«Η μητέρα όλων των φουσκών» στις ΗΠΑ «ρουφάει» χρήματα από τον υπόλοιπο κόσμο, λέει ειδικός της αγοράς

«Η μητέρα όλων των φουσκών» στις ΗΠΑ «ρουφάει» χρήματα από τον υπόλοιπο κόσμο, λέει ειδικός της αγοράς
Photo: pixabay.com
Η κυριαρχία των ΗΠΑ στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα, υποδεικνύοντας μια φούσκα επικών διαστάσεων, σύμφωνα με τον Ruchir Sharma, πρόεδρο της Rockefeller International.

του Jason Ma

Σε μια στήλη στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα, ο ειδικός της αγοράς είπε ότι οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο επενδύουν περισσότερα χρήματα σε μια μόνο χώρα από ποτέ.

«Το δέος για την ‘αμερικανική ιδιαιτερότητα’ στις αγορές έχει πλέον φτάσει πολύ μακριά», προειδοποίησε ο Sharma, ο οποίος έγραψε το πρόσφατο βιβλίο What Got Wrong With Capitalism [Τι πήγε στραβά με τον καπιταλισμό].

Για παράδειγμα, οι αμερικανικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν τώρα το 70% του κορυφαίου παγκόσμιου χρηματιστηριακού δείκτη, από 30% τη δεκαετία του 1980, ενώ το μερίδιο της οικονομίας των ΗΠΑ στο παγκόσμιο ΑΕΠ είναι μόλις 27%, σημείωσε.

Σίγουρα, η ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν πιο ισχυρή από ό,τι αλλού πρόσφατα, και οι αμερικανικές εταιρείες είναι από τις πιο κερδοφόρες. Ωστόσο, ο Sharma επεσήμανε άλλους δείκτες που δείχνουν πόσο εκτός πραγματικότητας έχουν καταλήξει οι αγορές, ακόμη και μετά την εξάλειψη της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης που οδήγησε μερικές μετοχές τεχνολογίας των ΗΠΑ σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Οι δείκτες που σταθμίζουν τις μετοχές ανά τιμή αντί για ανώτατο όριο αγοράς και προσαρμόζονται για τους κορυφαίους τεχνολογικούς γίγαντες δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τον υπόλοιπο κόσμο κατά περισσότερο από 4 προς 1 από το 2009, εξήγησε.

Και αυτή η υπεραπόδοση δεν περιορίζεται μόνο στις μετοχές. Μόνο το 2024, 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ξένων κεφαλαίων έχουν εισρεύσει στις αγορές χρέους των ΗΠΑ, σχεδόν διπλάσιο ποσό από αυτό που έχει προσελκύσει η ευρωζώνη. Και η Αμερική ελέγχει περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας αγοράς ιδιωτικών κεφαλαίων και πιστώσεων.

«Στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της έντονης δεκαετίας του 1920 και της εποχής του dotcom, μια ανερχόμενη αγορά των ΗΠΑ θα ανέβαζε τις άλλες αγορές», έγραψε ο Sharma. «Σήμερα, μια ακμάζουσα αγορά των ΗΠΑ απομυζά χρήματα από τις άλλες».

Η «μανία» στο κλίμα της αγοράς μπορεί να επηρεάσει την πραγματική οικονομία, προειδοποίησε. Για παράδειγμα, οι επενδυτές που εγκαταλείπουν τις μικρότερες αγορές μπορεί να αποδυναμώσουν τα νομίσματα και να αναγκάσουν τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια – επιβραδύνοντας αυτές τις οικονομίες και επιδεινώνοντας τα θεμελιώδη μεγέθη τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η συζήτηση για φούσκες στην τεχνολογία ή την τεχνητή νοημοσύνη ή σε επενδυτικές στρατηγικές που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και τη δυναμική, κρύβει τη μητέρα όλων των φουσκών στις αγορές των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Sharma. «Κυριαρχώντας πλήρως στο μυαλό των παγκόσμιων επενδυτών, η Αμερική είναι υπερεπενδυμένη, υπερτιμημένη και υπερδιαφημισμένη σε βαθμό που δεν έχει ξαναγίνει».

Η προειδοποίησή του απηχεί αυτό που είπε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, τον περασμένο μήνα, όταν δήλωσε στο Bloomberg TV να αναμένουμε έναν «τεράστιο όγκο» ξένου κεφαλαίου στις ΗΠΑ.

Ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να έχει μεγαλύτερο πρόβλημα να αντιμετωπίσει μια περίοδο ταχύτερης ανάπτυξης και υψηλότερου πληθωρισμού, προσθέτοντας στο σχετικό πλεονέκτημα της Αμερικής, προέβλεψε.

«Αυτή είναι μια περίοδος κατά την οποία η κυριαρχία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο σύστημα πρόκειται να αυξηθεί, τόσο για θετικούς λόγους όσο και για αρνητικούς λόγους βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο El-Erian.

Εντωμεταξύ, ο επενδυτής «μαύρων κύκνων» Mark Spitznagel, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων του hedge fund Universa Investments, προειδοποιεί για μια φούσκα εδώ και λίγο καιρό.

Πέρυσι, είχε πει ότι η «μεγαλύτερη πιστωτική φούσκα στην ανθρώπινη ιστορία» επρόκειτο να σκάσει και το είπε ξανά τον Ιούνιο. Τον Σεπτέμβριο, ανέφερε ότι οι αγορές είχαν ήδη εισέλθει στην περιοχή των «μαύρων κύκνων».

Μετά τα τεράστια κέρδη των μετοχών το 2023 και φέτος, η Wall Street αναμένει ότι οι καλές στιγμές θα συνεχίσουν να κυλούν και το 2025. Η Bank of America βλέπει τον δείκτη S&P 500 να φτάνει τις 6.666 μονάδες μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και η CFRA τον βλέπει να φτάνει τις 6.585, με αύξηση περίπου 8%. Και ο γκουρού της αγοράς Ed Yardeni έχει στόχο τις 7.000 μονάδες μέχρι τότε, υποδηλώνοντας αύξηση 15%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com