμβρίου.

Σε ένα άλλο δυσοίωνο σημάδι για τον Άσαντ στα ανατολικά, η συριακή κουρδική δύναμη δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε θέσει υπό τον έλεγχό του ορισμένες περιοχές στην ανατολική Συρία.

Ο Άρον Λουντ, συνεργάτης του think tank Century Foundation, δήλωσε πως η κυβέρνηση του Άσαντ «μάχεται για τη ζωή της σε αυτό το σημείο».

Σύμφωνα με τον ίδιο ήταν πιθανό η κυβέρνηση να κρατήσει τη Χομς, «αλλά δεδομένου ότι η ταχύτητα με την οποία έχουν κινηθεί τα πράγματα μέχρι στιγμής, δεν θα υπολόγιζα σε αυτό», δήλωσε ακόμα.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι ρωσο-συριακές αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο αρχηγεία των ανταρτών στην ύπαιθρο της Χάμα, της Ιντλίμπ και του Χαλεπίου σκότωσαν τουλάχιστον 200 αντάρτες την Παρασκευή, επικαλούμενη το ρωσικό Κέντρο Συντονισμού στη Συρία.

Μια πηγή του συριακού στρατού δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ που υποστηρίζονται από το Ιράν τοποθετήθηκαν για να ενισχύσουν τις κυβερνητικές άμυνες μέσα και κοντά στη Χομς.

Η κατάληψη της Χομς θα παγίωνε μια αλυσίδα ισχυρών θέσεων υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών από το Χαλέπι μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία στα βόρεια έως την Νταράα στα σύνορα με την Ιορδανία στα νότια.

Η κατάκτηση της Χομς θα αύξανε επίσης τις πιθανότητες των ανταρτών να απομονώσουν την έδρα του καθεστώτος του Άσαντ στη Δαμασκό με τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τη διαδρομή βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα προς τη θάλασσα.

Καθώς οι αντάρτες πίεζαν την επίθεσή τους, η Ρωσία και η Ιορδανία την Παρασκευή κάλεσαν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: