Τράπεζες: «Ψαλίδι» 50% με νόμο στις προμήθειες

Τράπεζες: «Ψαλίδι» 50% με νόμο στις προμήθειες
Business, person and hand with credit card at ATM for check account balance, withdraw cash and deposit funds. People, closeup and machine for banking or transaction and utility payments or service. Photo: Shutterstock
Ασφυκτικές πιέσεις του Οικονομικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού Α. Πατέλη στους τραπεζίτες για προμήθειες, επιτόκια, δάνεια. Με πακέτο νομοθετικών παρεμβάσεων έρχεται στη Βουλή ο Πρωθυπουργός. Οι προμήθειες που προκαλούν.

Σε «στενό κορσέ» των τραπεζών έχει εξελιχθεί τις τελευταίες ημέρες ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, καθώς με αλλεπάλληλα emails και επιστολές προς τις διοικήσεις των τραπεζών ζητά ηχηρές παρεμβάσεις σε προμήθειες, επιτόκια και πιστωτική επέκταση, διαφορετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό μέσα στην εβδομάδα εξαγγέλλοντας συνολική νομοθετική παρέμβαση.

Ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργό και το επιτελείο του παρακολουθεί και έχει καταγράψει ζητήματα που κάνουν τους πολίτες να δυσανασχετούν, όπως οι διαφορές στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, οι τραπεζικές χρεώσεις και τα δάνεια σε μικρομεσαίους.

Από την πλευρά τους υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν τα αιτήματα Πατέλη ουσιαστικά ανεδαφικά και ανταπαντούν ότι μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις στην τιμολογιακή τους πολιτική, οι σχετικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες με πολύ χαμηλό κόστος, ενώ σε πιστούς τους πελάτες παρέχονται ακόμη και δωρεάν. Στο πλαίσιο αυτό, δεν βλέπουν το λόγο να υπάρξουν νέες αναπροσαρμογές, καθώς όπως τονίζουν σε κάθε ευκαιρία, όλοι μπορούν πλέον να καλύψουν τις συναλλακτικές τους ανάγκες με οικονομικό τρόπο. Μάλιστα ετοιμάζονται για νέες καμπάνιες προβολής των πακέτων που επιτρέπουν την εκτέλεση συναλλαγών χωρίς χρέωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηχηρή κυβερνητική παρέμβαση

Το διαφαινόμενο αδιέξοδο θα φέρει τις επόμενες μέρες τον Πρωθυπουργό στη Βουλή με πακέτο νομοθετικών παρεμβάσεων που, μεταξύ άλλων, θα προβλέπουν:

  • Την μείωση κατά 50% των υψηλών προμηθειών που χρεώνουν τους πολίτες – συναλλασσόμενους για τις συναλλαγές τους. Δεκάδες επιβαρύνσεις σε κάρτες, POS, εμβάσματα κ.λπ. έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης καθώς μόνο για αντικατάσταση κάρτας για το ΑΤΜ που έχει λήξει οι πελάτες χρεώνονται 5 ή και 10 ευρώ για την ανανέωσή της κάθε δύο χρόνια, ενώ η προμήθεια για την ανάληψη ακόμη και μικρού ποσού, της τάξεως των 20 ευρώ από το ΑΤΜ άλλης τράπεζας μπορεί και να ξεπεράσει τα 2 ευρώ, δηλαδή 10%
  • Την επιβολή υψηλής φορολόγησης στο στοκ των ακινήτων που διαθέτουν οι τράπεζες προκειμένου να ασκηθεί πίεση για ταχύτερη διάθεση τους στην αγορά και άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος
  • Την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Οι τράπεζες καλούνται να αυξήσουν τα δάνεια, αλλά και την περίμετρο των πελατών που δύνανται να τα λάβουν.
  • Την βελτίωση των επιτοκίων καταθέσεων – δανείων. Την ώρα που τα επιτόκια υποχωρούν διεθνώς, η ψαλίδα ανάμεσα σε επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται τεράστια. Οι ελληνικές τράπεζες δεν σπεύδουν να αυξήσουν τα επιτόκια (σήμερα είναι 0,03% στο Ταμιευτήριο)-γιατί διαθέτουν πολλές «φθηνές» καταθέσεις δισεκατομμυρίων μετά τα μέτρα στήριξης για την πανδημία, ενώ καταναλωτικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι με υψηλό πληθωρισμό, οι καταθέτες αισθάνονται άγριο κούρεμα των χρημάτων τους. Σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων σύμφωνα με τα στοιχεία της ECB για τον Οκτώβριο, σε μηνιαία και μεταβαλλόμενη βάση διαμορφώνεται ως μέσος όρος για Τις χώρες της Ε.Ε. στα 3,55%. Για τη χώρα μας διαμορφώνεται στο 3,79%, ενώ για την Κύπρο στο 4,42% και για την Εσθονία στο 5%.
  • Επιβράβευση συνεπών και στήριξη ευάλωτων: Η κυβέρνηση ζητά μεγαλύτερη ευαισθησία από τις τράπεζες. Τράπεζες και servicers καλούνται να προλαμβάνουν τις δυσκολίες, να δίνουν λύσεις και να διακρίνουν τα μικρά χρέη από μη έχοντες ώστε να δίνουν βάρος σε πιο παραγωγικές αναζητήσεις οφειλών.
  • Επέκταση των άμεσων πληρωμών IRIS: Αλλος ένας παράγοντας αύξησης του ανταγωνισμού σε σχέση με τα κλασικά τραπεζικά προϊόντα είναι η αύξηση στα όρια δωρεάν μεταφοράς χρημάτων μέσω IRIS. Για αρχή καθιερώνεται ημερήσιο όριο 500 ευρώ προς φίλους και επιπλέον 500 για επιχειρήσεις από τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο ενδεχομένως.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου που είναι σε θέση να γνωρίζουν λεπτομέρειες για την κυβερνητική δέσμη μέτρων για τις τράπεζες κάνει λόγο για «ζυγισμένη δέσμη μέτρων που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες χωρίς να βλάψει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κάλεσε τους επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων στο γραφείο του και τους ζήτησε να μειώσουν τις προμήθειες, υπό την απειλή νομοθετικής παρέμβασης. Εν τέλει, οι τράπεζες ανακοίνωσαν αναπροσαρμογές στα τιμολόγιά τους, που περιελάμβαναν τόσο περικοπές σε επιμέρους χρεώσεις όσο και αύξηση των παροχών μέσω προπληρωμένων πακέτων για την εκτέλεση δωρεάν μεταφορών και πληρωμών.

Κινήσεις που όπως φαίνεται δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές ανοίγοντας νέο γύρο πιέσεων που θα πάρει σάρκα και οστά τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247.gr